Bogaty w magnez, żelazo, witaminy B i C!
Buraki to warzywo o bardzo ciekawym smaku, w połączeniu z odpowiednimi dodatkami może stanowić pyszne danie!
Są bardzo wartościowe, zatem warto po nie sięgać szczególnie w okresie zimowym, kiedy jesteśmy osłabieni i często posiadamy niedobory przeróżnych pierwiastków i witamin!
Składniki:
- 5 buraków
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 2 plastry sera feta
- kiełki brokułu
- 1 łyżeczka czarnego sezamu
- przyprawy: sos sojowy, pieprz
- Buraki obrać ze skórki i ugotować (zostawić 1,5 szklanki wywaru, w którym się gotowały), po czym zetrzeć na tarce.
- Na patelni rozgrzać olej sezamowy, podsmażyć czosnek.
- Dodać starte buraki, całość przyprawić i podsmażyć.
- Zawartość patelni zblendować na krem wraz z wywarem.
- Gotowy krem podawać z fetą oraz kiełkami, całość posypać sezamem.
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
Kalorie:
Całość (2 porcje)- ok. 410kcal
1 porcja- ok. 205kcal
echhh, wszystko pięknie gdyby nie ta feta, wspaniale zniszczy dobroczynny rozgrzewający charakter reszty składników.
OdpowiedzUsuńzawsze można pominąć ;)
Usuń