9 września 2014

NAJPROSTSZE CIASTO JAGLANE Z FIGAMI

4- składnikowe!

 

Tak zwane coś z niczego! A do tego bezglutenowe i bez jaj! ;)

Naszła mnie ochotą na ciasto i od razu pomyślałam o ulubionej kaszy jaglanej. Jednak nie posiadając zbyt wielu składników, ani inwencji twórczej w obecnym momencie postawiłam na prostotę!

I opłacało się, bo wyszło pyszne!


Składniki:
  • 100g kaszy jaglanej
  • 3 łyżki płatków jaglanych
  • 1 szklanka mleka (w wersji wegańskiej migdałowego)
  • 1 banan
  • dodatki: mus brzoskwiniowy, figi


Przygotowanie:
  1. Kaszę jaglaną opłukać, a następnie ugotować w mleku.
  2. Ugotowaną kasze odstawić do wystygnięcia.
  3. Banana zblendować i wymieszać z kaszą oraz płatkami jaglanymi.
  4. Masę przełożyć do formy (u mnie sylikonowej) i piec około 45 minut w temperaturze 180 stopni.
  5. Gotowe ciasto wyciągnąc z piekarnika i pozostawić do wystygnięcia.

Ja ciasto podałam z musem brzoskwiniowym i cudownymi w smaku figami, które świetnie komponowały się z kasza jaglaną.

Ale możecie poszaleć i dodać swoje ulubione dodatki!

Kalorie:
Całość (10 kawałków)- ok. 650kcal
1 kawałek- ok. 65kcal

Szkolne śniadaniaCiacho na widelcu

23 komentarze:

  1. o matko! kocham jaglane ciasta!

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię tu zaglądać! Masz fantastyczne pomysły :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Lubię takie proste przepisy :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękne te figi na ciastku :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ty jestes niesamowita z tymi bezglutenowymi ciastami.
    udekorowane niesamowicie <3

    OdpowiedzUsuń
  6. brak składników, brak inwencji twórczej, a wyszło cudo ;) jesteś niesamowita pod tym względem! ;p

    OdpowiedzUsuń
  7. Coraz częściej trafiam na przepisy z kaszą jaglaną, w końcu muszę się pokusić i też spróbować :) Z figami, bardzo kusi :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Coś czuję, że jutro będzie słodko w mojej kuchni, bo przepis zapowiada się przepysznie! :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Chętnie wypróbuję przepis, bo ciasto prezentuje się bardzo apetycznie! Dodatki mi się podobają :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Najprostsze przepisy są najlepsze, ja jestem ich ogromną zwolenniczką i sama zawsze stosuję tą zasadę :) Pycha!
    Zazdroszczę świeżych fig, prawdę mówiąc jeszcze nigdy świeżych nie jadłam, bo nie są sprzedawane tam gdzie mieszkam :(

    OdpowiedzUsuń
  11. tak mało składników, a takie cudo! wygląda jak z najlepszej cukierni! i do tego zdrowe i szalenie zapewne pyszne, no i te figi! cudoo :-))))))

    OdpowiedzUsuń
  12. I o to właśnie chodzi, prosto i smacznie. Zapisuję przepis do wypróbowania gdy najdzie mnie ochota na domowe słodkości.

    Pozdrawiam
    Ula.

    OdpowiedzUsuń
  13. Gdzie kupic bezglutenowe płatki jaglane?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja kupiłam je w moim osiedlowym sklepie, ale myślę, że znajdziesz je w każdym sklepie ze zdrową żywnością i w marketach też można spotkać ;)

      Usuń
  14. pyszne ciasto...chyba się skuszę:) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  15. Ale to musi być pyszne :-) super przepis :-) będę tu zaglądać :-) pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
  16. chyba nigdy nie jadłam ciasta jaglanego. pora to zmienić. to ciasto wygląda znakomicie :)

    OdpowiedzUsuń
  17. wygląda przepysznie,tez nigdy nie jadłam ciasta jaglanego, czas to zmienić :)

    OdpowiedzUsuń