Z tej również okazji serwuję kolejny wegański obiad!
Bardzo dziękuję wszystkim, którzy zaglądają na mojego bloga, a moje przepisy wykorzystują w swoich domowych zaciszach! :)
Sama niestety nie potrafię zostać weganką, ponieważ za bardzo lubię wszelkiego rodzaju nabiał... ale w większości moje potrawy są właśnie odpowiednie dla takiej diety!
Życzę smacznego i zapraszam na obiad! :)
Składniki:
- 3 łyżki quinoa (komosy ryżowej)
- 3 łyżki ciecierzycy
- kilka plastrów cukinii
- kilka plastrów dyni piżmowej
- szparagi białe
- 1 łyżeczka pestek dyni
- 1 łyżka kiełków brokuła
- przyprawy: garam masala, suszone pomidory z czosnkiem, szczypiorek
- Ciecierzycę namoczyć (co najmniej 4 godziny) i ugotować do miękkości.
- Komosę przepłukać w wodzie i ugotować (nalać podwójną ilość wody w stosunku do komosy, aby odcedzać jej po ugotowaniu, ponieważ będzie to trudne ze względu na to, że komosa jest bardzo drobna).
- Odkroić (od dołu) 1/3 części każdego szparaga i obrać z cieniutkiej skórki, a następnie gotować na parze (w pozycji stojącej).
- Dynię oraz cukinię, pokrojone w plastry, oprószyć przyprawami i piec w piekarniku około 20 minut w temperaturze 180 stopni.
- Pestki dyni uprażyć na suchej patelni teflonowej.
- Ciecierzycę wymieszać z quinoa i przyprawić masalą, suszonymi pomidorami i szczypiorkiem.
- Na talerzu ułożyć wszystkie składniki i gotowe!
Kalorie:
Całość (1 porcja)- ok. 370kcal
wygląda apetycznie ale o kilku składnikach to nawet nie miałam pojęcia, że istnieją ;)
OdpowiedzUsuńTwoje przepisy są idealne z moim wyczuciem smaku :-)
OdpowiedzUsuńwygląda przepysznie! :) komosa ryżowa jest na mojej liście produktów do kupienia i wypróbowania :)
OdpowiedzUsuń