10 września 2015

DYNIOWE CURRY Z KALAFIOREM

Że dynia królową warzyw jest chyba już każdy wie...! :)

Pomarańczowa, delikatna, bogata w beta karoten... urozmaici i ozdobi każde danie, a zwłaszcza te wegańskie! :)
I tak idąc tym tropem wylądowała w moim curry z dodatkiem pieczonego kalafiora, pożywnej ciecierzycy i oczywiście mleczka kokosowego :)


Składniki:
  • 1 dynia hokkaido
  • 1 puszka mleczka kokosowego (w temp. pokojowej)
  • 150g ciecierzycy
  • 1 kalafior
  • 2 łyżki płatków migdałowych
  • bazylia
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • przyprawy: curry, sos tamari, sól sezamowa
  • 150g ryżu jaśminowego RISANA
Przygotowanie:
  1. Ciecierzycę namoczyć (12 godzin), następnie ugotować do miękkości (60 minut).
  2. Kalafiora skropić oliwą i oprószyć solą sezamową, po czym zapiec w piekarniku (180 stopni/20 minut).
  3. Dynię obrać ze skórki i ugotować (lub ze skórką zapiec w piekarniku).
  4. Gotową dynię zblendować na gładko z dodatkiem mleczka kokosowego oraz przypraw.
  5. Do sosu dodać ugotowaną ciecierzycę, zapieczonego kalafiora i wymieszać.
  6. Dyniowe curry podawać z ugotowanym ryżem, posypane prażonymi (na suchej teflonowej patelni) płatkami migdałowymi oraz bazylią.

Skusicie się? ;)

Kalorie:
Całość (4 porcje)- ok. 2120kcal
1 porcja- ok. 530kcal

Wegetariański obiad V

16 komentarzy:

  1. Już wiem, co jutro będzie u mnie na obiad! Kocham dynię, a Twój przepis można jeść oczami, tak apetycznie to wszystko wygląda ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Genialne połączenie dynii i kalafiora, jestem pod wrażeniem!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniała zupka, bardzo mi się podoba :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Muszę spróbować curry z kalafiorem :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mega! Robię jak tylko dorwę jakąś dynię.

    OdpowiedzUsuń
  6. Dynia jeszcze do mnie nie zawitała, ale na pewno zdarzy się to na dniach. Twoje curry wygląda po prostu bosko! Pozdrowienia.

    OdpowiedzUsuń
  7. zdecydowanie jedno z najlepszych możliwych curry! uwielbiam ten smak :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Super przepis! Cieszę się, że sezon dyniowy zaczyna się w pełni:-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo fajne danie! :) Z egzotyczną nutą! :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Pyszne danie z dynią :) idealny jesienny obiadek...

    OdpowiedzUsuń
  11. Wygląda bardzo apetycznie, uwielbiam przepisy z dynią :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Pycha, zdecydowanie moje smaki :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Wygląda bardzo apetycznie i ten kolor! :)

    OdpowiedzUsuń