Idealna na jesienne, czy zimowe kolacje!
Możecie podać ją oczywiście z ulubionymi dodatkami, u mnie był to suszony topinambur i nerkowce.
Jenak jeśli chcielibyście zjeść ją na obiad, możecie podać ją z ugotowaną kaszą lub makaronem ;)
Składniki:
- 3 czerwone papryki
- 400g passaty pomidorowej
- mała dynia
- 1,5 szklanki bulionu warzywnego
- cebula czerwona
- 3 ząbki czosnku
- koperek
- trochę nerkowców
- garść suszonego topinamburu
- 2 łyżki oleju sezamowego
- przyprawy: sól himalajska, kurkuma, imbir, lubczyk, papryka słodka
- Dynię pokroić na kawałki i upiec w piekarniku (200 stopni/ 15 minut).
- Na patelni rozgrzać olej sezamowy, następnie podsmażyć cebulę i kolejno dodawać pokrojoną paprykę i czosnek- całość przyprawić.
- Następnie dodać passatę, upieczoną dynię oraz koperek- całość przez kilka minut podgrzać, a następnie zblendować na krem.
- Gotowy krem podawać z posiekanym koperkiem, uprażonymi nerkowcami oraz suszonym topinamburem.
Całość (3 porcje)- ok. 840kcal
1 porcja- ok. 280kcal
Taka ala pasta lub puree! :)
OdpowiedzUsuńhttps://jaglusia.wordpress.com/
bardzo ciekawy pomysł i połączenie smaków :)
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis ;)
OdpowiedzUsuń