8 grudnia 2015

LODOWE CIASTO Z MALINAMI

Grudzień w pełni, świąteczna krzątanina już się rozpoczęła, ale śniegu próżno wypatrywać za oknem!
Temperatury wręcz nas rozpieszczają zatem postanowiłam dogodzić sobie lodowym ciastem :)

Przywołało ono zdecydowanie smak lata! Zniknęło w mgnieniu oka ;)


Składniki:
  • 1 garść daktyli
  • 100g płatków z ryżu brązowego
  • 200g orzechów nerkowca (firmy Green Essence)*
  • garść mrożonych malin
  • 1/3 szklanki mleka migdałowego
Przygotowanie:
  1. Daktyle namoczyć, a następnie odcedzić i zblendować z płatkami.
  2. Spód wyłożyć do formy wyłożonej folią spożywczą.
  3. Nerkowce namoczyć w wodzie (co najmniej 4 godziny), po czym zblendować na gładki krem z mlekiem i mrożonymi malinami.
  4. Masę wyłożyć na wcześniej przygotowany spód, na wierzch poukładać całe maliny.
  5. Ciasto odstawić do zamrażarki na co najmniej godzinę.

*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym Green Essence, otrzyma darmową przesyłkę (przy zakupach powyżej 50zł i wyborze Poczty Polskiej z przedpłatą) lub 10zł rabatu na przesyłkę (przy wyborze innej formy, niż Poczta Polska)- wystarczy wpisać kod "DOSTAWAFOOD" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!
 
Kalorie:
Całość (8 kawałków)- ok. 1630kcal
1 kawałek- ok. 204kcal

20 komentarzy:

  1. Niesamowite... uwielbiam takie ,,pianki", do tego moje ukochane malinki!

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm pycha! Uwielbiam ciacho lodowe <3

    OdpowiedzUsuń
  3. Zjadłabym z chęcią :-) pyszności :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Podobno właśnie w zimę powinno się jeść lody, aby różnica temperatur nie zabiła gardła :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Swietny przepis na lodowe ciasto. Maliny mrozone mam i uwielbiam nerkowce;-). Wiec moge tez zrobic takie ciacho:-P. Madziu wkradl Ci sie blad,jesli chodzi o date trwania konkursu-rok;-). Nie dziwie sie. Nikt z nas nie chce byc starszy:-P.

    OdpowiedzUsuń
  6. Piękne i baaardzo apetyczne :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ekstra przepis, zachowuję na lato ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. poproszę kawałek,plllss ! :D

    OdpowiedzUsuń
  9. bardzo fajny pomysł na wykorzystanie mleka migdałowego... a kokosowym można zastąpić?

    OdpowiedzUsuń
  10. Wow, ale mam smaka na takie lodowe ciasto! mimo mroźnej pogody... :) Super pomysł.

    OdpowiedzUsuń
  11. bardzo zaskakujący i intrygujący przepis!
    Muszę się pokusić o jego próbę :D

    OdpowiedzUsuń
  12. Ciasto na każdą porę roku:) - super!

    OdpowiedzUsuń