9 lipca 2016

RISOTTO BURACZKOWE Z SUSZONYM MANGO I ORZECHAMI LASKOWYMI

To risotto to istny skarbiec witamin z grupy B, żelaza, czy potasu!
Wykorzystałam w nim wszystkie prozdrowotne właściwości buraków, ale również orzechów laskowych.

Risotto również wygląda i smakuje bardzo ciekawie! ;) Słodyczy dodaje do całości suszone mango!


Składniki:
  • 200g ryżu brązowego
  • 1,5 szklanki soku wyciśniętego z buraków
  • garść orzechów laskowych (Green Essence)*
  • garść suszonego mango
  • przyprawy: bazylia, sól himalajska
Przygotowanie:
  1. Ryż ugotować al denste, następnie odcedzić i zalać sokiem z buraków- gotować do momentu, aż ryż wchłonie cały sok z buraków.
  2. Pod koniec gotowania dodać przyprawy- całość wymieszać.
  3. Do risotto dodać orzechy laskowe oraz plastry mango- podawać na ciepło lub zimno.

 *Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym Green Essence, otrzyma darmową przesyłkę (przy zakupach powyżej 50zł i wyborze Poczty Polskiej z przedpłatą) lub 10zł rabatu na przesyłkę (przy wyborze innej formy, niż Poczta Polska)- wystarczy wpisać kod "DOSTAWAFOOD" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!! 

Kalorie:
Całość (4 porcje)- ok. 1180kcal
1 porcja- ok. 295kcal

1 komentarz:

  1. Bardzo ciekawy pomysł! Uwielbiam buraczki, więc chętnie zaszaleję i przygotuję je w takiej postaci- z ich sokiem w roli głównej :)

    OdpowiedzUsuń