3 września 2015

KREM Z PIECZONYCH POMIDORÓW Z DZIKIM RYŻEM

Banalnie prosty krem, delikatny, a jednak charakterystyczny w smaku!
Bogaty w potas i błonnik!

Korzystajmy ze świeżych, pachnących i słodkich pomidorów!


Składniki:
  • 1kg pomidorów
  • 6 łyżek dzikiego ryżu
  • 2 łyżki lnu mielonego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek (z ziołami)
  • kilka listków bazylii
  • przyprawy: papryka słodka, sól sezamowa, pieprz ziołowy
Przygotowanie:
  1. Dziki ryż ugotować w wodzie.
  2. Pomidory przekroić na połówki, skropić oliwą oraz posypać pieprzem ziołowym i zapiec (180stopni/20min).
  3. Po upieczeniu pomidory obrać ze skórek, dodać len mielony i dokładnie zblendować z solą sezamową i papryką słodką.
  4. Gotowy krem podać z dzikim ryżem i listkami bazylii.
A Wy jak wykorzystujecie letnie pomidory?


Kalorie:
Całość (2 porcje)- ok. 605kcal
2 porcja- ok. 303kcal

Wegetariański obiad VPora na pomidora!

16 komentarzy:

  1. Uwielbiam wszystko co pomidorowe, dosłownie wszystko <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Zupy krem z pieczonych warzyw są rewelacyjne!

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy wspominałam, ze kocham takie kremy? :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Po raz kolejny zachwycasz, ja kocham kremy więc przepis muszę wypróbować! :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Musze spróbować do pomidorówki dać ten czarny ryż :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Oba składniki uwielbiam, więc połączenie idealne :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Zdrowa, smaczna zupa. Wygląda kusząco, bo też pięknie podana :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pyszne połączenie, od razu byśmy jadły :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Czy ja już pisałam że pyszne i cudowne nie tylko na załączonym obrazku?:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam pomidorową i taka pieczona też ostatnio chodzi za mną :) Pyszna!

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbiam pomidorówki! I choć najczęściej wybieram makaron, to przyznam, że z dzikim ryżem wygląda świetnie :)
    Dziękuję za kolejny przepis w akcji pomidorowej!

    OdpowiedzUsuń