Dlatego została przeze mnie nazwana "Zdrowym Brzydalem" :)
Kwintesencja jarmużu i maksimum wartości jakie nam oferuje! Przypomnę tylko, że posiada silne właściwości przeciwzapalne i przeciwnowotworowe. Jest bogaty w karotenoidy, błonnik, czy kwas foliowy- a to nie jedyne jego zalety! :)
Składniki:
- 8 liści jarmużu
- 1 szklanka bulionu warzywnego
- 6 łyżek amarantusa (firmy Green Essence)*
- 1 łyżeczka słonecznika łuskanego
- koperek świeży
- przyprawy: sól himalajska, chilli
- Z jarmużu oddzielić łodygi, liście poszatkować i lekko obgotować (nie dłużej niż 3 minuty).
- Obgotowany jarmuż zblendować na krem z bulionem warzywnym, koperkiem i przyprawami.
- Gotowy krem podawać z ugotowanym amarantusem i ziarnami słonecznika.
*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym Green Essence, otrzyma darmową przesyłkę (przy zakupach powyżej 50zł i wyborze Poczty Polskiej z przedpłatą) lub 10zł rabatu na przesyłkę (przy wyborze innej formy, niż Poczta Polska)- wystarczy wpisać kod "DOSTAWAFOOD" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!
Kalorie:
Całość (2 porcje)- ok. 435kcal
1 porcja- ok. 218kcal
zadziwiłaś mnie tym przepisem !
OdpowiedzUsuńMoże ten przepis przekona mnie do jarmużu, niby wszystkie jego ogromne zalety znam, ale jakoś do tej pory nie oszalałam :-)
OdpowiedzUsuńO jarmużu słyszałam wiele, ale jeszcze go nie próbowałam, może ten krem mnie przekona mnie do spróbowania, bo wygląda na smaczny ;)
OdpowiedzUsuńakurat mam w zamrażalniku mnóstwo jarmużu :D teraz juz wiem na co go zużyję ;))
OdpowiedzUsuńWow jaki kolor fajny, jestem ciekawa smaku :)
OdpowiedzUsuń