Jest zalecana dla cukrzyków, pomaga w normalizacji glikemii. Działa również osłonowa na wątrobę oraz wspomaga oczyszczanie organizmu. Jest bogata w magnez, potas, witaminy z grupy B.
Przyswajając sobie wszystkie informację na temat tej cudownej mąki zdecydowałam się na zrobienie klusek na bazie kaszy jaglanej z jej użyciem. Muszę przyznać, że mąka z topinamburu naprawdę podbija walory nie tylko zdrowotne, ale i smakowe!
Składniki:
- 6 łyżek kaszy jaglanej
- 1 łyżka mąki z topinamburu
- sól sezamowa
- dodatkowo: mieszanka ziaren, sos cukiniowo- pomidorowy
- Kaszę jaglaną dwukrotnie opłukać, a następnie ugotować do miękkości.
- Ostudzoną kaszę zblendować i wymieszać z mąką z topinamburu oraz solą sezamową (masę można odstawić do lodówki na 30 minut, aby ciasto było bardziej zbite).
- Z masy uformować kulki, odciskając palcem dziurkę w środku.
- Zagotować wodę, na wrzątek wrzucać kluski, zmniejszyć temperaturę i gotować przez około 3 minuty (do wypłynięcia na wierzch).
Kalorie:
Całość (12 klusek)- ok. 320kcal
1 kluska- ok. 27kcal
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
Jak zawsze propozycja stworzona specjalnie dla mnie! :)
OdpowiedzUsuńzdrowo i pysznie! Polecam zrobić coś z Kawą (esencja) z topinamburu, ma wspaniale wlasciwosci i dodatek mniszka lekarskiego, poza tym cynamon i kardamon <3 Bajka :)
OdpowiedzUsuńU Ciebie zawsze zdrowo i niebanalnie:) chętnie bym spróbowała takich klusek;)
OdpowiedzUsuńMadziu Twoje przepisy nie przestają mnie zadziwiać, super danie :-) gratuluję :-)
OdpowiedzUsuńjak z topinamburem to biorę ! :D
OdpowiedzUsuńNigdy nie slyszalam o jakims topinamburze :o Gdzie go mozna dostac? Ale kluseczki wygladaja ladnie :)
OdpowiedzUsuńpod tym linkiem znajdziesz sklep w pobliżu siebie, w którym mąka z topinamburu powinna być dostępna :) http://www.bioplanet.pl/sklepy
UsuńTakie nowości tylko u Ciebie, wspaniałe :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam wszystko co z kaszy jaglanej. Mam w domu kawę z topinamburu, ale jej smak nie przypadł mi do gustu.
OdpowiedzUsuńZapraszam na http://iwonka-bloguje.blogspot.com
bardzo ciekawie to wszystko brzmi :)
OdpowiedzUsuńale zbieg okoliczności , akurat dziś szukałam info na jej temat ! :)
OdpowiedzUsuńMąkę z topinamburu kupiłam jakiś czas temu, ale jeszcze mi się nie złożyło, żeby zrobić z niej użytek :P Kaszę jaglaną uwielbiam, a Twoje kluseczki wyglądają cudnie ;) Pozdrawiam ;)
OdpowiedzUsuńWygląda apetycznie :)
OdpowiedzUsuńKluseczki wyglądają mega tradycyjnie! I super! Chętnie przemycę je rodzinie na talerz ;D
OdpowiedzUsuńJadłaś kiedyś bulwy topinamburu? My je uwielbiamy zapieczone w piekarniku, bo są extra chrupiące :) Jednak typowo mąki nigdy nie używałyśmy :)
OdpowiedzUsuńwłaśnie bulw nie próbowałam, ale po eksperymencie z mąką na pewno się skuszę! :)
UsuńKoniecznie! Tylko nie można zjeść ich za dużo, bo brzuch rozsadza :P
UsuńBardzo apetycznie wyglądają :))
OdpowiedzUsuńFajny pomysł na kulki. Muszę spróbować :-)
OdpowiedzUsuńSuper pomysł. Oj zjadłabym :)
OdpowiedzUsuńbardzo lubię sałatkę ze świeżego topinamburu - jak kiedyś będziesz miała okazję, to koniecznie spróbuj
OdpowiedzUsuńna pewno w najbliższym czasie spróbuję :)
UsuńGdzieś mi się ostatnio o uczy, albo czy obił topinambur jako taki, ale nie wiedziałam, ze się mąkę z tego robi. Ciekawe :)
OdpowiedzUsuńkluski wyglądają bardzo apetycznie, muszę spróbować tego przepisu :)
OdpowiedzUsuńFajne te kluski! :)
OdpowiedzUsuńOstatnio topinambur jest coraz bardziej popularny - na razie miałam okazję spróbować tylko napoju z niego. Smakował jak kompot, wielce mnie nie zachwycił ;) Nie sądziłam, że jest takie coś jak mąka z topinamburu - chyba czas dać mu drugą szansę ;)
OdpowiedzUsuńmąka jest naprawdę super urozmaiceniem do dań, daje bardzo ciekawy smak- zachęcam do wypróbowania :)
UsuńUwielbiam topinambur! Tylko dostać go graniczy z cudem, takie zapomniane warzywko:(
OdpowiedzUsuń