15 marca 2015

JAGODZINAKI Z KOMOSY

Lekkie, jak piórko!!

 

Dzisiaj prezentuję niezwykle lekkie słodkie bułeczki na bazie komosy ekspandowanej.

Pomysł na słodkie bułeczki został wymyślony przez wzgląd na fakt, iż wielu z nas codziennie sięga po niezdrowe słodkie bułki przepełnione pustymi kaloriami. Te bułeczki są niezwykle lekkie i mało kaloryczne :) Mogą stanowić słodkie drugie śniadanie, czy podwieczorek :)


Składniki:
  • 2 szklanki komosy ekspandowanej
  • 2 białka jajek
  • 1 banan
  • 4 łyżki kaszy jaglanej
  • 3/4 szklanki mleka kokosowego
  • garść jagód
  • 1 łyżka jagód goji (firmy OWOCOWY RAJ)*

Przygotowanie:
  1. Kaszę jaglaną opłukać i ugotować w mleku kokosowym, podczas gotowania dodać jagody- po ugotowaniu ostudzić.
  2. Kaszę z jagodami zblendować na gładką masę.
  3. Białka ubić na sztywną pianę, a banana zblendować.
  4. Do białek delikatnie dodać komosę i banana, całość wymieszać.
  5. Mokrymi dłońmi uformować bułeczki, do środka każdej włożyć po łyżce nadzienia jagodowego, a na wierzch powciskać jagody goji.
  6. Bułeczki piec 20 minut w 180 stopniach.
Na taką jagodziankę może skusić się każdy! :)


*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym OWOCOWY RAJ, otrzyma 10zł rabatu wpisując kod "FOODMANIA10" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!

Kalorie:
Całość (8 jagodzianek)- ok. 830kcal
1 jagodzianka- ok. 104kcal

Wiosenny detoks

30 komentarzy:

  1. no na taką jagodziankę skusiłabym się bez wahania :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ślicznie wyglądają . Proszę jedną :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kolejne cudności stworzyłaś <3

    OdpowiedzUsuń
  4. znowu takie pyszności...<3

    OdpowiedzUsuń
  5. Domowe jagodzianki oooo mniam! Wyglądają pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale genialne! Bardzo pomysłowe :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Piękne te jagodzianki, jak z obrazka :-). I na pewno bardzo smaczne!

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo fajnie wyglądają. Jak długo utrzymują świeżość?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. niestety nie testowałam, bo zniknęły w mgnieniu oka, ale myślę, że do 3 dni ;)

      Usuń
  9. Odpowiedzi
    1. no niestety tak... jeszcze woreczek w zapasie jest, planuję go dobrze wykorzystać ;)

      Usuń
  10. Fantastyczna jagodzianka :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbiam twoje przepisy bo składniki są bardzo dostępne <3 !

    OdpowiedzUsuń
  12. Wyglądają przecudownie! O, fajnie, że jest komosa ekspandowana ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. Uwielbiam jagodzianki <3 Ciekawe jak smakują takie ultrazdrowe :)

    OdpowiedzUsuń
  14. tylko garść jagód? Wystarczyło?:) Wszystkie składniki uwielbiam, tylko jakoś tych jagód się wydaje być malutko!:P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak, pełna garść jagód to sporo, tego nadzienia nie ma aż tak wiele, bo upiekłam tylko 8 jagodzianek :) oczywiście jak dasz więcej to będzie jeszcze bardziej jagodowe! ale wtedy nadzienie może się troszkę rozpłynąć podczas pieczenia :)

      Usuń
  15. Cudowne, zdrowe i słodziutkie :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Masz fantastyczne przepisy:)

    OdpowiedzUsuń
  17. Całkiem nowa i ciekawa odmiana jagodzianek :D

    OdpowiedzUsuń