Zdecydowałam się na przygotowanie fast foodu w bardzo zdrowym wydaniu i chyba się udało!
Bułki amarantusowe z dodatkiem super food- babki płesznik są pysznie chrupiące. Natomiast grillowane warzywa i burgery jaglane z dodatkiem wyjątkowego w smaku dzikiego ryżu to świetne wypełnienie!
Całość rewelacja- na pewno powtórzę to danie! :)
Składniki:
Bułki
- 2 szklanki amarantusa ekspandowanego
- 3 białka jajek
- 1 łyżeczka babki płesznik
- szczypta curry
- 5 łyżek kaszy jaglanej
- 4 łyżki dzikiego ryżu
- 1 łyżeczka tahini
- przyprawy: papryka słodka, sos sojowy
- dodatki: batat, pomidor, sałata, pestki dyni
Przygotowanie:
Bułki
- Białka ubić na sztywną pianę.
- Dodać curry, babkę płesznik i amarantus- delikatnie wymieszać.
- Wilgotnymi dłońmi uformować bułeczki o grubości około 2 cm.
- Piec około 15 minut w temperaturze 180 stopni.
- Kaszę jaglaną ugotować, ostudzić i zblendować.
- Dziki ryż ugotować i wymieszać ze zblendowaną kaszą, tahini oraz przyprawami.
- Z masy uformować płaskie burgery, które piec 30 minut w 190 stopniach.
- Plastry batata i pomidora ugrillować.
- Bułki przekroić, nałożyć sałatę, plaster batata, pomidora, burger i pestki dyni.
Na takie burgery może pozwolić sobie każdy- ten kto dba o zdrowie, stosuje dietę odchudzającą, czy wegetariańską!
Myślę, że to również świetna propozycja dla dzieci, które przecież tak uwielbiają wszelkie fast foody ;)
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
Kalorie:
Całość (8 burgerów)- ok. 885kcal
1 burger- ok. 111kcal
Wyglądają niesamowicie! Kolejny przepis zapisuję i korzystając z weekendu biorę się za pieczenie :)
OdpowiedzUsuńjesteś kulinarną artystką. ;)
OdpowiedzUsuńIle smaku i pomysłów w jednym daniu :) Niesamowite.
OdpowiedzUsuńU nas w domu jest ostatnio istny szał na wszelkie burgery, więc Twoje też wypróbuję :-)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawie wygląda ta bułka :) Burgery na pewno smaczne :)
OdpowiedzUsuńTakie fast foody mogłabym jeść codziennie ;) A jak ślicznie podane *.*
OdpowiedzUsuńhttp://poranny-talerz.blogspot.com/
smak jest na pewno pyszny, ale one niesamowicie wyglądają! piękne :)
OdpowiedzUsuńale genialny pomysł! te bułeczki to majsterszyk!
OdpowiedzUsuńTe Twoje pomysły nigdy się nie kończą :D
OdpowiedzUsuńMuszą być wyśmienite :)
OdpowiedzUsuńPysznie wyglądają, napewno są wysmienite
OdpowiedzUsuńAle są urocze! :D
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy przepis :) Zawsze burgery mnie odstraszają, ale te wydają się być zdrowe i smaczne.
OdpowiedzUsuńświetny pomysł na bułeczki, skorzystam, bo zwykłego pieczywa nie jadam :)
OdpowiedzUsuńŚwietne Madziu, wyglądają obłędnie :-)
OdpowiedzUsuńcudowne! bułki na pewno do wypróbowania! :)
OdpowiedzUsuńładne takie małe do zjedzenia na raz <3
OdpowiedzUsuńPomysł na bułki totalnie mną zawładnął! Rewelacja!
OdpowiedzUsuńSmacznie! :)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł na kompletny zdrowy i sycący posiłek.
OdpowiedzUsuńNie wiem co bardziej zachwycające, burgery czy bułka, hmm <3
OdpowiedzUsuńKochana rozwaliłaś system :) Cudeńka!
OdpowiedzUsuńWspaniałe burgery. Aż mam ochotę już biec do kuchni i robić
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Bułka rządzi!
OdpowiedzUsuńWyglądają ślicznie! Ta bułeczka czaruje :)
OdpowiedzUsuńRewelacyjny przepis:)
OdpowiedzUsuńPoproszę dwa, najlepiej na wynos :)
OdpowiedzUsuńCuuudowne!!!!!
Burgery z batatów są super! Bardzo podoba mi się pomysł na połączenie ich z ryżem dzikim, szkoda tylko, że jest taki drogi ;p Ale cena myślę warta smaku,bo wyglądają nieziemsko. Taki fast food to bym jadła :D
OdpowiedzUsuńbardzo kreatywne!
OdpowiedzUsuńTe bułki wyglądają obłędnie! :D
OdpowiedzUsuńBardzo podobają mi się Twoje burgery a bułeczki mają ciekawy przepis; )
OdpowiedzUsuńSamo zdrowie! :)
OdpowiedzUsuńTwoje dania zaskakują i są taaakie zdrowe, powinienem się na nich wzorować ;-)
OdpowiedzUsuńtaki burger to samo zdrowie ! świetny, choć trochę pracy wymaga ...
OdpowiedzUsuńRewelacyjny blog! Będę śledzić :-) i zapraszam w odwiedziny do siebie bezcukiernia.blogspot.com :-)
OdpowiedzUsuńJakie świetne te burgery!
OdpowiedzUsuń