17 marca 2016

JAGLANA PASCHA Z NERKOWCAMI

Ok, nie ma żartów- święta już tuż, zatem wpadam do kuchni i zaczynam testować kolejne Wielkanocne smakołyki!

No i w tym roku na pierwszy rzut poszła pascha! Bez nabiału, bez cukru... czego chcieć więcej? ;)
Wykonana na bazie kaszy jaglanej i nerkowców- ma idealny kremowy smak, a dodatek suszonych moreli i jagód goji tylko podkręca jej smak! :)


Składniki:
Przygotowanie:
  1. Kaszę jaglaną opłukać, a następnie ugotować w mleku migdałowym z dodatkiem stevi.
  2. 100g nerkowców namoczyć, a kolejne 100g zblendować na mąkę.
  3. Ugotowaną i ostudzoną kaszę zblendować z namoczonymi nerkowcami, następnie do całości dodać mielone nerkowce, posiekane morele i jagody goji- całość wymieszać.
  4. Masę przełożyć do formy wyłożoną folią spożywczą (lub najlepiej gazą, wtedy kasza odda wilgoć) i odstawić do stężenia oraz schłodzenia.
  5. Paschę podać posypaną 50g nerkowców i jagodami goji.

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
 
Kalorie:
Całość (12 kawałków)- ok. 2760kcal
1 kawałek- ok. 230kcal

5 komentarzy:

  1. Taka pascha,to normalnie bajka;-). Wszystko co najlepsze. Z pewnoscia skorzystam z przepisu:-).

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam! A jak zdrowo! Pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ostatnio zrobiłam sernik z kaszy jaglanej i wyszedł genialny, może skuszę się na taką wersję paschy na Święta :)

    OdpowiedzUsuń
  4. JAglana to moja ulubiona, podobnie jak nerkowce, super! :-)

    OdpowiedzUsuń