Taki charakterny w smaku, rozgrzewający krem z olejem z nasion marchwi to idealna propozycja na lekki obiad, czy sycącą kolację :)
Składniki:
- 3 czerwone papryki
- 5 łyżek passaty pomidorowej
- 1 łyżeczka nasion słonecznika
- 1 łyżeczka oleju z nasion marchwi
- natka pietruszki
- ząbek czosnku
- przyprawy: sól himalajska, papryka słodka, gałka muszkatołowa, cynamon
- Papryki pokroić na połówki, wydrążyć gniazda nasienne i upiec w piekarniku, w naczyniu żaroodpornym przykrytym folią aluminiową (180 stopni/ 50 minut), po czym zdjąć z niej skórkę.
- Do papryki dodać podgrzaną passatę, posiekany czosnek oraz przyprawy- całość zblendować na gładki krem.
- Gotowy krem polać olejem z nasion marchwi i posypać natką oraz nasionami słonecznika.
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
Kalorie:
Całość (1 porcja)- ok. 220kcal
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz