6 października 2019

Krucha szarlotka bezglutenowa




Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki kukurydzianej
  • 1 banan
  • 1 łyżka masła migdałowego
  • 5 jabłek
  • 1 łyżka syropu z agawy
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 0,5 łyżeczki cynamonu


Przygotowanie:

  1. Banany zblenduj z masłem orzechowym.
  2. Mąkę wymieszaj z mokrymi składnikami - wyrób ciasto.
  3. Powstałe ciasto wyłóż na spód blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (zostaw trochę na kruszonkę).
  4. Jabłka zetrzyj na grubych oczkach, odciśnij z nadmiaru soku. Następnie wymieszaj z cynamonem, sokiem z cytryny oraz syropem z agawy.
  5. Jabłka przełóż na spód, całość przykryj kruszonką - ciasto piecz około 20 minut w 190 stopniach.


Kalorie:
Całość (12 kawałków) - ok. 1256kcal
1 kawałek - ok. 105kcal

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

2 komentarze: