Takiego wcześniej nie przygotowywałam, ponieważ jest on bez pieczenia, a przy tym z galaretką!
Propozycja jest skierowana do wegan, osób na diecie bezglutenowej oraz wszystkich, którzy lubią po prostu zdrowo zjeść :)
Składniki:
- 2 szklanki domowej masy makowej (z tego przepisu)
- 2 garście rodzynek
- 4 łyżki mąki kokosowej
- 1 łyżka syropu z agawy
- 1 galaretka wiśniowa (wegańska)
Przygotowanie:
- Rodzynki sparzyć wrzątkiem, a następnie zblendować na mus.
- Do masy makowej dodać mus rodzynkowy, syrop z agawy oraz mąkę kokosową i wymieszać.
- Masę przełożyć do formy wyłożonej folią spożywczą i odstawić do schłodzenia.
- Galaretkę rozpuścić w 250ml zimnej wody, zagotować (gotować około 1-2 min) i odstawić na chwilę do lodówki, aby galaretka lekko się ścięła.
- Po chwili wyciągnąć ciasto oraz galaretkę, galaretkę przełożyć na makowiec i ponownie odstawić do schłodzenia.
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
Kalorie:
Całość (12 kawałków)- ok. 1695kcal
1 kawałek- ok. 141kcal
Jeszcze nie jadłam makowca z galaretką;)
OdpowiedzUsuńKokosowy makowiec? Bosko!
OdpowiedzUsuńPowiem Ci, że za makowcem nie przepadam, ale w Twojej wersji bym kawałek zjadła!
OdpowiedzUsuńMadziu genialny pomysł :-)
OdpowiedzUsuńidealny na święta, a połączenie makowca i galaretki bardzo ciekawe :)
OdpowiedzUsuńMakowca z galaretką to jeszcze nie jadłam :)!
OdpowiedzUsuńBez makowca nie ma świąt! Pycha! :)
OdpowiedzUsuńja poczytałam o maku - kopalni witamin :)
OdpowiedzUsuńMakowiec w wersji z galaretka,to musi pysznie smakowac. Lubie takie ciacha;-).
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawie wygląda, chętnie bym spróbowała :)
OdpowiedzUsuń