3 stycznia 2015

MAKARON RYŻOWY Z TAPIOKĄ Z SOSEM POMIDOROWYM I WAKAME

Tradycyjnie już lekko, a jednocześnie sycąco!

Makaron jest bardzo prosty, jednak dodatek wodorostów troszkę go urozmaica :)

Wodorosty wakame są bogatym źródłem białka, witamin i minerałów! Obfitują w błonnik, żelazo, magnez, wapń, witaminy C i B- można by tak długo wymieniać, a ja proponuję po prostu spróbować! :)


Składniki:
  • 30g makaronu ryżowego z tapioką
  • 200g sosu pomidorowego z przetartych pomidorów bio
  • kilka wodorostów wakame 
  • 1 łyżeczka sezamu
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • przyprawy: pomidor suszony z bazylią i czosnkiem niedźwiedzim, pieprz kolorowy, sól sezamowa
Przygotowanie:
  1. Makaron ryżowy zalać wrzątkiem i odstawić pod przykryciem na 10 minut, po czym odcedzić.
  2. Sos pomidorowy podgrzać na patelni i lekko odparować, dodając przyprawy.
  3. Wodorosty namoczyć w zimnej wodzie przez około 20 minut, a następnie gotować je kolejne 20 minut.
  4. Sezam uprażyć na teflonowej patelni.
  5. Gotowy makaron wymieszać z sosem i podać z wodorostami- całość obsypać sezamem i skropić sosem sojowym.
 Wodorosty mają specyficzny smak, który akurat mi bardzo pasuje! Myślę, że będą smakować wszystkim weganom oraz osobom, które są miłośnikami ryb i owoców morza :)

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

Kalorie:
Całość (1 porcja)- ok. 230kcal

Zimowy obiad wegański

27 komentarzy:

  1. Taki delikatny ten kolor. Podałaś to danie, jak w najlepszej restauracji ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. zgadzam się, podany bardzo estetycznie:) a i pomysł na ubarwienie zwykłego, nijakiego makaronu ryżowego świetny! akurat mam w zapasie więc... :>

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam makaron ryżowy nawet sam ale w takim wydaniu jeszcze go nie próbowałam - mega pomysł :)!

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda to bardzo pięknie <3 ! Tez mam te pałeczki :*

    OdpowiedzUsuń
  5. o, i takie właśnie jedzonko uwielbiam :) a gdzie można dostać makaron ryżowy z tapioką?

    OdpowiedzUsuń
  6. Twoje pomysły mnie zachwycają za każdym razem. ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. niedawno pierwszy raz jadłam wodorosty i powiem, że niczego sobie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ale fantastyczne smaki połączyłaś! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam te smaki :) Ja dzisiaj na kolację robię sushi, a co! :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wygląda świetnie! Choć trochę nie moje smaki, chętnie bym spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Taki różowy ten makaron! Mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Bardzo ciekawe danie, a makaron bajeczny :-)

    OdpowiedzUsuń
  13. Piękna prezentacja dania i ciekawy pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Pierwszy raz widzę taką potrawę, wygląda na bardzo pyszne danie :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Cudownie podane ^^, wygląda bardzo zachęcająco, chętnie bym spróbował :)

    OdpowiedzUsuń
  16. rany, aleś wymyśliła:D świetnie, niestety nie miałam przyjemności spróbować...

    OdpowiedzUsuń
  17. Oryginalnie! Nigdy się z takim ciekawym daniem nie spotkałam :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Bardzo lubię wakame, ale dotychczas używałam głównie do zrobienia z nich sałatki. Zainspirowałaś mnie, aby poeksperymentować z dodaniem ich do innych dań.

    OdpowiedzUsuń
  19. Jak przepięknie podane :) Taki nieskomplikowany przepis, a w restauracji by się fortunę za takie cudo zapłaciło :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Zapowiada się intrygująco :-)

    OdpowiedzUsuń
  21. Ale super pomysł :) Brzmi i wyglada egzotycznie i b smacznie :) Wszystkiego dobrego w Nowym Roku :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Ślinka mi pociekła już na sam widok...

    OdpowiedzUsuń