Ale pomyślałam, że mogę je "odczarować" i zrobić po swojemu :)
Tak też uczyniłam i muszę przyznać, że chyba je powtórzę!
Ciasto jest bezglutenowe i bardzo lekkie- każdy może sobie pozwolić na kawałek, czy dwa :)
Składniki:
- 2 szklanki mąki jaglanej
- 1 szklanka mąki gryczanej
- 1 opakowanie suchych drożdży (eko)
- 1 banan
- 2 łyżki syropu z agawy
- 1 szklanka mleka migdałowego
- nektarynki
- 2 garście rodzynek
- garść płatków migdałowych
- Rodzynki namoczyć i odcedzić, a banana zblendować z mlekiem i syropem z agawy.
- Mąki i drożdże wymieszać ze sobą, a następnie dodać wszystkie płynne składniki, rodzynki i porządnie wymieszać, po czym odstawić na ponad godzinę, aby wyrosło.
- Po godzinie ciasto wyłożyć na blaszkę (wyłożoną papierem do pieczenia), a następnie poukładać na wierzchu kawałki nektarynek.
- Ciasto odstawić na kolejne 20- 30 minut, po czym piec około 45 minut w 180 stopniach.
- Gotowe ciasto posypać uprażonymi płatkami migdałowymi.
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
Kalorie:
Całość (20 kawałków)- ok. 2285kcal
1 kawałek- ok. 114kcal
Ciasto na drożdżach to coś wyśmienitego:)
OdpowiedzUsuńCudowne ciasto, uwielbiam takie drożdżowe :)
OdpowiedzUsuńMadziu to ciacho jest wspaniałe :-)
OdpowiedzUsuńDrzożdzowe zdecydowanie jest najlepsze!
OdpowiedzUsuńCiacho pierwsza klasa! Pyszności :)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
To ciasto jest dla mnie. Ostatnio jem coraz mniej potraw zawierające gluten. Jakże pięknie wygląda :)
OdpowiedzUsuńWygląda super! :)
OdpowiedzUsuńWygląda fantastycznie i do tego bez glutenu i naprawdę niesamowicie zdrowo. :-)
OdpowiedzUsuńbardzo fajny placek! :) i jeszcze zdrowy :)
OdpowiedzUsuń