Pierwszy na tapetę idzie miód, ponieważ warto zasięgnąć o nim kilka cennych informacji, szczególnie w zimowym okresie, kiedy to nasza odporność spada ;)
🍯🍯🍯🍯
Miód każdemu kojarzy się ze zdrową alternatywą cukru, ale
czy to jedyne jego zastosowanie?
Gości na naszych stołach od zawsze, jednak
każda babcia to potwierdzi, że miód to przede wszystkim lekarstwo na wiele
chorób i cudowny dar natury!
Ale od początku... jak powstaje miód?
W okresie kwitnienia
roślin każda z nich przybiera piękne kolory, dość intensywną woń, ale również
wytwarza nektar (bądź spadź, która jest niczym innym, jak wydzieliną mszyc
żerujących na liściach drzew). To właśnie te produkty pszczoły miodne zbierają
z roślin. Podczas ich transportu do ula w przewodzie pokarmowym pszczoły nektar
(czy spadź) są wzbogacane o unikalne enzymy, wytwarzane przez te małe owady.
Następnie zebrany nektar trafia do plastrów, gdzie jest nieustannie przenoszony
przez pszczoły z miejsca na miejsce. Tak przygotowany produkt pokrywają cienka
woskową warstwą, która chroni go przed wilgocią, zanieczyszczeniami, czy
zepsuciem. Podczas dojrzewania miodu zostaje on zagęszczony, ale również
zamieniony z sacharozy na cukry proste, tj. glukozę i fruktozę (pod wpływem
enzymów, o które został wzbogacony podczas transportu z roślin do ula).
Dojrzały miód charakteryzuje się również większą ilością kwasów organicznych
oraz zawartością inhibiny, tj. substancji zwalczającej bakterie, wirusy, czy
grzyby.
Poniżej przedstawiam 10 rodzajów miodów, z którymi
najczęściej można się spotkać, począwszy od tych najbardziej popularnych:
- miód lipowy- pozyskiwany z lipy na przełomie
czerwca i lipca; posiada barwę od jasnożółtej do zielono- żółtej; ma
charakterystyczny, nieco ostry zapach i smak, za które odpowiadają związki
występujące w kwiatach lipy (m.in. olejek eteryczny, flawanoidy); pomaga w
leczeniu przeziębień, czy grypy, obniża temperaturę, udrażnia drogi oddechowe,
ponadto działa antyseptycznie i uspokajająco.
🍯🍯🍯🍯
- miód akacjowy- miód pozyskiwany z kwiatu akacji; ma
bardzo jasną barwę, słodki smak oraz delikatny zapach; posiada dużo fruktozy,
przez co przez długi czas się nie krystalizuje; łatwo przyswaja się przez
organizm, dlatego poleca się go osobom wyczerpanym; dobroczynnie wpływa przede
wszystkim na woreczek żółciowy, wspomaga pracę wątroby oraz całego układu
moczowego; co, ciekawe zastosowany bezpośrednio na skórę przyspiesza gojenie
ran; ze względu na słodki smak oraz brak charakterystycznego zapachu polecany
jest dla dzieci.
🍯🍯🍯🍯
- miód gryczany- to miód pozyskiwany końcem lipca z
kwiatów gryki; posiada bardzo ciemny herbaciany, bądź brunatny kolor oraz lekko
ostry smak; bardzo bogaty w olejki eteryczne, sole mineralne, substancje
bakteriobójcze i inne (uważany za najbardziej wartościowy miód zaraz obok miodu
spadziowego); dzięki dużej zawartości kwasów nadaje się do produkcji miodów
pitnych; ze względu na zawartość rutyny polecany jest w leczeniu chorób układu
sercowo- naczyniowego.
🍯🍯🍯🍯
- miód rzepakowy- miód, który powstaje z kwiatów
rzepaku, zazwyczaj w maju; jest bezbarwny, jednak ze względu na dużą zawartość
glukozy i dość małą zawartość wody bardzo szybko się krystalizuje i przybiera
biało-kremowy kolor, charakteryzuje się bardzo słodkim smakiem; stanowi cenną
odżywkę regeneracyjną dla wszystkich mięśni, polecany przy schorzeniach płuc,
czy serca; posiada również właściwości detoksykacyjne, zatem korzystnie wpływa
na wątrobę oraz drogi żółciowe.
🍯🍯🍯🍯
- miód wielokwiatowy- to nic innego, jak miód, który
pochodzi z różnego rodzaju kwiatów; ten pozyskiwany z kwiatów wiosennych jest
delikatniejszy, natomiast ten z kwiatów letnich ma bardziej zdecydowany zapach,
smak i ciemniejszy kolor; ma zróżnicowaną zawartość substancji czynnych w
zależności z jakich nektarów pochodzi; ogólnie jest stosowany w leczeniu chorób
górnych dróg oddechowych spowodowanych alergią; posiada też sporą zawartość
krzemu, przez co znajduje swoje zastosowanie w kosmetyce (poprawa wyglądu
skóry, włosów i paznokci).
Na tym nie koniec... :) Już niebawem kolejna część z dawką informacji o kolejnych rodzajach miodów oraz ciekawostek na ich temat :)
Hmm, tekst ciekawy, ale przydałoby się jakieś podsumowanie - może jakiś fajny przepis?
OdpowiedzUsuńJuz niebawem 2 czesc artykulu ;) bedziepodsumowanue i beda prepisy ;)
UsuńBardzo przydatny post. Duzo ciekawostek o ktorych nie mialam nawet pojecia.
OdpowiedzUsuńBrdzo sie ciesze ;) juzw weekend druga czesc artykulu ;)
Usuń