Dzisiejsze to gofry bezglutenowe z mąki kukurydzianej!
Idealne na śniadanie, deser, czy przekąskę do pracy lub dla Waszych pociech w szkole!
A co najlepsze- można je jeść z ulubionymi dodatkami!
Składniki:
Gofry
- 10 łyżek mąki kukurydzianej (Green Essence)*
- 12 łyżek mleka
- 2 jajka
- banan
- odrobina oleju rzepakowego
- 80g kaszy jaglanej
- 2 szklanki mleka
- szczypta stewi
- 2 łyżki karobu
- banan
- trochę malin
- Wszystkie składniki na gofry zblendować ze sobą.
- Do rozgrzanej gofrownicy wyłożyć ciasto- piec do momentu, aż gofry się zrumienią.
- Kaszę jaglaną dokładnie opłukać i ugotować w mleku, następnie zblendować na gładki krem ze stewią, bananem oraz karobem.
- Krem nałożyć na gotowe gofry, na wierzchu poukładać maliny.
Kalorie:
Całość (4 gofry)- ok. 1250kcal
1 gofer- ok. 313kcal
Ładne i pewne smaczne niestety zawierają mleko więc nie są dla nas. Tam gdzie to możliwe zastępujemy mleko naszą filtrowaną wodą ...tylko czy w tym przepisie to zda egzamin?
OdpowiedzUsuńwszędzie zamiast mleka zwierzęcego można użyć po prostu mleka roślinnego ;)
Usuńmam przepis na naleśniki z wodą i w sumie wychodziły spróbuję teraz na mleku roślinnym.
Usuńuwielbiam ten zapach unoszący się w całej kuchni,domowe najlepsze :)
OdpowiedzUsuń