13 września 2014

OWOCOWY BUDYŃ JAGLANY W DYNIOWEJ MISECZCE

Tym razem dynia posłużyła mi za miseczkę!


Pieczona i co najważniejsze- JADALNA miseczka z dyni świetnie smakowała z owocowym budyniem na bazie kaszy jaglanej!

Muszę się przyznać, że sama zjadłam wszystko i chociaż porcja była ogromna tak mi smakowało, że nie mogłam się powstrzymać ;)


Składniki:
Miseczka
  • mała dynia hokkaido
  • szczypta cynamonu
Budyń
  • 4 łyżki kaszy jaglanej
  • 1 dojrzała brzoskwinia
  • pół mango
  • 3 łyżki mleka migdałowego
Dodatki 
  • kilka suszonych owoców miechunki
  • 1 łyżeczka płatków migdałowych
  •  1 łyżeczka jogurtu naturalnego
Przygotowanie:
Miseczka
  1. Dynię umyć, a następnie odkroić z niej kapelusz i wydrążyć miąższ.
  2. Tak przygotowaną dynię oprószyć cynamonem i piec w 180 stopniach przez około 30- 40 minut.
Budyń
  1. Kaszę jaglaną opłukać, a następnie ugotować w wodzie.
  2. Ugotowaną kaszę zblendować z obranymi ze skórki brzoskwinią i mango.
  3. Dodać mleko migdałowe, aby uzyskać odpowiednią konsystencję.
  4. Do upieczonej miseczki nałożyć budyń, a następnie zrobić "kleks" z jogurtu naturalnego i ozdobić miechunką oraz płatkami migdałowymi.

 Gwarantuję, że po takim deserze będziecie szczęśliwi, najedzeni i zaspokojeni na słodkie na cały dzień! ;)

!! Ciekawostka!!

Bardzo ciekawym dodatkiem jest miechunka, czyli jagody inkaskie. Ich smak to połączenie pomarańczy z pomidorem. Świetnie urozmaicają taki deser, a przy okazji działają przeciwzapalnie. Wspomagają również wydalanie niekorzystnych substancji z organizmu oraz regulują przemianę materii.

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

Kalorie:
Całość (1 DUŻA porcja)- ok. 500kcal

Dynia na słodko i słonoSzkolne śniadania

13 komentarzy:

  1. mając takie cudo przed sobą też bym się pewnie nie powstrzymała przed zjedzeniem wszystkiego :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Jestem pod wrażeniem :) Mniam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ojjj kusi mnie ta jaglana :) !

    OdpowiedzUsuń
  4. Ta dyniowa miseczka to genialny pomysł! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale świetny pomysł z tą miseczką do spałaszowania :) Nie dość, że pysznie to i czas zaoszczędzony na myciu itd. Całość wygląda wyśmienicie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda bardzo smakowicie, jadłabym ! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Rewelacyjny pomysł :-) super wygląda i pewnie tak smakuje :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Musiał być naprawdę przepyszny. Uwielbiam i kaszę jaglaną i dynię. Pychota. Świetny pomysł z miseczką z dyni :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ty to masz pomysły!! ;p miseczka genialna ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. świetny pomysł z tą jadalną miseczką! :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Widzę, że dynia u Ciebie króluje. Super miseczka.

    OdpowiedzUsuń
  12. O kurczę rzeczywiście ;D Nie widziałam tego u Ciebie wcześniej :P

    OdpowiedzUsuń
  13. Mmmm jakie apetyczne danie.
    Budyń z kaszy jaglanej... koniecznie muszę zrobić.

    OdpowiedzUsuń