26 maja 2015

RAW ROLADA Z KREMEM I TRUSKAWKAMI

I każdemu na zwrot "rolada z kremem"  ślinka cieknie... włączają się liczniki kalorii... i wyrzuty sumienia!

A ja temu zaprzeczam i prezentuję roladę BEZ PIECZENIA! bez mąki! bez cukru! bez tłuszczu!
I żeby było mało to- bezglutenową i wegańską!! :)

Wartościowe migdały ze słodko- kwaśną żurawiną, delikatny i zdrowy krem jaglany...
Oczywiście nie mogło zabraknąć również w niej pysznych polskich truskawek!


Składniki:
  • 4 garście migdałów (firmy OWOCOWY RAJ)*
  • 2 garście żurawiny
  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 0,5l mleka migdałowego
  • 1 laska wanilii
  • 2 łyżeczki stevi
  • 1 garść truskawek

Przygotowanie: 
  1. Kaszę jaglaną opłukać w wodzie, a następnie ugotować w mleku z dodatkiem rozkrojonej wzdłuż laski wanilii.
  2. Po ugotowaniu wyciągnąć laskę wanilii, wydrążyć z niej miąższ i odstawić kaszę do wystygnięcia, po czym zblendować ją z dodatkiem stevi na bardzo gładki krem.
  3. Żurawinę sparzyć wrzątkiem i również zblendować.
  4. Migdały zmielić, dodać mus żurawinowy i porządnie połączyć (jak przy wyrabianiu ciasta).
  5. Z masy migdałowej uformować prostokąt na folii aluminiowej, nałożyć krem jaglany, truskawki i ostrożnie zawinąć- schłodzić w lodówce.
I uwierzcie, że awykonalnym jest skończyć na jednym kawałku!
Przyzna to na pewno każdy amator słodkości - mój osobisty oczywiście wołał o więcej :) !



*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym OWOCOWY RAJ, otrzyma 10zł rabatu wpisując kod "FOODMANIA10" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!

Kalorie:
Całość (18 kawałków)- ok. 1800kcal
1 kawałek- ok. 100kcal

Milion Smaków Truskawek - druga edycja

52 komentarze:

  1. Rolada wyszła piękna.Te truskawki w środku robią wrażenie.Świetny przepis;))

    OdpowiedzUsuń
  2. Bez pieczenia:-) uwielbiam takie ciacha.Krem jaglano-truskawkowy czego chcieć więcej:-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak to dobrze, że zaczął się sezon na truskawki- można przyrządząc takie pyszności ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszna i zdrowa rolada, z truskawkami najlepsza :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jest prześliczna. *.*' I bez pieczenia - zapisuję!

    shariankoweleben.wordpress.com

    OdpowiedzUsuń
  6. Wow teraz to już przesadziłaś, wygląda obłędnie <3 I jeszcze krem waniliowy jaglany, pychotka *.*

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda ślicznie i pewnie obłędnie smakuje, ale to danie nie jest RAW, ze względu na wykorzystanie gotowanej kaszy jaglanej.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zgadza się, całe danie nie, ale sama rolada tak :)

      Usuń
  8. Brzmi nieziemsko apetycznie. A kg truskawek czeka na wykorzystanie... :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Genialne! Ty to masz te pomysły! :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Propozycja idealna, wygląda obłędnie, chętnie zjadłabym kawałek:))

    OdpowiedzUsuń
  11. Pysznie wygląda, a do tego ze zdrowych produktów :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Idealnie wygląda, nigdy nie widziałam takiej rolady :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Świetny pomysł na deser :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Wow jaka piękna rolada! Wygląda genialnie :) I z truskawkami <3

    OdpowiedzUsuń
  15. Ale cudo! Kupuję truskawki i zabieram się za przepis :) Kocham żurawinę, migdały i jaglankę. Strzał w 10:)

    OdpowiedzUsuń
  16. Wspaniały pomysł na pyszne słodkości :-)

    OdpowiedzUsuń
  17. Ekstra, skończyły mi się migdały, ale może pokombinuję z kokosem

    OdpowiedzUsuń
  18. Nie, nie mam wyrzutów i zjadłabym całą bez nich;)

    OdpowiedzUsuń
  19. No, no pomysł naprawdę świetny. Ja robie kotlety z kaszy jaglanej:). A czy rolada nie ma czasem jaglanego posmaku?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. kasza jaglana nabiera delikatności i słodyczy, dzięki gotowaniu w mleku z wanilią i stevią! dla mnie to obłęd i musiałam się kontrolować, żeby nie zjeść całego kremu :)

      Usuń
  20. Ależ kolorowa i smaczna propozycja, zabieram przepis ze sobą :)

    OdpowiedzUsuń
  21. WOW! I takie desery to ja rozumiem, fantastyczny pomysł na krem :)

    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  22. Witam Magdo Po pierwsze gratuluje wspanialego bloga Od niedawna zaczelam interesowac sie zdrowa kuchnia a zwlaszcza eliminacja bialego cukru z diety. Uwielbiam Twoje przepisy jednak mam probl ze stworzeniem prawidlowego kremu z kaszy jaglanej. Dzis probuje.stworzyc kopiec kreta wg Twojego przepisu Kasze ugotowalam wczoraj wieczorem zmiksowalam dzis bez dodawania mleka jedynie ten litr ktory byl w przepisie Masa jest gladka i kremowa Jednak po raz kolejny wydaje sie zbyt.plynna nie wydaje.mi sie zwbym dala.rade uformowac z niej kopiec. Teraz sie chlodzi w lodowce. Moze masz jakis pomysl co robie zle? Albo jak moglabym uratowac ten krem w sensie zagescic zanim trafi na.ciasto? Pozdrawiam Iza Dian

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To jeszcze raz ja Tym razem z wlasnego konta. Zastanawia mnie czy moze byc to problwm ze gotuje na napoju kokosowym alpro ktory zawiera mniej niz1% tluszczu?
      Ugotowalam przed chwila dziecku budyn na mace jaglanej dalam 6 lyzek na 5litra pelnego krowiego mleka i kiedy przestygl zmienil sie wlasnie w gesty puszysty krem ktey powinien sie znalezc na porannym ciescie. Czy to moze byc wina.mleka roslinnego?

