22 maja 2016

FASZEROWANE MUSZLE W SOSIE DYNIOWYM ZE SZPARAGAMI

Makaronowe muszle to świetny pomysł na obiad ! Można je przygotować dosłownie na milion sposobów!
Wystarczy użyć wyobraźni, porwać kilka warzyw, włączyć piekarnik i gotowe! ;)

Moje danie było bardzo kolorowe, pożywne, a zarazem lekkie!
A Wy jak przygotowalibyście takie muszle? ;)


Składniki:
  • 160g makaronu muszle
  • 60g kaszy jaglanej
  • 1 burak
  • kawałek dyni
  • kilka zielonych szparagów
  • 1 łyżeczka pasty curry
  • 1 łyżeczka sosu tamari sezamowego
  • koperek
  • 1 łyżeczka płatków drożdżowych
  • 1 łyżeczka czarnuszki
  • przyprawy: sól himalajska
Przygotowanie:
  1. Makaron obgotować i odcedzić.
  2. Kaszę jaglaną opłukać i ugotować, obranego buraka również ugotować- oba składniki zblendować z dodatkiem soli himalajskiej, koperku i sosu sezamowego tamari.
  3. Makaronowe muszle nafaszerować buraczano- jaglaną pastą.
  4. Dynię obgotować i zblendować z dodatkiem pasty curry- przełożyć do naczynia do zapiekania, a na puree dyniowe położyć nafaszerowane makaronowe muszle.
  5. Na wierzchu poukładać kawałki lekko obgotowanych szparagów- całość zapiekać przez około 15- 20 minut  170 stopniach.
  6. Gotowe danie posypać czarnuszką i płatkami drożdżowymi.

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

Kalorie:
Całość (2 porcje)- ok. 980kcal
1 porcja- ok. 490kcal

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz