11 września 2015

BEZGLUTENOWE CIASTO DROŻDŻOWE Z NEKTARYNKAMI

Nigdy specjalnie nie przepadałam za ciastami drożdżowymi, które przecież mają tylu zwolenników!
Ale pomyślałam, że mogę je "odczarować" i zrobić po swojemu :)

Tak też uczyniłam i muszę przyznać, że chyba je powtórzę!
Ciasto jest bezglutenowe i bardzo lekkie- każdy może sobie pozwolić na kawałek, czy dwa :)


Składniki:
  • 2 szklanki mąki jaglanej
  • 1 szklanka mąki gryczanej
  • 1 opakowanie suchych drożdży (eko)
  • 1 banan
  • 2 łyżki syropu z agawy
  • 1 szklanka mleka migdałowego
  • nektarynki
  • 2 garście rodzynek
  • garść płatków migdałowych
Przygotowanie:
  1. Rodzynki namoczyć i odcedzić, a banana zblendować z mlekiem i syropem z agawy.
  2.  Mąki i drożdże wymieszać ze sobą, a następnie dodać wszystkie płynne składniki, rodzynki i porządnie wymieszać, po czym odstawić na ponad godzinę, aby wyrosło.
  3. Po godzinie ciasto wyłożyć na blaszkę (wyłożoną papierem do pieczenia), a następnie poukładać na wierzchu kawałki nektarynek.
  4. Ciasto odstawić na kolejne 20- 30 minut, po czym piec około 45 minut w 180 stopniach.
  5. Gotowe ciasto posypać uprażonymi płatkami migdałowymi.

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
 
Kalorie:
Całość (20 kawałków)- ok. 2285kcal
1 kawałek- ok. 114kcal

9 komentarzy:

  1. Ciasto na drożdżach to coś wyśmienitego:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudowne ciasto, uwielbiam takie drożdżowe :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Drzożdzowe zdecydowanie jest najlepsze!

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciacho pierwsza klasa! Pyszności :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  5. To ciasto jest dla mnie. Ostatnio jem coraz mniej potraw zawierające gluten. Jakże pięknie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda fantastycznie i do tego bez glutenu i naprawdę niesamowicie zdrowo. :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. bardzo fajny placek! :) i jeszcze zdrowy :)

    OdpowiedzUsuń