Mi się ten pomysł bardzo podoba, dlatego od rana zabrałam się do roboty i muszę przyznać, że mój dzisiejszy obiad będzie niczego sobie ;)
Składniki:
- 100g ryżu brązowego
- 1 bakłażan
- 1/2 dyni hokkaido
- 1 marchew
- kilka pomidorów koktajlowych
- 1 łyżka pasty z pestek dyni
- sok z połowy cytryny
- 2 łyżki wody
- 1 łyżeczka pasty miso
- 1 łyżka soku imbirowego
- szczypta soli
- świeża mięta
- Ryż ugotować i odcedzić.
- Bakłażana i marchew pokroić na kawałki i wymieszać z pastą miso oraz sokiem imbirowym, a dynię pokroić również na kawałki i wszystkie warzywa upiec w piekarniku (180stopni/20minut).
- Gotowy ryż wymieszać z upieczonymi warzywami oraz pomidorkami.
- Całość polać sosem z wymieszanej pasty z pestek dyni, soli, wody, soku z cytryny raz posiekanej mięty.
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
Kalorie:
Całość (2 porcje)- ok. 650kcal
1 porcja- ok. 325kcal
jak dla mnie pycha :)
OdpowiedzUsuńZdrowo i kolorowo ;)
OdpowiedzUsuń