Bogaty w potas i błonnik!
Korzystajmy ze świeżych, pachnących i słodkich pomidorów!
Składniki:
- 1kg pomidorów
- 6 łyżek dzikiego ryżu
- 2 łyżki lnu mielonego
- 1 łyżka oliwy z oliwek (z ziołami)
- kilka listków bazylii
- przyprawy: papryka słodka, sól sezamowa, pieprz ziołowy
- Dziki ryż ugotować w wodzie.
- Pomidory przekroić na połówki, skropić oliwą oraz posypać pieprzem ziołowym i zapiec (180stopni/20min).
- Po upieczeniu pomidory obrać ze skórek, dodać len mielony i dokładnie zblendować z solą sezamową i papryką słodką.
- Gotowy krem podać z dzikim ryżem i listkami bazylii.
Kalorie:
Całość (2 porcje)- ok. 605kcal
2 porcja- ok. 303kcal
ooo pycha !!!
OdpowiedzUsuńPycha- moja ulubiona zupa! :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam taką zupkę :-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam wszystko co pomidorowe, dosłownie wszystko <3
OdpowiedzUsuńSuper pomysł! :D
OdpowiedzUsuńZupy krem z pieczonych warzyw są rewelacyjne!
OdpowiedzUsuńCzy wspominałam, ze kocham takie kremy? :)
OdpowiedzUsuńPo raz kolejny zachwycasz, ja kocham kremy więc przepis muszę wypróbować! :-)
OdpowiedzUsuńMusze spróbować do pomidorówki dać ten czarny ryż :)
OdpowiedzUsuńOba składniki uwielbiam, więc połączenie idealne :-)
OdpowiedzUsuńZdrowa, smaczna zupa. Wygląda kusząco, bo też pięknie podana :)
OdpowiedzUsuńPyszne połączenie, od razu byśmy jadły :)
OdpowiedzUsuńBardzo smacznie wygląda ta zupa;)
OdpowiedzUsuńCzy ja już pisałam że pyszne i cudowne nie tylko na załączonym obrazku?:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam pomidorową i taka pieczona też ostatnio chodzi za mną :) Pyszna!
OdpowiedzUsuńUwielbiam pomidorówki! I choć najczęściej wybieram makaron, to przyznam, że z dzikim ryżem wygląda świetnie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za kolejny przepis w akcji pomidorowej!