23 października 2015

GNOCCHI JAGLANE Z DYNIĄ

Królowa kasz po krótkiej nieobecności na moim blogu powraca!

Zaczynając pichcenie nie spodziewałam się, aż tak dobrego efektu!
Dzięki temu, że je upiekłam miały z wierzchu leciutko chrupiącą skorupkę, ale za to w środku były mięciutkie!

Wyjątkowo delikatny smak uzyskany poprzez zastosowanie dyni skradł moje podniebienie :)


Składniki:
  • 3 łyżki kaszy jaglanej (firmy OWOCOWY RAJ)*
  • 1/2 szklanki puree z dyni
  • 1 łyżka mąki z tapioki
  • 1 łyżka mąki ryżowej
  • 1 łyżka mąki jaglanej
  • 1 łyżka lnu mielonego
  • przyprawy: kurkuma, sól sezamowa
Przygotowanie:
  1. Kaszę jaglaną opłukać, a następnie ugotować.
  2. Ugotowaną kaszę zblendować z pozostałymi składnikami.
  3. Z masy uformować małe gnocchi, ponacinać je nożem i piec około 15 minut w 180 stopniach.
 Można je podawać z ulubionym sosem, surówkami, czy jako wkładka do zupy krem ;)

*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym OWOCOWY RAJ, otrzyma darmową przesyłkę (przy zakupach powyżej 50zł i wyborze Poczty Polskiej z przedpłatą) lub 10zł rabatu na przesyłkę (przy wyborze innej formy, niż Poczta Polska)- wystarczy wpisać kod "DOSTAWAFOOD" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!

Kalorie:
Całość (24 gnocchi)- ok. 390kcal
1 gnocchi- ok. 17kcal 

Sposób na dynię 2015 Wegetariański obiad V

11 komentarzy:

  1. 1/2 kg? czy ile tej dyni? :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oj przeoczenie, już poprawione- 1/2 szklanki :)

      Usuń
  2. Świetny przepis :) Robię podobnie, ale do tej pory zawsze gotowałam te kluski. Wkrótce spróbuję zrobić według Twojego przepisu. Dziękuję :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Do tej pory jadłam wyłącznie tradycyjne gnocchi. Muszę wypróbować Twoją wersję, bo dynia zawsze przemawia do mnie w każdej postaci. :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Fantastyczne, uwielbiam gnocchi :)

    OdpowiedzUsuń