Tym razem dynia posłużyła mi za miseczkę!
Pieczona i co najważniejsze- JADALNA miseczka z dyni świetnie smakowała z owocowym budyniem na bazie kaszy jaglanej!
Muszę się przyznać, że sama zjadłam wszystko i chociaż porcja była ogromna tak mi smakowało, że nie mogłam się powstrzymać ;)
Składniki:
Miseczka
- mała dynia hokkaido
- szczypta cynamonu
- 4 łyżki kaszy jaglanej
- 1 dojrzała brzoskwinia
- pół mango
- 3 łyżki mleka migdałowego
- kilka suszonych owoców miechunki
- 1 łyżeczka płatków migdałowych
- 1 łyżeczka jogurtu naturalnego
Miseczka
- Dynię umyć, a następnie odkroić z niej kapelusz i wydrążyć miąższ.
- Tak przygotowaną dynię oprószyć cynamonem i piec w 180 stopniach przez około 30- 40 minut.
- Kaszę jaglaną opłukać, a następnie ugotować w wodzie.
- Ugotowaną kaszę zblendować z obranymi ze skórki brzoskwinią i mango.
- Dodać mleko migdałowe, aby uzyskać odpowiednią konsystencję.
- Do upieczonej miseczki nałożyć budyń, a następnie zrobić "kleks" z jogurtu naturalnego i ozdobić miechunką oraz płatkami migdałowymi.
Gwarantuję, że po takim deserze będziecie szczęśliwi, najedzeni i zaspokojeni na słodkie na cały dzień! ;)
!! Ciekawostka!!
Bardzo ciekawym dodatkiem jest miechunka, czyli jagody inkaskie. Ich smak to połączenie pomarańczy z pomidorem. Świetnie urozmaicają taki deser, a przy okazji działają przeciwzapalnie. Wspomagają również wydalanie niekorzystnych substancji z organizmu oraz regulują przemianę materii.
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
Kalorie:
Całość (1 DUŻA porcja)- ok. 500kcal
mając takie cudo przed sobą też bym się pewnie nie powstrzymała przed zjedzeniem wszystkiego :D
OdpowiedzUsuńJestem pod wrażeniem :) Mniam!
OdpowiedzUsuńOjjj kusi mnie ta jaglana :) !
OdpowiedzUsuńTa dyniowa miseczka to genialny pomysł! :)
OdpowiedzUsuńAle świetny pomysł z tą miseczką do spałaszowania :) Nie dość, że pysznie to i czas zaoszczędzony na myciu itd. Całość wygląda wyśmienicie :)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo smakowicie, jadłabym ! :)
OdpowiedzUsuńRewelacyjny pomysł :-) super wygląda i pewnie tak smakuje :-)
OdpowiedzUsuńMusiał być naprawdę przepyszny. Uwielbiam i kaszę jaglaną i dynię. Pychota. Świetny pomysł z miseczką z dyni :)
OdpowiedzUsuńTy to masz pomysły!! ;p miseczka genialna ;)
OdpowiedzUsuńświetny pomysł z tą jadalną miseczką! :-)
OdpowiedzUsuńWidzę, że dynia u Ciebie króluje. Super miseczka.
OdpowiedzUsuńO kurczę rzeczywiście ;D Nie widziałam tego u Ciebie wcześniej :P
OdpowiedzUsuńMmmm jakie apetyczne danie.
OdpowiedzUsuńBudyń z kaszy jaglanej... koniecznie muszę zrobić.