Typowo letni pełen naturalnych smaków i lekki obiad ;)
Składniki:
- 3 łyżki czarnego ryżu
- 3 łyżki czerwonej soczewicy
- 1 duża cukinia
- 1 duża marchew
- szklanka bulionu warzywnego
- 1 łyżka ziaren słonecznika
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- przyprawy: sól morska, pieprz, papryka słodka, curry, zioła prowansalskie, imbir
- Soczewicę namoczyć przez około 4 godziny, a następnie ugotować.
- W osobnym garnku ugotować czarny ryż (czas gotowania to około 40 minut).
- 3/4 cukinii pokroić w grubsze talarki, a pozostałą część w kostkę.
- Plastry cukinii oprószyć w mieszance sosu sojowego oraz ziół i curry.
- Ugrillować je w piekarniku (10 min/180stopni).
- Marchew pokroić w kostkę i wraz z cukinią pokrojoną w kostkę dusić na patelni z dodatkiem bulionu warzywnego do odparowania prawie całego płynu.
- Warzywa przyprawić odrobiną soli, pieprzem, papryką słodką i imbirem, dodać koncentrat i dusić jeszcze przez 5- 10 minut.
- Na talerz nałożyć czarny ryż wymieszany z soczewicą, dookoła ułożyć plastry cukinii, na koniec wszystko dekorując sosem warzywnym i uprażonymi ziarnami słonecznika.
Kalorie:
Całość (2 porcje)- ok. 460kcal
1 porcja- ok. 230kcal
Wygląda niesamowicie i smakowicie:)
OdpowiedzUsuńwygląda pięknie i na pewno jest pyszne! cukinia <3
OdpowiedzUsuń