Pomarańczowa, delikatna, bogata w beta karoten... urozmaici i ozdobi każde danie, a zwłaszcza te wegańskie! :)
I tak idąc tym tropem wylądowała w moim curry z dodatkiem pieczonego kalafiora, pożywnej ciecierzycy i oczywiście mleczka kokosowego :)
Składniki:
- 1 dynia hokkaido
- 1 puszka mleczka kokosowego (w temp. pokojowej)
- 150g ciecierzycy
- 1 kalafior
- 2 łyżki płatków migdałowych
- bazylia
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- przyprawy: curry, sos tamari, sól sezamowa
- 150g ryżu jaśminowego RISANA
- Ciecierzycę namoczyć (12 godzin), następnie ugotować do miękkości (60 minut).
- Kalafiora skropić oliwą i oprószyć solą sezamową, po czym zapiec w piekarniku (180 stopni/20 minut).
- Dynię obrać ze skórki i ugotować (lub ze skórką zapiec w piekarniku).
- Gotową dynię zblendować na gładko z dodatkiem mleczka kokosowego oraz przypraw.
- Do sosu dodać ugotowaną ciecierzycę, zapieczonego kalafiora i wymieszać.
- Dyniowe curry podawać z ugotowanym ryżem, posypane prażonymi (na suchej teflonowej patelni) płatkami migdałowymi oraz bazylią.
Skusicie się? ;)
Kalorie:
Całość (4 porcje)- ok. 2120kcal
1 porcja- ok. 530kcal
Dyniowe pyszności:)
OdpowiedzUsuńJuż wiem, co jutro będzie u mnie na obiad! Kocham dynię, a Twój przepis można jeść oczami, tak apetycznie to wszystko wygląda ;)
OdpowiedzUsuńGenialne połączenie dynii i kalafiora, jestem pod wrażeniem!
OdpowiedzUsuńWspaniała zupka, bardzo mi się podoba :-)
OdpowiedzUsuńO rany, świetnie!
OdpowiedzUsuńMuszę spróbować curry z kalafiorem :)
OdpowiedzUsuńMega! Robię jak tylko dorwę jakąś dynię.
OdpowiedzUsuńDynia jeszcze do mnie nie zawitała, ale na pewno zdarzy się to na dniach. Twoje curry wygląda po prostu bosko! Pozdrowienia.
OdpowiedzUsuńzdecydowanie jedno z najlepszych możliwych curry! uwielbiam ten smak :)
OdpowiedzUsuńSuper przepis! Cieszę się, że sezon dyniowy zaczyna się w pełni:-)
OdpowiedzUsuńZjadłabym na obiadek!
OdpowiedzUsuńBardzo fajne danie! :) Z egzotyczną nutą! :)
OdpowiedzUsuńPyszne danie z dynią :) idealny jesienny obiadek...
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie, uwielbiam przepisy z dynią :)
OdpowiedzUsuńPycha, zdecydowanie moje smaki :)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie i ten kolor! :)
OdpowiedzUsuń