      Usuń
    2. Bardzo dziękuję za miłe słowa, staram się z każdym dniem pokazywać, że zdrowa dieta nie musi opierać się na wyrzeczeniach, a na pysznych, również słodkich daniach :)
      A wracając do pytania- nie do końca uważam, że to wina mleka roślinnego, bo czasem gotuję kaszę jaglaną na wodzie i też uzyskuję gęstą konsystencję. Myślę, że następnym razem można spróbować dodać po prostu mniej mleka, ja gotuję kaszę dopóki cały płyn nie zostanie wchłonięty (wręcz ją rozgotowuję i odstawiam do wystygnięcia i schłodzenia w lodówce), a w przypadku tego kremu, który już przygotowałaś może spróbuj dodać do zagęszczenia troszkę mąki, np. migdałowej, czy zmielonych płatków :)

      Usuń
    3. Dzieki za podpowiedz Poprobuje jeszcze w koncu musi sie udac :) i masz racje odkad przestalam rodzine karmic bialym cukrem jemy wiecej slodkosci niz kiedykolwiek a maz bez zadnego treningu zgubil 4kg :)

      Usuń
    4. gratuluję i tak trzymać, a ja zawsze służę radą, czy ciekawą przepisem! :)

      Usuń
    5. Jeszcze jedno pytanie mi przyszlo do glowy. Ugotowana kasze miksujesz na krem w food procesorze takim z nozami czy raczej recznym robotem kuchennym?

      Usuń
    6. zawsze ręcznym blenderem, nigdy takim z nożami :)

      Usuń
    7. To moze tu bede upatrywac przyczyny moich kulinarnych niepowodzen :) Nieudane ciasto zostalo juz ppchloniete Z polowy kremu powstal jaglany shake a z.drugiej "polewa" do upieczonego spodu i bananow. Rodzina nie narzekala :) dzieki za odpowiedz

      Usuń
    8. no to proponuję rzeczywiście użyć blendera ręcznego :) i bardzo się cieszę, że smakowało :)

      Usuń
  23. Rolada wygląda super i jestem przekonana, że świetnie smakuje, ale z tymi koralami to przegięłaś! :P

    OdpowiedzUsuń
  24. Pyszności! Będę tylko czymś musiała zastąpić stewię, nie mogę się do niej przekonać w tych róznych kremach :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. rzeczywiście ten smak nie każdemu smakuje, ale może zastąpić ją ksylitolem lub cukrem kokosowym albo po prostu syropem daktylowym, czy z agawy :)

      Usuń
  25. Zapisałam sobie ten przepis, zrobię za miesiąc jak już będę miała wakacje, bo wygląda obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
  26. Zrobiłam dziś, trochę pozmieniałam ale wyszedł pyszny! Dziękuję za inspirację :) ps. czy będę mogła umieścić go u siebie? oczywiście z Twoim linkiem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jasne, że tak! :) i cieszę się bardzo, że smakowało :)

      Usuń
    2. Smakowało bardzo! tak, że nie zdążyłam zrobić zdjęć ;) ale na pewno niebawem znów zrobię :)

      Usuń
  27. Jakiej formy stewi dotyczy instrukcja w opisie? Pytam, bo one mają różną moc słodzenia:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zgadza się, tutaj akurat stevia w proszku :) w tym przypadku nie trzeba zbyt dużej ilości słodzidła, bo smak mleka migdałowego i laska wanilii robią swoje, a przy tym sama rolada, dzięki żurawinie już jest słodka :)

      Usuń
    2. Dziękuję za szybką odpowiedź. :) A żurawina ma być suszona?

      Usuń
    3. Zrobiłam roladę wczoraj wieczorem i muszę przyznać, że w trakcie klęłam na czym świat stoi i wydawało mi się, że jedynym, co uratuje smak tego wyrobu, będą truskawki. Ale nic to, rolada poszła do lodówki, przespała się tam i właśnie jej spróbowałam. Okazało się, że jest na prawdę smaczna! :) Bardzo przyjemny przepis. :) Jedynie "krem" jaglany uważam, że wyszedł trochę za sztywny, mimo że jeszcze dolewałam mleka podczas blendowania kaszy. Jeśli będę jeszcze kiedyś robić, spróbuję dodać więcej płynu do gotowania, pewnie wtedy krem zrobi się bardziej mięciutki. ;) Pozdrawiam, będę czasem zaglądać w poszukiwaniu inspiracji. :)

      Usuń
    4. a właśnie doszły do mnie też opinie, że krem z kolei wychodzi im bardziej płynny- to kwestia wprawy tak myślę i wyczucia :) jeszcze kilka tego typu ciast i będziesz mistrzynią! :) serdecznie zapraszam :)

      Usuń