Szczególnie te kruche, wypełnione po brzegi kremem tarty udekorowane przeróżnymi smakami owocowymi!
Do wykonania kruchego ciasta użyłam mąki migdałowej, a krem przygotowałam na bazie amarantusa.
Tartę możecie ozdobić ulubionymi owocami :)
Składniki:
Spód
- 1,5 szklanki mąki migdałowej
- 1 banan
- 2 łyżki tahini
- 5 łyżek amarantusa
- 2 łyżki mąki kokosowej
- 2 łyżki amaranty trzcinowej
- 2 szklanki mleka migdałowego
- 2 łyżki cukru kokosowego
- garść jagód
- garść malin
Spód
- Mąkę połączyć ze zblendowanym bananem i tahini- wyrobić ciasto.
- Ciasto wyłożyć na spód formy (wyłożonej papierem do pieczenia), formując również brzegi i piec 15- 20 minut w 170 stopniach.
- Amarantusa ugotować w mleku (w razie potrzeby dolać trochę wody) z dodatkiem cukru kokosowego i odstawić do wystygnięcia.
- Ugotowany amarantus zblendować z mąką kokosową, amarantą trzcinową- wyłożyć na wcześniej upieczony spód.
- Na wierzchu poukładać jagody oraz maliny.
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
Kalorie:
Całość (12 kawałków)- ok. 1935kcal
1 kawałek- ok. 161kcal
Pięknie wygląda, a te malinki super
OdpowiedzUsuńJak zwykle wygląda świetnie :)
OdpowiedzUsuńahh te maliny <3
OdpowiedzUsuń