Składniki:
Ciasto
- 1/2 szklanki mąki sojowej
- 3 jajka
- 2 banany
- 3 łyżeczki cynamonu
- garść orzechów włoskich
- 100g komosy ryżowej białej (firmy Green Essence)*
- 5 łyżek syropu daktylowego
- 1/3 szklanki mleka migdałowego
Ciasto
- Jajka, banany, cynamon oraz mąkę dokładnie ze sobą zblendować.
- Masę przełożyć do formy (wyłożonej papierem do pieczenia), a na wierzchu ułożyć orzechy włoskie.
- Ciasto piec około 20 minut w 180 stopniach, po wystudzeniu przekroić na blaty.
- Komosę ugotować w wodzie i odstawić do wystygnięcia.
- Ostudzoną komosę zblendować na krem z mlekiem oraz syropem daktylowym.
- Upieczone ciasto przełożyć kremem.
Kalorie:
Całość (12 kawałków)- ok. 1405kcal
1 kawałek- ok. 117kcal
Niesamowicie wyszło Ci to ciasto! :-) Cynamon na tę porę roku wydaje się idealny.
OdpowiedzUsuńsuper! :) pewnie pięknie pachnie podczas pieczenia :)
OdpowiedzUsuńSwietny przepis. Uwielbiam zapach cynamonu,a jeszcze bardziej jego smak;-). Jaka maka moge zastapic,make sojowa,bo akurat tej nie posiadam:-P?. I musze przyznac,ze ciekawi mnie smak kremu;-).
OdpowiedzUsuńmożesz ją zastąpić kukurydzianą lub owsianą ;)
UsuńWszystko cynamonowe jest pyszne!
OdpowiedzUsuńW przyszłości chętnie wypróbuję przepis na ciasto:)
OdpowiedzUsuńŚwietnie wyglądają te powciskane orzechy. ;)
OdpowiedzUsuńJakie piękne to ciasto :) Chętnie bym zjadła kawałek :)
OdpowiedzUsuń