Wykorzystałam w nim wszystkie prozdrowotne właściwości buraków, ale również orzechów laskowych.
Risotto również wygląda i smakuje bardzo ciekawie! ;) Słodyczy dodaje do całości suszone mango!
Składniki:
- 200g ryżu brązowego
- 1,5 szklanki soku wyciśniętego z buraków
- garść orzechów laskowych (Green Essence)*
- garść suszonego mango
- przyprawy: bazylia, sól himalajska
- Ryż ugotować al denste, następnie odcedzić i zalać sokiem z buraków- gotować do momentu, aż ryż wchłonie cały sok z buraków.
- Pod koniec gotowania dodać przyprawy- całość wymieszać.
- Do risotto dodać orzechy laskowe oraz plastry mango- podawać na ciepło lub zimno.
*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym Green Essence, otrzyma darmową przesyłkę (przy zakupach powyżej 50zł i wyborze Poczty Polskiej z przedpłatą) lub 10zł rabatu na przesyłkę (przy wyborze innej formy, niż Poczta Polska)- wystarczy wpisać kod "DOSTAWAFOOD" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!
Kalorie:
Całość (4 porcje)- ok. 1180kcal
1 porcja- ok. 295kcal
Bardzo ciekawy pomysł! Uwielbiam buraczki, więc chętnie zaszaleję i przygotuję je w takiej postaci- z ich sokiem w roli głównej :)
OdpowiedzUsuń