Oczywiście, jak zawsze zdrowej! Z kaszy jaglanej, ze świetną kruszonką i słodkimi jabłkami!
Szarlotka jest w zupełności wegańska, bezglutenowa i dietetyczna, zatem sięgnąć po nią może każdy :)
Składniki:
Spód
- 7 łyżek kaszy jaglanej
- 3 łyżki mąki ryżowej
- 3 łyżeczki stevi
- 3 jabłka
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżka inuliny
- 3 łyżki kaszy jaglanej
- 1 łyżka mąki ryżowej
- 1 łyżka masła z nerkowców
- 1 łyżka płatków migdałowych
Spód
- Kaszę jaglaną opłukać i ugotować w wodzie.
- Ostudzoną kaszę wymieszać z mąką ryżową i stevią, po czym wyłożyć na spód formy (wyłożonej papierem do pieczenia).
- Jabłka zetrzeć na tarce (grube oczka) i wymieszać z inuliną oraz cynamonem.
- Całość wyłożyć na jaglany spód.
- Kaszę jaglaną opłukać i ugotować.
- Ostudzoną kaszę wymieszać z mąką ryżową, masłem z nerkowców (yrobić ciasto), a następnie wyłożyć je w formie kruszonki na wierzch (lekko dociskając całość dłonią).
- Szarlotkę piec około 45 minut 190 stopniach, gotowe ciasto posypać płatkami migdałowymi.
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
Kalorie:
Całość (12 kawałków)- ok. 1070kcal
1 kawałek- ok. 89kcal
Ciekawy przepis, szarlotka na peweno jest bardzo smaczna!
OdpowiedzUsuńKurczę, muszę szarlotkę zrobić, bo już miesiąc jesieni minął. Fajny pomysł na spód! :)
OdpowiedzUsuńTaka szarlotka musi być przepyszna! :)
OdpowiedzUsuńKolejny przepis do "skopiowania" :)
OdpowiedzUsuńŚwietna szarlotka. Zjadłabym z wielką chęcią.
OdpowiedzUsuńIdealna na jesienne popołudnie ;)
OdpowiedzUsuńPysznie szarlotka wygląda! Dziękuję za odwiedziny u mnie :)
OdpowiedzUsuńWidzę, że łączy nas nie tylko zamiłowanie do zdrowej kuchni, lecz także kierunek studiów. Pozdrawiam serdecznie!
Bardzo jestem ciekawa jej smaku:)
OdpowiedzUsuńZrobiłam jakieś 3 godziny po tym, jak dodałaś przepis i... już jej nie ma. A najlepsze jest to, ze zjedli ją moi rodzice, którzy niekoniecznie są za "zdrowym" jedzeniem! :D
OdpowiedzUsuńuwielbiam czytać takie komentarze! to tylko dowodzi, że naprawdę istnieją zdrowe i pyszne słodkości! i cieszę się, że nie tylko u mnie ciasta znikają tak szybko :)
UsuńJabłecznik to moje ukochane ciasto! Jadłam jaglaną w mojej ukochanej vege knajpce i absolutnie się zachwyciłam... :-)
OdpowiedzUsuńja również się w niej zakochałam! a to już któraś moja wersja z kolei, bo zawsze muszę coś zmienić i wychodzi zupełnie inne ciacho :)
UsuńUwielbiam szarlotkę w każdej postaci! :)
OdpowiedzUsuńCudowna szarlotka :-) mniam :-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam szarlotkę, szczególnie jesienią :) A ja jutro też mam w planach zrobić deser z kaszy jaglanej - trufle kokosowe :) Trzymaj kciuki, żeby mi się udało! :)
OdpowiedzUsuńna pewno się udadzą! :)
UsuńTakiego smaka mi narobiłaś, że chyba coś dzisiaj upichcę :)
OdpowiedzUsuńWłaśnie czegoś takiego szukałam.. :)
OdpowiedzUsuńMuszę w końcu zrobić taką jaglaną szarlotkę :)
OdpowiedzUsuńPysznie szarlotka wygląda! Dziękuję za odwiedziny u mnie :)
OdpowiedzUsuńWidzę, że łączy nas nie tylko zamiłowanie do zdrowej kuchni, lecz także kierunek studiów