Temperatury wręcz nas rozpieszczają zatem postanowiłam dogodzić sobie lodowym ciastem :)
Przywołało ono zdecydowanie smak lata! Zniknęło w mgnieniu oka ;)
Składniki:
- 1 garść daktyli
- 100g płatków z ryżu brązowego
- 200g orzechów nerkowca (firmy Green Essence)*
- garść mrożonych malin
- 1/3 szklanki mleka migdałowego
- Daktyle namoczyć, a następnie odcedzić i zblendować z płatkami.
- Spód wyłożyć do formy wyłożonej folią spożywczą.
- Nerkowce namoczyć w wodzie (co najmniej 4 godziny), po czym zblendować na gładki krem z mlekiem i mrożonymi malinami.
- Masę wyłożyć na wcześniej przygotowany spód, na wierzch poukładać całe maliny.
- Ciasto odstawić do zamrażarki na co najmniej godzinę.
*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym Green Essence, otrzyma darmową przesyłkę (przy zakupach powyżej 50zł i wyborze Poczty Polskiej z przedpłatą) lub 10zł rabatu na przesyłkę (przy wyborze innej formy, niż Poczta Polska)- wystarczy wpisać kod "DOSTAWAFOOD" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!
Kalorie:
Całość (8 kawałków)- ok. 1630kcal
1 kawałek- ok. 204kcal
Niesamowite... uwielbiam takie ,,pianki", do tego moje ukochane malinki!
OdpowiedzUsuńMmm pycha! Uwielbiam ciacho lodowe <3
OdpowiedzUsuńSmacznie :)
OdpowiedzUsuńZjadłabym z chęcią :-) pyszności :-)
OdpowiedzUsuńPodobno właśnie w zimę powinno się jeść lody, aby różnica temperatur nie zabiła gardła :)
OdpowiedzUsuńwyglada apetycznie... :)
OdpowiedzUsuńSwietny przepis na lodowe ciasto. Maliny mrozone mam i uwielbiam nerkowce;-). Wiec moge tez zrobic takie ciacho:-P. Madziu wkradl Ci sie blad,jesli chodzi o date trwania konkursu-rok;-). Nie dziwie sie. Nikt z nas nie chce byc starszy:-P.
OdpowiedzUsuńsłuszna uwaga i już się poprawiam! :)
UsuńWygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuńBiorę w ciemno :D
OdpowiedzUsuńPiękne i baaardzo apetyczne :)
OdpowiedzUsuńWygląda przecudownie! mogłabym jeść i jeść :)
OdpowiedzUsuńEkstra przepis, zachowuję na lato ;)
OdpowiedzUsuńpoproszę kawałek,plllss ! :D
OdpowiedzUsuńbardzo fajny pomysł na wykorzystanie mleka migdałowego... a kokosowym można zastąpić?
OdpowiedzUsuńjasne, że tak :)
UsuńWow, ale mam smaka na takie lodowe ciasto! mimo mroźnej pogody... :) Super pomysł.
OdpowiedzUsuńbardzo zaskakujący i intrygujący przepis!
OdpowiedzUsuńMuszę się pokusić o jego próbę :D
Ciasto na każdą porę roku:) - super!
OdpowiedzUsuńjadłabym........
OdpowiedzUsuń