Tym razem w połączeniu z kaszą jaglaną w formie wypieku... pyszne muffiny z truskawkami!
Przy odpowiednim doborze produktów muffinki są bezglutenowe i odpowiednie dla cukrzyków ;)
Dodam, że jedna muffina to tylko 78kalorii! ;)
Składniki:
- 10 łyżek kaszy jaglanej
- 3 łyżki mąki jaglanej (zmielonej kaszy jaglanej)*
- 2 jajka
- garść daktyli
- garść truskawek
- 2 łyżeczki stevi
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia (w wersji bezglutenowej pół łyżeczki sody)
Przygotowanie:
- Kaszę jaglaną przepłukać, a następnie ugotować w dwukrotnej ilości wody (do kaszy) do wchłonięcia całego płynu.
- Daktyle sparzyć wrzątkiem, odcedzić i zblendować na masę daktylową.
- Gdy kasza już wystygnie zblendować ją z resztą składników (oprócz truskawek).
- Truskawki pokroić na mniejsze kawałki.
- Masę przełożyć do sylikonowych foremek- warstwa masy, kilka kawałków truskawek i znowu warstwa masy.
- Muffiny piec około 45 minut w temperaturze 180 stopni.
Dodatkowo pasta daktylowa jest obłędna, od dziś stosuję ją jako zamiennik bananów w słodkich wypiekach! Dodaje świetną słodycz i idealnie komponuje się z kasza jaglaną!
Kalorie:
Całość (12 muffin)- ok. 940kcal
1 muffina- ok. 78kcal
Cudowne.
OdpowiedzUsuńUpiekłam i potwierdzam: bardzo smaczne, tylko nie pasuje mi posmak stevi w muffinkach. Czym i w jakiej ilosci można zastąpić stevię w tym przepisie?
OdpowiedzUsuńmożesz użyć cukru trzcinowego- 3krotnie więcej, ksylitolu- 2krotnie więcej lub po prostu miodu- 1 łyżkę ;) Proponuję spróbować w ogóle bez słodzidła i zastąpić go drugą garścią daktyli!
Usuń