14 grudnia 2015

PIEROGI RYŻOWE Z MARCHEWKĄ

Kolejna odsłona pierogów świątecznych!
Nie są typowe, jednak na pewno zasmakują wszystkim, którzy lubią różnorodność :)

Są bezglutenowe, lekkie, wegańskie- czego chcieć więcej? ;)


Składniki:
Farsz
  • 3 marchewki
  • kilka suszonych pomidorów(firmy Green Essence)*
  • 2 łyżki ziaren lnu złotego
  • koperek
  • przyprawy: papryka słodka i ostra, sól himalajska, zioła prowansalskie
Ciasto
  • 1 szklanka mąki ryżowej
  • 1/4 szklanki mąki z tapioki
  • szczypta soli himalajskiej
  • 1/2 szklanki gorącej wody
Przygotowanie:
Farsz
  1. Marchewki ugotować i zblendować z koperkiem oraz przyprawami.
  2. Następnie wymieszać z lnem i posiekanymi pomidorami suszonymi.
Ciasto 
  1. Mąkę ryżową wymieszać z mąką z tapioki i solą.
  2. Dodać wodę i wyrobić ciasto, które następnie rozwałkować (ciasto nie może być zbyt cienkie, bo się rozpadnie).
  3. Z ciasta wykrawać koła, na każde nałożyć farsz i zaklejać (najlepiej przy zaklejaniu pierogów zwilżyć brzegi ciasta).
  4. Gotowe pierogi wrzucać do gotującej się wody, poczekać aż wypłynął i wyciągnąć.
*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym Green Essence, otrzyma darmową przesyłkę (przy zakupach powyżej 50zł i wyborze Poczty Polskiej z przedpłatą) lub 10zł rabatu na przesyłkę (przy wyborze innej formy, niż Poczta Polska)- wystarczy wpisać kod "DOSTAWAFOOD" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!
 
Kalorie:
Całość (25 pierogów)- ok. 745kcal
1 pieróg- ok. 30kcal


 

 

18 komentarzy:

  1. Super pomysł!!:) Jeszcze takich nie jadłam:)) Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Koniecznie muszę spróbować takiej wersji :) Farsz z marchewki i suszonych pomidorów musi być przepyszny!

    OdpowiedzUsuń
  3. Swietny pomysl;-). Lubie marchewke,wiec mysle,ze farsz bedzie mi smakowal:-P.

    OdpowiedzUsuń
  4. Takich pierożków to ja jeszcze nie jadłam :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. pyszne te Twoje pierożki :) i ciasto i farsz są bardzo smaczne!

    OdpowiedzUsuń
  6. Zawsze lubię takie alternatywy dla zwykłych ruskich i innych klasycznych pierogów. :P Najbardziej chyba lubię z soczewicą, szpinakiem i pleśniowym/fetą. Twoja propozycja jest też genialna!

    OdpowiedzUsuń
  7. piękne ci wyszły! Zaskoczyłaś mnie taka propozycją, nie sądziłam, że wyjdzie :) Bezglutenowe, a jak naturalne :D
    Mega!

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo ciekawy pomysł na pierogi. Wyszły piękne :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Takie pierożki i to z marchewką?! Ooo! To chyba coś dla mnie. :D Świetny pomysł!

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo chętnie bym spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ciekawe..takich jeszcze nigdy nie jadłam. Swietny pomysł ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Fajny pomysł :) jeszcze takich nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Czy mąkę z tapioki można pominąć/czymś zastąpić?

    OdpowiedzUsuń