24 października 2015

SZARLOTKA JAGLANA

Jesień w pełni, pogoda w weekend zapowiada się świetnie, więc do pełni szczęścia brakuje tylko pysznej szarlotki!
Oczywiście, jak zawsze zdrowej! Z kaszy jaglanej, ze świetną kruszonką i słodkimi jabłkami!
Szarlotka jest w zupełności wegańska, bezglutenowa i dietetyczna, zatem sięgnąć po nią może każdy :)


Składniki:
Spód
  • 7 łyżek kaszy jaglanej
  • 3 łyżki mąki ryżowej
  • 3 łyżeczki stevi
Warstwa jabłkowa
  • 3 jabłka
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżka inuliny
Kruszonka 
  • 3 łyżki kaszy jaglanej
  • 1 łyżka mąki ryżowej
  • 1 łyżka masła z nerkowców
  • 1 łyżka płatków migdałowych
Przygotowanie:
Spód
  1. Kaszę jaglaną opłukać i ugotować w wodzie.
  2. Ostudzoną kaszę wymieszać z mąką ryżową i stevią, po czym wyłożyć na spód formy (wyłożonej papierem do pieczenia).
Warstwa jabłkowa
  1. Jabłka zetrzeć na tarce (grube oczka) i wymieszać z inuliną oraz cynamonem.
  2. Całość wyłożyć na jaglany spód.
Kruszonka 
  1. Kaszę jaglaną opłukać i ugotować.
  2. Ostudzoną kaszę wymieszać z mąką ryżową, masłem z nerkowców (yrobić ciasto), a następnie wyłożyć je w formie kruszonki na wierzch (lekko dociskając całość dłonią).
  3. Szarlotkę piec około 45 minut  190 stopniach, gotowe ciasto posypać płatkami migdałowymi.

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.

Kalorie:
Całość (12 kawałków)- ok. 1070kcal
1 kawałek- ok. 89kcal

20 komentarzy:

  1. Ciekawy przepis, szarlotka na peweno jest bardzo smaczna!

    OdpowiedzUsuń
  2. Kurczę, muszę szarlotkę zrobić, bo już miesiąc jesieni minął. Fajny pomysł na spód! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Taka szarlotka musi być przepyszna! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetna szarlotka. Zjadłabym z wielką chęcią.

    OdpowiedzUsuń
  5. Idealna na jesienne popołudnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pysznie szarlotka wygląda! Dziękuję za odwiedziny u mnie :)
    Widzę, że łączy nas nie tylko zamiłowanie do zdrowej kuchni, lecz także kierunek studiów. Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo jestem ciekawa jej smaku:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Zrobiłam jakieś 3 godziny po tym, jak dodałaś przepis i... już jej nie ma. A najlepsze jest to, ze zjedli ją moi rodzice, którzy niekoniecznie są za "zdrowym" jedzeniem! :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. uwielbiam czytać takie komentarze! to tylko dowodzi, że naprawdę istnieją zdrowe i pyszne słodkości! i cieszę się, że nie tylko u mnie ciasta znikają tak szybko :)

      Usuń
  9. Jabłecznik to moje ukochane ciasto! Jadłam jaglaną w mojej ukochanej vege knajpce i absolutnie się zachwyciłam... :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja również się w niej zakochałam! a to już któraś moja wersja z kolei, bo zawsze muszę coś zmienić i wychodzi zupełnie inne ciacho :)

      Usuń
  10. Uwielbiam szarlotkę w każdej postaci! :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbiam szarlotkę, szczególnie jesienią :) A ja jutro też mam w planach zrobić deser z kaszy jaglanej - trufle kokosowe :) Trzymaj kciuki, żeby mi się udało! :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Takiego smaka mi narobiłaś, że chyba coś dzisiaj upichcę :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Właśnie czegoś takiego szukałam.. :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Muszę w końcu zrobić taką jaglaną szarlotkę :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Pysznie szarlotka wygląda! Dziękuję za odwiedziny u mnie :)
    Widzę, że łączy nas nie tylko zamiłowanie do zdrowej kuchni, lecz także kierunek studiów

    OdpowiedzUsuń