22 grudnia 2016

KOMPOT WIGILIJNY Z MIODEM POMARAŃCZOWYM

Wigilijne potrawy to jedno, ale nie zapominajmy również o świątecznych napojach!
Jednym z nich jest kompot z suszonych owoców, a urozmaicać go można przeróżnymi dodatkami.

Warto też wspomnieć, że może on pomóc w pracy całego układu pokarmowego obciążonego ucztowaniem ;)

Mój kompot powstał na bazie mieszanki wigilijnej, z nutą pomarańczowej słodyczy i aromatem cynamonu... coś pysznego! ;)


Składniki:
  • 150g mieszanki wigilijnej
  • 2 łyżki miodu z kwiatów pomarańczy
  • pomarańcza
  • szczypta cynamonu
  • kilka goździków
Przygotowanie:
  1. Mieszankę wigilijną wraz z goździkami zalać 1,5 litra wrzątku i odstawić na 20 minut, a następnie całość ugotować (kolejne 20 minut).
  2. Do wystudzonego kompotu dodać miód oraz sok wyciśnięty z połowy pomarańczy- całość schłodzić.
  3. Gotowy kompot podawać z plastrami pomarańczy. 

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
 
Kalorie:
Całość (1,5l kompotu wraz z owocami)- ok. 710kcal

2 komentarze: