23 stycznia 2017

MIÓD- CUDOWNY DAR NATURY cz. 1

Tym artykułem rozpoczynam na blogu nową zakładkę "Kilka słów o...", gdzie będę publikować ciekawostki o żywieniu oraz poruszać te modne i mniej modne tematy dotyczące zdrowego stylu życia :)

Pierwszy na tapetę idzie miód, ponieważ warto zasięgnąć o nim kilka cennych informacji, szczególnie w zimowym okresie, kiedy to nasza odporność spada ;)


🍯🍯🍯🍯



Miód każdemu kojarzy się ze zdrową alternatywą cukru, ale czy to jedyne jego zastosowanie? 
Gości na naszych stołach od zawsze, jednak każda babcia to potwierdzi, że miód to przede wszystkim lekarstwo na wiele chorób i cudowny dar natury! 

Ale od początku... jak powstaje miód
W okresie kwitnienia roślin każda z nich przybiera piękne kolory, dość intensywną woń, ale również wytwarza nektar (bądź spadź, która jest niczym innym, jak wydzieliną mszyc żerujących na liściach drzew). To właśnie te produkty pszczoły miodne zbierają z roślin. Podczas ich transportu do ula w przewodzie pokarmowym pszczoły nektar (czy spadź) są wzbogacane o unikalne enzymy, wytwarzane przez te małe owady. Następnie zebrany nektar trafia do plastrów, gdzie jest nieustannie przenoszony przez pszczoły z miejsca na miejsce. Tak przygotowany produkt pokrywają cienka woskową warstwą, która chroni go przed wilgocią, zanieczyszczeniami, czy zepsuciem. Podczas dojrzewania miodu zostaje on zagęszczony, ale również zamieniony z sacharozy na cukry proste, tj. glukozę i fruktozę (pod wpływem enzymów, o które został wzbogacony podczas transportu z roślin do ula). Dojrzały miód charakteryzuje się również większą ilością kwasów organicznych oraz zawartością inhibiny, tj. substancji zwalczającej bakterie, wirusy, czy grzyby.

Poniżej przedstawiam 10 rodzajów miodów, z którymi najczęściej można się spotkać, począwszy od tych najbardziej popularnych:

- miód lipowy- pozyskiwany z lipy na przełomie czerwca i lipca; posiada barwę od jasnożółtej do zielono- żółtej; ma charakterystyczny, nieco ostry zapach i smak, za które odpowiadają związki występujące w kwiatach lipy (m.in. olejek eteryczny, flawanoidy); pomaga w leczeniu przeziębień, czy grypy, obniża temperaturę, udrażnia drogi oddechowe, ponadto działa antyseptycznie i uspokajająco.

🍯🍯🍯🍯

- miód akacjowy- miód pozyskiwany z kwiatu akacji; ma bardzo jasną barwę, słodki smak oraz delikatny zapach; posiada dużo fruktozy, przez co przez długi czas się nie krystalizuje; łatwo przyswaja się przez organizm, dlatego poleca się go osobom wyczerpanym; dobroczynnie wpływa przede wszystkim na woreczek żółciowy, wspomaga pracę wątroby oraz całego układu moczowego; co, ciekawe zastosowany bezpośrednio na skórę przyspiesza gojenie ran; ze względu na słodki smak oraz brak charakterystycznego zapachu polecany jest dla dzieci.

🍯🍯🍯🍯

- miód gryczany- to miód pozyskiwany końcem lipca z kwiatów gryki; posiada bardzo ciemny herbaciany, bądź brunatny kolor oraz lekko ostry smak; bardzo bogaty w olejki eteryczne, sole mineralne, substancje bakteriobójcze i inne (uważany za najbardziej wartościowy miód zaraz obok miodu spadziowego); dzięki dużej zawartości kwasów nadaje się do produkcji miodów pitnych; ze względu na zawartość rutyny polecany jest w leczeniu chorób układu sercowo- naczyniowego.

🍯🍯🍯🍯

- miód rzepakowy- miód, który powstaje z kwiatów rzepaku, zazwyczaj w maju; jest bezbarwny, jednak ze względu na dużą zawartość glukozy i dość małą zawartość wody bardzo szybko się krystalizuje i przybiera biało-kremowy kolor, charakteryzuje się bardzo słodkim smakiem; stanowi cenną odżywkę regeneracyjną dla wszystkich mięśni, polecany przy schorzeniach płuc, czy serca; posiada również właściwości detoksykacyjne, zatem korzystnie wpływa na wątrobę oraz drogi żółciowe.

🍯🍯🍯🍯
 
- miód wielokwiatowy- to nic innego, jak miód, który pochodzi z różnego rodzaju kwiatów; ten pozyskiwany z kwiatów wiosennych jest delikatniejszy, natomiast ten z kwiatów letnich ma bardziej zdecydowany zapach, smak i ciemniejszy kolor; ma zróżnicowaną zawartość substancji czynnych w zależności z jakich nektarów pochodzi; ogólnie jest stosowany w leczeniu chorób górnych dróg oddechowych spowodowanych alergią; posiada też sporą zawartość krzemu, przez co znajduje swoje zastosowanie w kosmetyce (poprawa wyglądu skóry, włosów i paznokci).

Na tym nie koniec... :) Już niebawem kolejna część z dawką informacji o kolejnych rodzajach miodów oraz ciekawostek na ich temat :)

4 komentarze:

  1. Hmm, tekst ciekawy, ale przydałoby się jakieś podsumowanie - może jakiś fajny przepis?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Juz niebawem 2 czesc artykulu ;) bedziepodsumowanue i beda prepisy ;)

      Usuń
  2. Bardzo przydatny post. Duzo ciekawostek o ktorych nie mialam nawet pojecia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Brdzo sie ciesze ;) juzw weekend druga czesc artykulu ;)

      Usuń