7 lutego 2015

MLECZNA KANAPKA "LIGHT"

Zapewne kojarzycie "sklepową" mleczną kanapkę. W szczególności przepadają za nią dzieci, ale znam również niejednego dorosłego, który po nią sięga.
Oczywiście jej skład pozostawia wiele do życzenia, jednak smak jest niczego sobie.

Rozpływający się w ustach, mleczny i delikatny krem schowany pomiędzy dwoma kawałkami kakaowego ciasta- brzmi nieźle?

Dlatego postanowiłam wykonać jej domową i dietetyczną wersję, która naprawdę jest "light" :)


Składniki:
Ciasto
  • 5 łyżek płatków jaglanych
  • 1 łyżka kakao
  • 1 dojrzały banan
  • 1 białko jajka
  • 1 łyżeczka stevi
Masa
  • 4 łyżki kaszy jaglanej (firmy OWOCOWY RAJ)*
  • 300ml mleka
  • 1 łyżka orzechów nerkowca
  • 1 łyżeczka stevi
Przygotowanie:
Ciasto
  1. Płatki jaglane zmielić na mąkę.
  2. Następnie wszystkie składniki dokładnie ze sobą zblendować.
  3. Masę przełożyć do foremek o dowolnym kształcie (na wysokość 0,5cm) i piec około 20 minut w 180 stopniach.
Masa
  1. Kaszę jaglaną opłukać, a następnie ugotować w mleku i stevi (do wchłonięcia całego płynu przez kaszę).
  2. Ugotowaną kaszę zblendować na bardzo gładki krem z nerkowcami.
  3. Na kawałek gotowego kawałka ciasta nałożyć masę i przykryć kolejnym kawałkiem ciasta.
Zachęcam do przygotowania takich zdrowych kanapek dla Waszych pociech albo może i dla Was samych? :)
Ktoś się skusi? :)

*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym OWOCOWY RAJ, otrzyma 10zł rabatu wpisując kod "FOODMANIA10" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!

Kalorie:
Całość (8 kanapek)- ok. 690kcal
1 kanapka- ok. 86kcal

(Nie) nudna kanapka ed II

39 komentarzy:

  1. Pyszna kanapeczka :) Twoje przepisy są tak mega kreatywne, może zechcesz wziąć udział w moim konkursie... serdecznie zapraszam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny pomysł! Muszę kiedyś wypróbować! ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny pomysł! Koniecznie muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Magda, Twoja mleczna kanapka to dowód na to, że może być słodko, pysznie i zdrowo. Mnie już skusiłaś. :)
    Pozdrawiam. Danusia. :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo kreatywnie i jak zwykle zdrowo <3

    OdpowiedzUsuń
  6. kiedyś codziennie jadłam te kanapki, domowa wersja musi smakować jeszcze lepiej! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ale miałaś super pomysł :-) pychotka :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Jeju jak ja uwielbiam kinder kanapki! A jak dawno ich nie jadlam!

    OdpowiedzUsuń
  9. Wypróbuję! Podoba mi się, to że są w niej nerkowce :)

    OdpowiedzUsuń
  10. wow, cudowne rozwiązania i z pewnością zdrowsze. ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. mniam, jak pysznie się prezentują :) super pomysł.

    OdpowiedzUsuń
  12. No to poproszę kilka takich kanapek :D

    OdpowiedzUsuń
  13. Kolejny genialny pomysł! :) Jak Ty to robisz? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. po prostu pomysł wpada do głowy! :) najczęściej jak jestem głodna ;)

      Usuń
  14. Bardzo ciekawa propozycja dla dzieciaków - i do tego zdrowa - rewelacja po prostu!

    OdpowiedzUsuń
  15. oczywiście znam 'mleczna kanapke'ale za nią nie przepadam,kawałek biszkopta 'gniota' :D Twoje wyglądają o niebo lepiej

    OdpowiedzUsuń
  16. Nie dość, że lekka to jeszcze bosko wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Świetny pomysł na kanapkę, na pewno smakowała świetnie :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Tak z ciekawości.... jaką średnicę mają Twoje kanapeczki? Pytam bo zastanawiam się czego użyć do upieczenia ciasta ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. kanapeczki mają średnicę taka jak średnica foremki do muffinek (bo właśnie w nich piekłam) :)

      Usuń
  19. To prawda, te kupne kanapki mleczne są smaczne, ale ich skład już tak bardzo nie zadowala :( Już po raz kolejny udowadniasz, że z kaszą jaglaną można chyba zrobić prawie wszystko :) Jako że ją uwielbiam, nie pogardziłabym taką słodką kanapeczką :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Jakie cudowne! Super pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Myślę, że przemycę takie mojej małej siostrze, która uwielbia tą niezdrową, sklepową wersję

    OdpowiedzUsuń
  22. taką słodkością to bym nie pogardziła :) świetne!

    OdpowiedzUsuń
  23. A mi wyszło jakoś goszkawe...czemu :(
    Daria

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a czy opłukałaś przed gotowaniem kaszę jaglaną?

      Usuń
    2. opłukałam

      Usuń
    3. może po prostu za mało "słodzidła", następnym razem spróbuj więcej dosłodzić i powinno być ok :)

      Usuń
  24. Przepis rewelacja! W roli głównej moja ukochana kasza jaglana :)

    OdpowiedzUsuń
  25. Pani Magdo to piekę ciasto samo czy z masą? Kładę do foremek od razu ciasto-masa-ciasto?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ciasto pieczemy samo, a po upieczeniu należy nałożyć masę :)

      Usuń