Już jakiś czas temu wykombinowałam jak je przygotować, aby rzeczywiście było pyszne i stale do niego wracam (zawsze nieco je modyfikując).
Wystarczy dowolna mąka (oczywiście nie pszenna!), banan, jako zamiennik cukru oraz masło orzechowe, bądź tahina!
Dzisiaj dopadła mnie nieodparta ochota na szarlotkę właśnie na kruchym cieście, a żeby nie było nudno dodałam do jabłek lekkiej nuty różanej pod postacią wody różanej oraz jagód goji.
Składniki:
Ciasto i kruszonka
- 2 szklanki mąki migdałowej
- 2 banany
- 3 łyżki masła z nerkowców
- 5 jabłek
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżka wody różanej
- 1 garść jagód goji
- 20g cukru waniliowego bio
Przygotowanie:
- Banany zblendować, dodać mąkę i masło z nerkowców- wyrobić ciasto.
- 3/4 ciasta przełożyć na spód formy (wyłożonej papierem do pieczenia) i lekko ponacinać.
- Jabłka zetrzeć na tarce (na dużych oczkach), wymieszać z sokiem z cytryny, jagodami goji i cukrem waniliowym oraz wodą różaną- całość przełożyć na wcześniej przygotowany spód.
- Z pozostałej części ciasta zrobić kruszonkę i wyłożyć na wierzch (lekko docisnąć)- całość piec około 25 minut w 170 stopniach.
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
Kalorie:
Całość (20 kawałków)- ok. 2400kcal
1 kawałek- ok. 120kcal
Fantastyczne ciasto! :-) Szarlotka obok sernika to mój ukochany wypiek.
OdpowiedzUsuńMmmm, wygląda i sądząc po liście składników musi być przepyszna! :)
OdpowiedzUsuńWygląda ciekawie...pewnie jest pyszna :)
OdpowiedzUsuńAle mi narobiłaś chęci na taką szarlotkę! Z wodą różaną i jagodami goji musiała super smakować :)
OdpowiedzUsuńCudownie się prezentuje :-)
OdpowiedzUsuńKocham szarlotki i serniki:-). A zwlaszcza zdrowa wersje. No i jak apetycznie wyglada :-).
OdpowiedzUsuńFajny pomysł na dodanie róży. Pewnie ta szarlotka zyskała tego cudownego, pachnącego aromatu. Muszę zrobić i oczywiście dziękuję Ci za ten super przepis. Pozdrawiam! :)
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda, fajny pomysł :)
OdpowiedzUsuńWygląda pięknie i jeszcze ma wspaniały skład! Magdo, mam do Ciebie pytanie: Czy ta szarlotka sprawdzi się w wersji raw? Mąka migdałowa, to przecież zmielone migdały, więc nie trzeba by jej piec.. Za to pozostawienie surowych jabłek w soku z cytryny zmaceruje je.. Czy dobrym tropem idę? ;) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńmyślę, że mogłaby się sprawdzić, ale wtedy do ciasta dodałabym mniej banana, albo zastąpiłabym go suszonymi daktylami ;)
UsuńDziękuję za odpowiedź :) Na pewno wypróbuję!
UsuńSuper przepis na kruszonkę, koniecznie muszę wypróbować!
OdpowiedzUsuńtyle wspaniałych przepisów, najchętniej upiekłabym szarotkę, tartaletki i plack owsiany jednego dnia!
OdpowiedzUsuńto do dzieła! ;) a później nie pozostanie nic, jak tylko się tym wszystkim zajadać :)
Usuń