11 grudnia 2015

KREM Z JARMUŻU Z AMARANTUSEM

Może i ta zupa nie jest zbyt urodziwa, ale za to bardzo smaczna i  zdrowa!
Dlatego została przeze mnie nazwana "Zdrowym Brzydalem" :)

Kwintesencja jarmużu i maksimum wartości jakie nam oferuje! Przypomnę tylko, że posiada silne właściwości przeciwzapalne i przeciwnowotworowe. Jest bogaty w karotenoidy, błonnik, czy kwas foliowy- a to nie jedyne jego zalety! :)


Składniki:
  • 8 liści jarmużu
  • 1 szklanka bulionu warzywnego
  • 6 łyżek amarantusa (firmy Green Essence)*
  • 1 łyżeczka słonecznika łuskanego
  • koperek świeży
  • przyprawy: sól himalajska, chilli
Przygotowanie:
  1. Z jarmużu oddzielić łodygi, liście poszatkować i lekko obgotować (nie dłużej niż 3 minuty).
  2. Obgotowany jarmuż zblendować na krem z bulionem warzywnym, koperkiem i przyprawami.
  3. Gotowy krem podawać z ugotowanym amarantusem i ziarnami słonecznika. 

*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym Green Essence, otrzyma darmową przesyłkę (przy zakupach powyżej 50zł i wyborze Poczty Polskiej z przedpłatą) lub 10zł rabatu na przesyłkę (przy wyborze innej formy, niż Poczta Polska)- wystarczy wpisać kod "DOSTAWAFOOD" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!
 
Kalorie:
Całość (2 porcje)- ok. 435kcal
1 porcja- ok. 218kcal


 

5 komentarzy:

  1. zadziwiłaś mnie tym przepisem !

    OdpowiedzUsuń
  2. Może ten przepis przekona mnie do jarmużu, niby wszystkie jego ogromne zalety znam, ale jakoś do tej pory nie oszalałam :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. O jarmużu słyszałam wiele, ale jeszcze go nie próbowałam, może ten krem mnie przekona mnie do spróbowania, bo wygląda na smaczny ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. akurat mam w zamrażalniku mnóstwo jarmużu :D teraz juz wiem na co go zużyję ;))

    OdpowiedzUsuń
  5. Wow jaki kolor fajny, jestem ciekawa smaku :)

    OdpowiedzUsuń