27 marca 2016

DYNIOWE KOTLETY JAGLANE Z CZARNĄ KOMOSĄ

Wszyscy dzisiaj zajadają się żurkiem z białą kiełbasą lub schabowych z ziemniakami, a ja kotlecikami dyniowymi z bogatą w białko komosą i kaszą jaglaną! ;)

Z wierzchu chrupiące, a w środku delikatne i miękkie- to jest to!


Składniki:
  • 150g kaszy jaglanej
  • 3 łyżki czarnej komosy ryżowej
  • mała dynia hokkaido 
  • 2 łyżki ziaren lnu brązowego
  • przyprawy: curry, sól sezamowa
Przygotowanie: 
  1. Kaszę jaglaną opłukać dwukrotnie, dodać komosę i całość ugotować w wodzie- odstawić do całkowitego wystygnięcia.
  2. Dynię obrać ze skórki, usunąć miąższ i pokroić na mniejsze kawałki, po czym ugotować, odcedzić i dodać do ugotowanej kaszy z komosą.
  3. Do całości dodać przyprawy oraz ziarna lnu- całość dokładnie wymieszać.
  4. Z masy uformować kotlety, które piec około 25 minut w 180 stopniach.
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
 
Kalorie:
Całość (18 kotletów)- ok. 995kcal
1 kotlet- ok. 55kcal

26 marca 2016

FASOLKA MUNG W SOSIE DYNIOWYM

To już niestety jedno z ostatnich dań dyniowych, ponieważ moje zapasy niebezpiecznie szybko maleją ;)
Na szczęście już "zaraz" kolejny sezon dyniowych szaleństw!

To danie bardzo pożywne, zawierające delikatną w smaku fasolkę mung, indyka (w wersji wegańskiej można zamienić na tofu) oraz rewelacyjne w smaku kiełki słonecznika, które idealnie urozmaicają całe danie!


Składniki:
  • 200g fasoli mung
  • 400g filetu z indyka (w wersji wegańskiej tofu)
  • mała dynia hokkaido
  • kiełki słonecznika
  • 2 łyżki nasion słonecznika (Green Essence)*
  • przyprawy: curry, sól sezamowa, papryka słodka, ajowan
Przygotowanie:
  1. Fasolkę mung namoczyć przez kilka godzin, a następnie ugotować (ok. 45 minut).
  2. Dynię obrać ze skórki, pokroić na mniejsze kawałki i ugotować, po czym (nie odlewając zbyt dużo bulionu z gotowania) zblendować ją na gładki krem, następnie doprawić solą sezamową i ajowanem.
  3. Flet z indyka pokroić w kostkę, obsypać curry i słodką papryką oraz podsmażyć lub ugrillować- gotowego indyka dodać do sosu dyniowego.
  4. Do całości dodać również ugotowaną fasolkę, podawać z kiełkami słonecznika i uprażonymi nasionami słonecznika.
*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym Green Essence, otrzyma darmową przesyłkę (przy zakupach powyżej 50zł i wyborze Poczty Polskiej z przedpłatą) lub 10zł rabatu na przesyłkę (przy wyborze innej formy, niż Poczta Polska)- wystarczy wpisać kod "DOSTAWAFOOD" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!
 
Kalorie:
Całość (4 porcje)- ok. 1405kcal
1 porcja ok. 359kcal

25 marca 2016

MIGDAŁOWE BABECZKI Z KREMEM KOKOSOWO- MIGDAŁOWYM

Zbyt dużo nie będę pisać o tych babeczkach, ponieważ jedno słowo oddaje wrażenie po ich zjedzeniu "BŁOGOSTAN"!!!

Mąka migdałowa oraz krem kokosowo- migdałowy to połączenie idealne!
Namawiam do ich upieczenia! ;)


Składniki:
  • 8 łyżek mąkimigdałowej
  • 2 białka jajek
  • 2 banany
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia bio
  • 3 łyżki kremu kokosowo- migdałowego
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
  • garść jagód
Przygotowanie:
  1. Banany zblendować z białkami oraz mąką i proszkiem do pieczenia.
  2. Masę przełożyć do foremek i piec około 20 minut w 180 stopniach. 
  3. Na gotowe babeczki nałożyć krem kokosowo- migdałowy, posypać wiórkami i jagodami.
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
 
Kalorie:
Całość (8 babeczek)- ok. 1010kcal
1 babeczka- ok. 126kcal

22 marca 2016

BURACZKOWY MAZUREK Z JAGODAMI ACAI

Nie mogłam się powstrzymać i mimo, że niedawno przygotowałam już jeden Mazurek to dzisiaj prezentuję Wam kolejny!
Tym razem pieczony z dodatkiem super food pod postacią jagód acai :)

Pokrótce opisując ich zalety należy wspomnieć, że posiadają unikalny skład obfitujący w antyoksydanty. Zwiększają siły witalne, przez co organizm staje się bardziej "wydajny", ale również oczyszczają organizm i polepszają trawienie- to jedynie kilka z ich leczniczych właściwości.

