Dzisiaj kontynuacja słodkiego, miodowego tematu ;)
Tutaj możecie wrócić do części pierwszej- klik
- miód spadziowy- to miód wytwarzany na bazie spadzi,
czyli wydzieliny mszyc żywiących się sokami z łyka roślin (spadź może pochodzić
z drzew iglastych lub liściastych); miód spadziowy przybiera różną barwę: ta
jaśniejsza- spadź z drzew liściastych, ciemniejsza- spadź z drzew iglastych; ma
mocny, charakterystyczny smak, a po skrystalizowaniu tego miodu tworzą się w
nim grudki; to miód, który jest uważany za najcenniejszy; posiada szerokie
wartości odżywcze oraz dużo białka; często stosuje się go przy leczeniu anemii,
czy zaburzeń przemiany materii; pomaga również w dokuczliwych bólach
reumatycznych oraz stanach zapalnych skóry.
🍯🍯🍯🍯
- miód wrzosowy- miód pozyskiwany z kwiatów wrzosu,
dość unikatowy; posiada czerwono- brunatny kolor, a po skrystalizowaniu przybiera
nieco galaretowatą konsystencję; Niestety w jego składzie nie znajdziemy zbyt
wielu witamin, jednak posiada dużą dawkę enzymów oraz wolnych aminokwasów; jest
szczególnie polecany w leczeniu infekcji w obrębie jamy ustnej, a ponadto jest
źródłem dobrze przyswajalnego żelaza.
🍯🍯🍯🍯
- miód nawłociowy- miód wytwarzany na przełomie
sierpnia i września z nektaru kwiatów nawłoci (inaczej zwaną mimozą); posiada
żółtą barwę i dość specyficzny, kwaskowaty smak; wykazuje działanie moczopędne
i żółciopędne; w jego składzie znajdziemy rutynę i kwercetynę, które poprawią
ukrwienie żył kończyn dolnych i nerek; przez wzgląd na jego dość dużą aktywność
biologiczną należy go przechowywać w nieco chłodniejszych miejscach.
🍯🍯🍯🍯
- miód mniszkowy- to miód powstający z nektaru
mniszka lekarskiego, którego barwa przechodzi od jasnożółtej po jasnobrązową;
dość szybko się krystalizuje; jest najsłodszym z wszystkich krajowych miodów;
zawiera cholinę, która ma zbawienny wpływ na pracę wątroby oraz woreczka i dróg
żółciowych; poleca się go spożywać przy długim przyjmowaniu leków.
🍯🍯🍯🍯
- miód malinowy- miód, który powstaje z kwiatów
malin, kwitnących jedynie przez 3 tygodnie, 2 razy do roku; trudno dostępny,
jednak posiadający wspaniały owocowy zapach i dość słodki smak; jego barwa
przechodzi od koloru złocistego po śnieżnobiały (po skrystalizowaniu); bogaty w
substancje aromatyczne i kwasy organiczne (jabłkowy, glukonowy, cytrynowy); skutecznie
obniża ciśnienie krwi (dzięki acetylocholinie), chroni wątrobę i wspomaga
wydzielanie żółci; działa wzmacniająco i rozluźniająco.
Ponadto na rynku możecie spotkać się również z miodami
importowanymi z innych krajów, np.: kasztanowy, z kwiatów pomarańczy,
rozmarynowy, z kolendry, eukaliptusowy. Co ciekawe, pamiętajmy, że miody
pochodzące z innych stref klimatycznych mogą nas uczulać.
Uwaga na sztuczny
miód!
W sklepach możemy również trafić na sztuczne miody. Są to
produkty wytworzone przez człowieka, które mają być podobne w smaku,
konsystencji i zapachu do tych naturalnych. Do sztucznych miodów dodawane są
barwniki i aromaty, a także inne substancje, które nie zawsze korzystnie
wpływają na nasze zdrowe.
Bardzo trudno jest odróżnić miód naturalny od sztucznego,
dlatego, że przybierają one różną konsystencję, barwę i zapach. Jednak
pamiętajmy, że naturalny miód po 3 miesiącach od rozlewu powinien się
skrystalizować (oprócz akacjowego). Jeśli napotkacie w sklepie miód, który
został rozlany dłuższy czas temu (powyżej 3 miesięcy), a nadal posiada płynną
konsystencję to oznacza, że nie jest to naturalny produkt! Należy więc uważać
na to, co kupujemy i bardzo uważnie czytać etykiety!
Z wyżej przedstawionych opisów wynika, że miód jest
lekarstwem na wiele schorzeń. Ma korzystny wpływ na wiele układów w organizmie
człowieka: oddechowy, krążenia, czy pokarmowy, pomaga również w schorzeniach
skóry! Ale w jaki sposób go spożywać, aby zachować wszystkie jego cenne
właściwości?
Uwaga!
Miód poddany temperaturze
powyżej 40 stopni Celsjusza traci swoje właściwości lecznicze i
bakteriobójcze! Należy go zatem spożywać najlepiej nie poddając żadnej obróbce
termicznej. Dodany do ostudzonych potraw, koktajli, czy owsianki będzie
stanowił bardzo cenny dodatek, który korzystnie wpłynie na nasze zdrowie.
Jednak poddany wysokiej temperaturze, np. w wypiekach będzie spełniał jedynie
funkcję słodzącą.
Można spożywać go również regularnie, jako preparat
bakteriobójczy i uodparniający! Wystarczy wieczorem rozpuścić 1-2 łyżeczki
miodu w szklance letniej wody i odstawić pod przykryciem. Rano dodać sok z
połowy cytryny i od razu wypić. Jego regularne stosowanie na pewno przyniesie
wymierne korzyści!
🍯🍯🍯🍯
Podrzucam Wam również kilka przepisów, w których użyłam miodu :)
KUTIA Z MIODEM Z KWIATÓW POMARAŃCZY
KOKOSOWO- JAGLANA SZARLOTKA Z MIODEM
DYNIOWA JAGLANKA Z MIODEM
KOMPOT WIGILIJNY Z MIODEM POMARAŃCZOWYM
OMLET JAGLANY Z OWOCAMI I MIODEM
KOKTAJL KAWOWY Z MIODEM
BURAKI FASZEROWANE SORGO Z DRESSINGIEM Z OLEJEM Z NASION MARCHWI
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz