11 marca 2016

RÓŻANY PUDDING CHIA Z JAGODAMI GOJI

W sieci aż roi się od przepisów na desery z tymi niepozornymi ziarenkami chia!

I chociaż pod względem właściwości nasz polski len jest do nich porównywalny to jednak warto włączyć je do swojej diety, chociażby po to, by urozmaicić swoje posiłki!

Według mnie najlepiej smakują namoczone w mleku, w formie puddingu i po raz kolejny podałam je właśnie w takiej formie :) Ale tym razem z niezwykle aromatyczną wodą różaną i rewelacyjnym w smaku malinowym syropem z agawy- coś pysznego! Takie desery mogę jeść codziennie ;)


Składniki:
  • 3 łyżki chia
  • 1,5 szklanki mleka (dowolnego)
  • 1 łyżka malinowego syropu z agawy
  • 1 łyżka wody różanej
  • 1 łyżka jagód goji
  • pół banana
Przygotowanie:
  1. Chia namoczyć w mleku i wodzie różanej (co najmniej przez 4 godziny).
  2. Namoczone chia przełożyć do miseczki, na wierzchu poukładać plastry banana, całość posypać jagodami goji i polać malinowym syropem z agawy. 
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
 
Kalorie:
Całość (1 pudding)- ok. 405kcal

4 komentarze:

  1. Faktycznie chcą stały się popularne, ale to fajnie :) ja lubię w nich to, że smak nie jest tak wyczuwalny jak siemienia lnianego.

    OdpowiedzUsuń
  2. Chia sa moim ulubionym dodatkiem,do wszystkiego gdzie mozna je tylko dodac. No to jutro pudding z Twojego przepisu :-).

    OdpowiedzUsuń
  3. To ja już wiem co jutro będzie na deser :)

    OdpowiedzUsuń