Jednym z nich jest kompot z suszonych owoców, a urozmaicać go można przeróżnymi dodatkami.
Warto też wspomnieć, że może on pomóc w pracy całego układu pokarmowego obciążonego ucztowaniem ;)
Mój kompot powstał na bazie mieszanki wigilijnej, z nutą pomarańczowej słodyczy i aromatem cynamonu... coś pysznego! ;)
Składniki:
- 150g mieszanki wigilijnej
- 2 łyżki miodu z kwiatów pomarańczy
- pomarańcza
- szczypta cynamonu
- kilka goździków
- Mieszankę wigilijną wraz z goździkami zalać 1,5 litra wrzątku i odstawić na 20 minut, a następnie całość ugotować (kolejne 20 minut).
- Do wystudzonego kompotu dodać miód oraz sok wyciśnięty z połowy pomarańczy- całość schłodzić.
- Gotowy kompot podawać z plastrami pomarańczy.
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
Kalorie:
Całość (1,5l kompotu wraz z owocami)- ok. 710kcal
Nie przepadam za kompotami, ale w Święta to obowiązek :) Pycha!
OdpowiedzUsuńPiłoby się do ciasta *-*
OdpowiedzUsuń