Pyyyyyyyycha!!! Wegetariańskie, a jakie pożywne!
Świetnie nadają się do zjedzenia w formie burgera w ciemnej bułce z warzywami, jak i zarówno jako samodzielna przekąska, czy dodatek do obiadu :)
Składniki:
- pół szklanki kaszy jaglanej
- 200g dyni
- jajko
- 2 łyżeczki ciemnego sosu sojowego
- przyprawy: papryka ostra, chilli, curry, pomidory suszone, pieprz, czosnek
- Kaszę najpierw wypłukać dwukrotnie, a następnie ugotować w wodzie (około 15 minut na małym ogniu).
- Pokrojoną i obraną ze skórki dynię ugotować do miękkości i zmiksować na puree.
- Do ugotowanej i najlepiej przestudzonej kaszy dodać puree z dyni i jajko oraz doprawić do smaku (na ostro!!!).
- Uformować kotleciki i piec 40 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Burgery najlepiej piec z obu stron (przewrócić na drugą stronę w trakcie pieczenia).
Kalorie:
Całość (14 sztuk)- ok. 450kcal
1 sztuka- ok. 32kcal
Za każdym razem jestem zaskoczona tym ile jest możliwości wykorzystania kaszy jaglanej. Koniecznie muszę to wypróbować ;)
OdpowiedzUsuńJa jestem fanką kaszy jaglanej! Świetnie sprawdza się w potrawach na słodko, jak i na wytrawnie! Do tego jest bardzo pożywna i odżywcza. Może być idealną podstawą do dietetycznego posiłku ;)
Usuń