Makaron jest bardzo prosty, jednak dodatek wodorostów troszkę go urozmaica :)
Wodorosty wakame są bogatym źródłem białka, witamin i minerałów! Obfitują w błonnik, żelazo, magnez, wapń, witaminy C i B- można by tak długo wymieniać, a ja proponuję po prostu spróbować! :)
Składniki:
- 30g makaronu ryżowego z tapioką
- 200g sosu pomidorowego z przetartych pomidorów bio
- kilka wodorostów wakame
- 1 łyżeczka sezamu
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- przyprawy: pomidor suszony z bazylią i czosnkiem niedźwiedzim, pieprz kolorowy, sól sezamowa
- Makaron ryżowy zalać wrzątkiem i odstawić pod przykryciem na 10 minut, po czym odcedzić.
- Sos pomidorowy podgrzać na patelni i lekko odparować, dodając przyprawy.
- Wodorosty namoczyć w zimnej wodzie przez około 20 minut, a następnie gotować je kolejne 20 minut.
- Sezam uprażyć na teflonowej patelni.
- Gotowy makaron wymieszać z sosem i podać z wodorostami- całość obsypać sezamem i skropić sosem sojowym.
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
Kalorie:
Całość (1 porcja)- ok. 230kcal
Taki delikatny ten kolor. Podałaś to danie, jak w najlepszej restauracji ;)
OdpowiedzUsuńzgadzam się, podany bardzo estetycznie:) a i pomysł na ubarwienie zwykłego, nijakiego makaronu ryżowego świetny! akurat mam w zapasie więc... :>
OdpowiedzUsuńUwielbiam makaron ryżowy nawet sam ale w takim wydaniu jeszcze go nie próbowałam - mega pomysł :)!
OdpowiedzUsuńWygląda to bardzo pięknie <3 ! Tez mam te pałeczki :*
OdpowiedzUsuńo, i takie właśnie jedzonko uwielbiam :) a gdzie można dostać makaron ryżowy z tapioką?
OdpowiedzUsuńmyślę, że np. w tesco powinnaś znaleźć :)
UsuńTwoje pomysły mnie zachwycają za każdym razem. ;)
OdpowiedzUsuńniedawno pierwszy raz jadłam wodorosty i powiem, że niczego sobie :)
OdpowiedzUsuńślicznie wygląda :-)
OdpowiedzUsuńAle fantastyczne smaki połączyłaś! :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam te smaki :) Ja dzisiaj na kolację robię sushi, a co! :)
OdpowiedzUsuńWygląda świetnie! Choć trochę nie moje smaki, chętnie bym spróbowała :)
OdpowiedzUsuńTaki różowy ten makaron! Mniam :)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawe danie, a makaron bajeczny :-)
OdpowiedzUsuńPiękna prezentacja dania i ciekawy pomysł :)
OdpowiedzUsuńMoje smaki, wygląda super!!!
OdpowiedzUsuńPierwszy raz widzę taką potrawę, wygląda na bardzo pyszne danie :)
OdpowiedzUsuńCudownie podane ^^, wygląda bardzo zachęcająco, chętnie bym spróbował :)
OdpowiedzUsuńjak pięknie to wygląda!!!!
OdpowiedzUsuńrany, aleś wymyśliła:D świetnie, niestety nie miałam przyjemności spróbować...
OdpowiedzUsuńOryginalnie! Nigdy się z takim ciekawym daniem nie spotkałam :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię wakame, ale dotychczas używałam głównie do zrobienia z nich sałatki. Zainspirowałaś mnie, aby poeksperymentować z dodaniem ich do innych dań.
OdpowiedzUsuńWygląda pięknie!!!!
OdpowiedzUsuńJak przepięknie podane :) Taki nieskomplikowany przepis, a w restauracji by się fortunę za takie cudo zapłaciło :)
OdpowiedzUsuńZapowiada się intrygująco :-)
OdpowiedzUsuńAle super pomysł :) Brzmi i wyglada egzotycznie i b smacznie :) Wszystkiego dobrego w Nowym Roku :)
OdpowiedzUsuńŚlinka mi pociekła już na sam widok...
OdpowiedzUsuń