25 listopada 2016

KUKURYDZIANE GOFRY Z KREMEM JAGLANYM

Odkąd zaopatrzyłam się w nową gofrownicę to ciągle eksperymentuję z to coraz nowszymi przepisami!
Dzisiejsze to gofry bezglutenowe z mąki kukurydzianej!
Idealne na śniadanie, deser, czy przekąskę do pracy lub dla Waszych pociech w szkole!

A co najlepsze- można je jeść z ulubionymi dodatkami!


Składniki:
Gofry
  • 10 łyżek mąki kukurydzianej (Green Essence)*
  • 12 łyżek mleka
  • 2 jajka
  • banan
  • odrobina oleju rzepakowego
Dodatki
  • 80g kaszy jaglanej
  • 2 szklanki mleka
  • szczypta stewi
  • 2 łyżki karobu
  • banan
  • trochę malin
Przygotowanie:
  1. Wszystkie składniki na gofry zblendować ze sobą.
  2. Do rozgrzanej gofrownicy wyłożyć ciasto- piec do momentu, aż gofry się zrumienią.
  3. Kaszę jaglaną dokładnie opłukać i ugotować w mleku, następnie zblendować na gładki krem ze stewią, bananem oraz karobem.
  4. Krem nałożyć na gotowe gofry, na wierzchu poukładać maliny.
*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym Green Essence, otrzyma prezent w postaci nasion chia 100g (przy zakupach powyżej 20zł)- wystarczy wpisać kod "CHIA100" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!
 
Kalorie:
Całość (4 gofry)- ok. 1250kcal
1 gofer- ok. 313kcal

4 komentarze:

  1. Ładne i pewne smaczne niestety zawierają mleko więc nie są dla nas. Tam gdzie to możliwe zastępujemy mleko naszą filtrowaną wodą ...tylko czy w tym przepisie to zda egzamin?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wszędzie zamiast mleka zwierzęcego można użyć po prostu mleka roślinnego ;)

      Usuń
    2. mam przepis na naleśniki z wodą i w sumie wychodziły spróbuję teraz na mleku roślinnym.

      Usuń
  2. uwielbiam ten zapach unoszący się w całej kuchni,domowe najlepsze :)

    OdpowiedzUsuń