10 grudnia 2015

KAKAOWE KUKURYDZIANE BABECZKI Z MASĄ ORZECHOWĄ

Wasze przeurocze zgłoszenia konkursowe ze świątecznie udekorowanymi babeczki skusiły mnie do upieczenia właśnie muffinek z kremem!
Może nie są 100% w klimacie świątecznym, ale za to na każdą okazję i gwarantuję, że są pycha!!


Składniki:
Babeczki
  • 8 łyżek kaszy kukurydzianej
  • 2 białka jajek
  • 2 banany
  • 1/4 szklanki mleka ryżowego z orzechami
  • 2 łyżki kakao
Masa
  • 5 łyżek kaszy jaglanej 
  • 1,5 szklanki mleka ryżowego z orzechami 
  • 1 łyżka cukru kokosowego
  • do podania: nerkowce, migdały
Przygotowanie:
Babeczki
  1. Banany zblendować z mlekiem, po czym dodać kaszę kukurydzianą, kakao i wymieszać- całość odstawić na 20 minut.
  2. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać w masę.
  3. Ciasto przełożyć do foremek i piec około 30 minut w 190 stopniach.
Masa
  1. Kaszę jaglaną opłukać, a następnie ugotować w mleku.
  2. Ostudzoną kaszę zblendować z cukrem kokosowym.
  3. Babeczki udekorować masą i orzechami.
Polecam szczególnie miłośnikom orzechów! :)


Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

Kalorie:
Całość (17 babeczek)- ok. 1150kcal
1 babeczka- ok. 68kcal


         alt="Prezenty na Mikołajki II">

13 komentarzy:

  1. Ta masa orzechowa bardzo do mnie przemawia! <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Super apetycznie wygladaja babeczki. A ten krem...po prostu pyszota;-).

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają przepysznie! Nie powinnam oglądać takich zdjęć o tej porze. :P

    OdpowiedzUsuń
  4. mniam! jakie zdrowe i smaczne! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyglądają genialnie, w smaku pewnie są jeszcze lepsze!

    OdpowiedzUsuń