Ten genialny smak chałwy i tropikalny smak mango... już na samą myśl mam ochotę sięgnąć po kolejny kawałek! ;)
Wbrew pozorom ciasto nie jest skomplikowane, a przy tym nie wymaga pieczenia!
Składniki:
- 250g kaszy jaglanej
- 0,5l mleka migdałowego
- 40g cukru z wanilią
- 75g chałwy miodowej
- mango
- Kaszę jaglaną dwukrotnie opłukać, a następnie ugotować wraz z cukrem w mleku.
- Pod koniec gotowania chałwę porządnie pokruszyć i wmieszać w ugotowaną kaszę.
- Całość przełożyć do formy (wyłożonej folią spożywczą) i odstawić do zastygnięcia w chłodnym miejscu.
- Gotowe ciasto polać musem ze zblendowanego mango (dodatkowo można wierzch posypać pokruszoną chałwą).
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
Kalorie:
Całość (10 kawałków)- ok. 1620kcal
1 kawałek- ok. 162kcal
Rewelacja,jeszcze nie robiłam takiego ciasta☺
OdpowiedzUsuńPrezentuje się naprawdę pysznie, mega ciekawy pomysł na deser :)
OdpowiedzUsuńDzień dobry, czy można czymś zastąpić chałwę? Jeżeli tak, to czym?
OdpowiedzUsuń