4- składnikowe!
Tak zwane coś z niczego! A do tego bezglutenowe i bez jaj! ;)
Naszła mnie ochotą na ciasto i od razu pomyślałam o ulubionej kaszy jaglanej. Jednak nie posiadając zbyt wielu składników, ani inwencji twórczej w obecnym momencie postawiłam na prostotę!
I opłacało się, bo wyszło pyszne!
Składniki:
- 100g kaszy jaglanej
- 3 łyżki płatków jaglanych
- 1 szklanka mleka (w wersji wegańskiej migdałowego)
- 1 banan
- dodatki: mus brzoskwiniowy, figi
Przygotowanie:
- Kaszę jaglaną opłukać, a następnie ugotować w mleku.
- Ugotowaną kasze odstawić do wystygnięcia.
- Banana zblendować i wymieszać z kaszą oraz płatkami jaglanymi.
- Masę przełożyć do formy (u mnie sylikonowej) i piec około 45 minut w temperaturze 180 stopni.
- Gotowe ciasto wyciągnąc z piekarnika i pozostawić do wystygnięcia.
Ja ciasto podałam z musem brzoskwiniowym i cudownymi w smaku figami, które świetnie komponowały się z kasza jaglaną.
Ale możecie poszaleć i dodać swoje ulubione dodatki!
Kalorie:
Całość (10 kawałków)- ok. 650kcal
1 kawałek- ok. 65kcal
o matko! kocham jaglane ciasta!
OdpowiedzUsuńpycha <3
OdpowiedzUsuńzdecydowanie mój faworyt!
OdpowiedzUsuńBardzo lubię tu zaglądać! Masz fantastyczne pomysły :)
OdpowiedzUsuńLubię takie proste przepisy :)
OdpowiedzUsuńPiękne te figi na ciastku :)
OdpowiedzUsuńTy jestes niesamowita z tymi bezglutenowymi ciastami.
OdpowiedzUsuńudekorowane niesamowicie <3
piekne i z checia zrobię :)
OdpowiedzUsuńbrak składników, brak inwencji twórczej, a wyszło cudo ;) jesteś niesamowita pod tym względem! ;p
OdpowiedzUsuńCoraz częściej trafiam na przepisy z kaszą jaglaną, w końcu muszę się pokusić i też spróbować :) Z figami, bardzo kusi :)
OdpowiedzUsuńAle cudowne! Nic tylko jeść! :D
OdpowiedzUsuńCoś czuję, że jutro będzie słodko w mojej kuchni, bo przepis zapowiada się przepysznie! :D
OdpowiedzUsuńChętnie wypróbuję przepis, bo ciasto prezentuje się bardzo apetycznie! Dodatki mi się podobają :)
OdpowiedzUsuńNajprostsze przepisy są najlepsze, ja jestem ich ogromną zwolenniczką i sama zawsze stosuję tą zasadę :) Pycha!
OdpowiedzUsuńZazdroszczę świeżych fig, prawdę mówiąc jeszcze nigdy świeżych nie jadłam, bo nie są sprzedawane tam gdzie mieszkam :(
tak mało składników, a takie cudo! wygląda jak z najlepszej cukierni! i do tego zdrowe i szalenie zapewne pyszne, no i te figi! cudoo :-))))))
OdpowiedzUsuńI o to właśnie chodzi, prosto i smacznie. Zapisuję przepis do wypróbowania gdy najdzie mnie ochota na domowe słodkości.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Ula.
Gdzie kupic bezglutenowe płatki jaglane?
OdpowiedzUsuńja kupiłam je w moim osiedlowym sklepie, ale myślę, że znajdziesz je w każdym sklepie ze zdrową żywnością i w marketach też można spotkać ;)
Usuńpyszne ciasto...chyba się skuszę:) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńMoje smaki. Cudne:)
OdpowiedzUsuńAle to musi być pyszne :-) super przepis :-) będę tu zaglądać :-) pozdrawiam :-)
OdpowiedzUsuńchyba nigdy nie jadłam ciasta jaglanego. pora to zmienić. to ciasto wygląda znakomicie :)
OdpowiedzUsuńwygląda przepysznie,tez nigdy nie jadłam ciasta jaglanego, czas to zmienić :)
OdpowiedzUsuń