Składniki:
- 100g ryżu czerwonego (firmy OWOCOWY RAJ)*
- 100g ryżu brązowego
- 4 łyżki mąki z topinamburu
- 5 łyżek passaty pomidorowej
- 1 łyżka sosu sojowego
- 3 łyżki koperku
- garść nasion słonecznika
- przyprawy: curry, papryka słodka, czosnek niedźwiedzi
- Ryż brązowy oraz czerwony ugotować, po czym zblendować z pozostałymi składnikami.
- Masę wyłożyć całości na blaszkę (wyłożoną papierem do pieczenia), na wierzchu posypać ziarnami słonecznika, które docisnąć dłonią w masę.
- Całość piec około 10 minut w 180 stopniach, po czym wyciągnąć i ponacinać na kształt paluchów, piec kolejne 20 minut.
*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym OWOCOWY RAJ, otrzyma darmową przesyłkę (przy zakupach powyżej 50zł i wyborze Poczty Polskiej z przedpłatą) lub 10zł rabatu na przesyłkę (przy wyborze innej formy, niż Poczta Polska)- wystarczy wpisać kod "DOSTAWAFOOD" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!
Kalorie:
Całość (20 paluchów)- ok. 1050kcal
1 paluch- ok. 53kcal
Zazwyczaj kupuję podobne gotowce, teraz jednak spróbuję zrobić swoje według Twojego przepisu. :-)
OdpowiedzUsuńBardzo dobrze, że postanowiłaś jej użyć. Pysznie:)
OdpowiedzUsuńciekawy przepis
OdpowiedzUsuńPysznie! A mąki z topinamburu na oczy nie widziałam! Chciałabym jej spróbować <3
OdpowiedzUsuńCiekawy przepis :)
OdpowiedzUsuńNie znam jeszcze topinamburu, w zeszłym roku odstraszyła mnie cena tego świeżego :( Ale może kiedyś skuszę się na mąkę i wypróbuję takie paluchy :)
OdpowiedzUsuńMąka z topinamburu jest super :D
OdpowiedzUsuńPrzepis rewelacja :)
Bardzo ciekawe paluchy :)
OdpowiedzUsuńTopinambur bardzo lubię, twoja propozycja jest świetna na wykorzystanie jego :-)
OdpowiedzUsuń