20 czerwca 2014

QUINOA Z PIECZONYMI WARZYWAMI

Z uwagi na fakt, że dociera do mnie coraz więcej głosów, że mój blog jest inspiracją szczególnie dla wegan lub początkujących wegan, dodałam kolejną etykietę potrawy "wegańskie". Dzięki temu będzie można łatwo i szybko przefiltrować wszystkie przepisy i odnaleźć tylko te konkretne ;)

Z tej również okazji serwuję kolejny wegański obiad!

Bardzo dziękuję wszystkim, którzy zaglądają na mojego bloga, a moje przepisy wykorzystują w swoich domowych zaciszach! :)

Sama niestety nie potrafię zostać weganką, ponieważ za bardzo lubię wszelkiego rodzaju nabiał... ale w większości moje potrawy są właśnie odpowiednie dla takiej diety!

Życzę smacznego i zapraszam na obiad! :)


Składniki:
  • 3 łyżki quinoa (komosy ryżowej)
  • 3 łyżki ciecierzycy
  • kilka plastrów cukinii
  • kilka plastrów dyni piżmowej
  • szparagi białe
  • 1 łyżeczka pestek dyni
  • 1 łyżka kiełków brokuła
  • przyprawy: garam masala, suszone pomidory z czosnkiem, szczypiorek
Przygotowanie:
  1. Ciecierzycę namoczyć (co najmniej 4 godziny) i ugotować do miękkości.
  2. Komosę przepłukać w wodzie i ugotować (nalać podwójną ilość wody w stosunku do komosy, aby odcedzać jej po ugotowaniu, ponieważ będzie to trudne ze względu na to, że komosa jest bardzo drobna).
  3. Odkroić (od dołu) 1/3 części każdego szparaga i obrać z cieniutkiej skórki, a następnie gotować na parze (w pozycji stojącej).
  4. Dynię oraz cukinię, pokrojone w plastry, oprószyć przyprawami i piec w piekarniku około 20 minut w temperaturze 180 stopni.
  5. Pestki dyni uprażyć na suchej patelni teflonowej.
  6. Ciecierzycę wymieszać z quinoa i przyprawić masalą, suszonymi pomidorami i szczypiorkiem.
  7. Na talerzu ułożyć wszystkie składniki i gotowe!

Kalorie:
Całość (1 porcja)- ok. 370kcal

By Niejadek Zjadł ObiadekWegetariański obiad IIICukrzyca ciążowa-obiad

3 komentarze:

  1. wygląda apetycznie ale o kilku składnikach to nawet nie miałam pojęcia, że istnieją ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Twoje przepisy są idealne z moim wyczuciem smaku :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda przepysznie! :) komosa ryżowa jest na mojej liście produktów do kupienia i wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń