Lekkie, jak piórko!!
Dzisiaj prezentuję niezwykle lekkie słodkie bułeczki na bazie komosy ekspandowanej.
Pomysł na słodkie bułeczki został wymyślony przez wzgląd na fakt, iż wielu z nas codziennie sięga po niezdrowe słodkie bułki przepełnione pustymi kaloriami. Te bułeczki są niezwykle lekkie i mało kaloryczne :) Mogą stanowić słodkie drugie śniadanie, czy podwieczorek :)
Składniki:
- 2 szklanki komosy ekspandowanej
- 2 białka jajek
- 1 banan
- 4 łyżki kaszy jaglanej
- 3/4 szklanki mleka kokosowego
- garść jagód
- 1 łyżka jagód goji (firmy OWOCOWY RAJ)*
Przygotowanie:
- Kaszę jaglaną opłukać i ugotować w mleku kokosowym, podczas gotowania dodać jagody- po ugotowaniu ostudzić.
- Kaszę z jagodami zblendować na gładką masę.
- Białka ubić na sztywną pianę, a banana zblendować.
- Do białek delikatnie dodać komosę i banana, całość wymieszać.
- Mokrymi dłońmi uformować bułeczki, do środka każdej włożyć po łyżce nadzienia jagodowego, a na wierzch powciskać jagody goji.
- Bułeczki piec 20 minut w 180 stopniach.
*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym OWOCOWY RAJ, otrzyma 10zł rabatu wpisując kod "FOODMANIA10" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!
Kalorie:
Całość (8 jagodzianek)- ok. 830kcal
1 jagodzianka- ok. 104kcal
no na taką jagodziankę skusiłabym się bez wahania :)
OdpowiedzUsuńŚlicznie wyglądają . Proszę jedną :)
OdpowiedzUsuńKolejne cudności stworzyłaś <3
OdpowiedzUsuńznowu takie pyszności...<3
OdpowiedzUsuńDomowe jagodzianki oooo mniam! Wyglądają pysznie!
OdpowiedzUsuńpomysłowe ! :)
OdpowiedzUsuńAle genialne! Bardzo pomysłowe :)
OdpowiedzUsuńfajny pomysł!
OdpowiedzUsuńPiękne te jagodzianki, jak z obrazka :-). I na pewno bardzo smaczne!
OdpowiedzUsuńBardzo fajnie wyglądają. Jak długo utrzymują świeżość?
OdpowiedzUsuńniestety nie testowałam, bo zniknęły w mgnieniu oka, ale myślę, że do 3 dni ;)
UsuńJagody oczywiście mrożone ?
OdpowiedzUsuńno niestety tak... jeszcze woreczek w zapasie jest, planuję go dobrze wykorzystać ;)
UsuńOj ale muszą być pyszne :-)
OdpowiedzUsuńFantastyczna jagodzianka :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam twoje przepisy bo składniki są bardzo dostępne <3 !
OdpowiedzUsuńWyglądają przecudownie! O, fajnie, że jest komosa ekspandowana ;)
OdpowiedzUsuńApetyczne ;)
OdpowiedzUsuńspróbuję z amarantusem :)
OdpowiedzUsuńWyglądają uroczo :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam jagodzianki <3 Ciekawe jak smakują takie ultrazdrowe :)
OdpowiedzUsuńWyglądają uroczo:)!
OdpowiedzUsuńtylko garść jagód? Wystarczyło?:) Wszystkie składniki uwielbiam, tylko jakoś tych jagód się wydaje być malutko!:P
OdpowiedzUsuńtak, pełna garść jagód to sporo, tego nadzienia nie ma aż tak wiele, bo upiekłam tylko 8 jagodzianek :) oczywiście jak dasz więcej to będzie jeszcze bardziej jagodowe! ale wtedy nadzienie może się troszkę rozpłynąć podczas pieczenia :)
UsuńCudowne, zdrowe i słodziutkie :)
OdpowiedzUsuńMasz fantastyczne przepisy:)
OdpowiedzUsuńCałkiem nowa i ciekawa odmiana jagodzianek :D
OdpowiedzUsuńJakie one śliczne! ;)
OdpowiedzUsuńRany, ale pomysłowe, super!
OdpowiedzUsuńJakie ciekawe jagodzianki!
OdpowiedzUsuń