Kwaskowaty smak bardzo mnie do niego zniechęcał, ale niepotrzebnie.Wystarczy połączyć go z odpowiednimi składnikami, a nabiera charakteru i znakomicie urozmaica dania, szczególnie te słodkie ;)
Zastanawiałam się zatem jak go wykorzystać, aby ponownie się do niego nie zrazić. Postanowiłam upiec ciasto z mąki kokosowej, słodzone ksylitolem! Był to świetny wybór!
Mocno kokosowy smak przełamany rabarbarem to coś pysznego :)
Składniki:
- 4 łyżki mąki kokosowej
- 4 jajka
- 4 łyżki ksylitolu (pudru) (Green Essence)*
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia bio
- 2 łodygi rabarbaru
- Białka jajek ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać stopniowo 2 łyżki ksylitolu.
- Następnie (zmniejszając obroty) dodawać kolejno wszystkie żółtka.
- Na koniec dodać mąkę kokosową oraz proszek do pieczenia i delikatnie wymieszać (bez blendowania).
- Masę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzchu poukładać kawałki obranego i posiekanego rabarbaru oraz posypać całość 1 łyżką ksylitolu.
- Ciasto piec około 25 minut w 180 stopniach- po upieczeniu odstawić do ostudzenia, przed podaniem posypać 1 łyżką ksylitolu.
*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym Green Essence, otrzyma darmową przesyłkę (przy zakupach powyżej 50zł i wyborze Poczty Polskiej z przedpłatą) lub 10zł rabatu na przesyłkę (przy wyborze innej formy, niż Poczta Polska)- wystarczy wpisać kod "DOSTAWAFOOD" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!
Kalorie:
Całość (12 kawałków)- ok. 620kcal
1 kawałek- ok. 52kcal
mniam mniam :)
OdpowiedzUsuń1. Czy zamiast ksylitolu można dać stewię?
OdpowiedzUsuń2. Czy zamiast rabarbaru (którego serdecznie nie znoszę) można dać inne owoce? Będą w ogóle pasowały? Np. truskawki?
PS. Uwielbiam Pani przepisy, są dla mnie wielką inspiracją podczas mojego dietowania. Dziękuję! :)
1. Możesz dać stevię, ale do posypania ciasta po upieczeniu niezbyt się nada :)
Usuń2. Truskawki będą pasowały równie dobrze!
Bardzo się cieszę, że przepisy są dla Ciebie pomocne, w razie jakichkolwiek pytań śmiało pisz :)
Bardzo dziękuję! :)
UsuńMadziu pyszna propozycja na słodki deserek :-)
OdpowiedzUsuńpoproszę kawałek ^^
OdpowiedzUsuńMniam!:)
OdpowiedzUsuńa czy wyjdzie z inna mąka? np. ryżową albo z ciecierzycy?
OdpowiedzUsuńWyjsc wyjdzie tylko trzeba na pewno dac troche wiecej maki wtedy i jedniczesnie wiecej "slodzidla" ale bedzie to zupelnie inne ciasto :)
Usuńa jaką polecasz/ jakie proporcje? :)
UsuńMąka z ciecierzycy ma specyficzny smak, więc ja używam jej raczej do wypieków wytrawnych, ale jeśli chciałabyś spróbować to dałabym jej około 7 łyżek i 6 łyżek ksylitolu, natomiast z samej ryżowej ciasto może wyjść trochę suche, więc połączyłabym ją np. z kukurydzianą- razem również 7 łyżek. Oczywiście tego ciasta nie robiłam z tymi mąkami, więc to tylko moje nieprzetestowane sugestie ;)
Usuńa z owsianej razowej? nie chce używać pszennej, a nie mam kokosowej..
Usuńz owsianej powinno smakować dobrze, też dałabym około 7 łyżek ;)
Usuńdziękuje :)
Usuń