26 listopada 2014

SEZAMOWE KLUSKI JAGLANE Z TOPINAMBUREM

Przyszedł czas na wypróbowanie mąki z topinaburu! Byłam bardzo ciekawa jej smaku oraz właściwości!

Jest zalecana dla cukrzyków, pomaga w normalizacji glikemii. Działa również osłonowa na wątrobę oraz wspomaga oczyszczanie organizmu. Jest bogata w magnez, potas, witaminy z grupy B.

Przyswajając sobie wszystkie informację na temat tej cudownej mąki zdecydowałam się na zrobienie klusek na bazie kaszy jaglanej z jej użyciem. Muszę przyznać, że mąka z topinamburu naprawdę podbija walory nie tylko zdrowotne, ale i smakowe!


Składniki:
  • 6 łyżek kaszy jaglanej
  • 1 łyżka mąki z topinamburu
  • sól sezamowa
  • dodatkowo: mieszanka ziaren, sos cukiniowo- pomidorowy
Przygotowanie:
  1. Kaszę jaglaną dwukrotnie opłukać, a następnie ugotować do miękkości.
  2. Ostudzoną kaszę zblendować i wymieszać z mąką z topinamburu oraz solą sezamową (masę można odstawić do lodówki na 30 minut, aby ciasto było bardziej zbite).
  3.  Z masy uformować kulki, odciskając palcem dziurkę w środku.
  4. Zagotować wodę, na wrzątek wrzucać kluski, zmniejszyć temperaturę i gotować przez około 3 minuty (do wypłynięcia na wierzch).
Kluski podałam posypane ziarenkami, w towarzystwie sosu na bazie cukinii i suszonych pomidorów :) Na pewno nie był to mój ostatni eksperyment topinamburowy!

Kalorie:
Całość (12 klusek)- ok. 320kcal
1 kluska- ok. 27kcal

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

28 komentarzy:

  1. Jak zawsze propozycja stworzona specjalnie dla mnie! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. zdrowo i pysznie! Polecam zrobić coś z Kawą (esencja) z topinamburu, ma wspaniale wlasciwosci i dodatek mniszka lekarskiego, poza tym cynamon i kardamon <3 Bajka :)

    OdpowiedzUsuń
  3. U Ciebie zawsze zdrowo i niebanalnie:) chętnie bym spróbowała takich klusek;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Madziu Twoje przepisy nie przestają mnie zadziwiać, super danie :-) gratuluję :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. jak z topinamburem to biorę ! :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Nigdy nie slyszalam o jakims topinamburze :o Gdzie go mozna dostac? Ale kluseczki wygladaja ladnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. pod tym linkiem znajdziesz sklep w pobliżu siebie, w którym mąka z topinamburu powinna być dostępna :) http://www.bioplanet.pl/sklepy

      Usuń
  7. Takie nowości tylko u Ciebie, wspaniałe :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam wszystko co z kaszy jaglanej. Mam w domu kawę z topinamburu, ale jej smak nie przypadł mi do gustu.
    Zapraszam na http://iwonka-bloguje.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  9. bardzo ciekawie to wszystko brzmi :)

    OdpowiedzUsuń
  10. ale zbieg okoliczności , akurat dziś szukałam info na jej temat ! :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Mąkę z topinamburu kupiłam jakiś czas temu, ale jeszcze mi się nie złożyło, żeby zrobić z niej użytek :P Kaszę jaglaną uwielbiam, a Twoje kluseczki wyglądają cudnie ;) Pozdrawiam ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Kluseczki wyglądają mega tradycyjnie! I super! Chętnie przemycę je rodzinie na talerz ;D

    OdpowiedzUsuń
  13. Jadłaś kiedyś bulwy topinamburu? My je uwielbiamy zapieczone w piekarniku, bo są extra chrupiące :) Jednak typowo mąki nigdy nie używałyśmy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. właśnie bulw nie próbowałam, ale po eksperymencie z mąką na pewno się skuszę! :)

      Usuń
    2. Koniecznie! Tylko nie można zjeść ich za dużo, bo brzuch rozsadza :P

      Usuń
  14. Bardzo apetycznie wyglądają :))

    OdpowiedzUsuń
  15. Fajny pomysł na kulki. Muszę spróbować :-)

    OdpowiedzUsuń
  16. bardzo lubię sałatkę ze świeżego topinamburu - jak kiedyś będziesz miała okazję, to koniecznie spróbuj

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. na pewno w najbliższym czasie spróbuję :)

      Usuń
  17. Gdzieś mi się ostatnio o uczy, albo czy obił topinambur jako taki, ale nie wiedziałam, ze się mąkę z tego robi. Ciekawe :)

    OdpowiedzUsuń
  18. kluski wyglądają bardzo apetycznie, muszę spróbować tego przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Ostatnio topinambur jest coraz bardziej popularny - na razie miałam okazję spróbować tylko napoju z niego. Smakował jak kompot, wielce mnie nie zachwycił ;) Nie sądziłam, że jest takie coś jak mąka z topinamburu - chyba czas dać mu drugą szansę ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mąka jest naprawdę super urozmaiceniem do dań, daje bardzo ciekawy smak- zachęcam do wypróbowania :)

      Usuń
  20. Uwielbiam topinambur! Tylko dostać go graniczy z cudem, takie zapomniane warzywko:(

    OdpowiedzUsuń