Zatem stanowią one świetny dodatek do codziennej diety i znacznie urozmaicają wartości przygotowywanych z ich zastosowaniem potraw :)


Składniki:
Spód
  • 6 łyżek płatków jaglanych
  • 3 łyżki mąki gryczanej
  • 3 banany
Mus 
  • 1 burak
  • 2 garście suszonych daktyli (Green Essence)*
  • 2 łyżki jagód acai
  • do podania: nerkowce, morwa biała suszona, kruszone ziarna kakao
Przygotowanie:
Spód
  1. Płatki jaglane zmielić na mąkę i wymieszać z mąką gryczaną.
  2. Banany zblendować i dodać do mąk- wyrobić ciasto.
  3. Z masy uformować kwadratowy spód (na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia), a na brzegach powciskać nerkowce- piec około 15/20 minut w 180 stopniach.
Mus 
  1. Buraka ugotować, a daktyle namoczyć, następnie oba te składniki zblendować na gładki mus z dodatkiem jagód acai.
  2. Mus wyłożyć na wcześniej upieczony spód, po czym ozdobić całość nerkowcami, morwą białą suszoną i kruszonymi ziarnami kakao.

*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym Green Essence, otrzyma darmową przesyłkę (przy zakupach powyżej 50zł i wyborze Poczty Polskiej z przedpłatą) lub 10zł rabatu na przesyłkę (przy wyborze innej formy, niż Poczta Polska)- wystarczy wpisać kod "DOSTAWAFOOD" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!
 
Kalorie:
Całość (16 kawałków)- ok. 1270kcal
1 kawałek- ok. 79kcal

21 marca 2016

BEZGLUTENOWY MAKARON Z WEGAŃSKIM SOSEM Z BOCZNIAKÓW

Mój pierwszy eksperyment z boczniakami okazał się być całkiem udany, dlatego zrobiłam krok dalej i przygotowałam sos do makaronu właśnie z dodatkiem boczniaków.

I również ten eksperyment wyszedł całkiem nieźle! ;)


Składniki:
  • 50g makaronu z ryżu brązowego z wakame
  • 100g boczniaków
  • 100ml śmietanki ryżowej
  • 1 łyżka pestek dyni
  • 1 łyżka oleju arganowego
  • koperek świeży
  • przyprawy: sól himalajska, pieprz, liść laurowy
Przygotowanie:
  1. Boczniaki umyć i oczyścić papierowym ręcznikiem, po czym pokroić w paski.
  2. Na patelni rozgrzać olej arganowy i wrzucić boczniaki wraz z liściem laurowym (w razie potrzeby delikatnie podlać wodą).
  3. Grzyby dusić na patelni do odparowania całego płynu, po czym posolić i popieprzyć, a następnie dodać śmietankę ryżową i posiekany koperek.
  4. Ugotowany makaron podawać z sosem oraz uprażonymi pestkami dyni.
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
 
Kalorie:
Całość (1 porcja)- ok. 440kcal

20 marca 2016

CIASTECZKA PISANKI Z KASZY JAGLANEJ

Była pascha, był mazurek zatem pora na ciasteczka w kształcie pisanek!

Pyszne i jakże zdrowe ciasteczka! Udekorować można je dowolnymi dodatkami- wszystko zależy tylko od Waszej wyobraźni! ;)


Składniki:
  • 100g kaszy jaglanej
  • 3 szklanki mleka migdałowego
  • 2 banany
  • 5 łyżek mąki amarantusowej
  • garść nerkowców (Green Essence)*
  • kilka suszonych śliwek
  • garść suszonej morwy białej
Przygotowanie:
  1. Kaszę jaglaną opłukać dwukrotnie  wodzie, a następnie zalać mlekiem i ugotować.
  2. Ostudzoną kaszę wymieszać ze zblendowanymi bananami i mąką amarantusową.
  3. Masę wyłożyć na blaszkę (wyłożoną papierem do pieczenia)  kształcie pisanek i każde ciasteczko ozdobić nerkowcami, morwą oraz śliwkami.
  4. Ciasteczka piec około 20 minut w 175 stopniach.

*Każdy czytelnik mojego bloga, zamawiając produkty w sklepie internetowym Green Essence, otrzyma darmową przesyłkę (przy zakupach powyżej 50zł i wyborze Poczty Polskiej z przedpłatą) lub 10zł rabatu na przesyłkę (przy wyborze innej formy, niż Poczta Polska)- wystarczy wpisać kod "DOSTAWAFOOD" przy finalizacji zamówienia w koszyku)!!!
 
Kalorie:
Całość (20 ciasteczek)- ok. 1330kcal
1 ciasteczko- ok. 67kcal

19 marca 2016

MAZUREK Z EKSPANDOWANEJ GRYKI

Pomyślałam, poszperałam po szafkach i wykombinowałam dla Was (oraz dla siebie :) ) mazurek bez pieczenia!

Myślę, że to dobry pomysł zrobić taki świąteczny mazurek bez użycia piekarnika, ponieważ podczas przygotowań jest on zapewne wykorzystywany przez Was do przygotowania wielu innych dań!

Mazurek ma bardzo lekki spód wykonany z ekspandowanej gryki, zaś masa nerkowcowa jest troszkę bardziej treściwa (i kremowa i słodka) ;)


Składniki:
Spód
Krem 
  • 100g nerkowców
  • 1 banan
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • do ozdobienia: morwa biała suszona, nerkowce, kruszone ziarno kakao
Przygotowanie: 
Spód
  1. Daktyle namoczyć, a następnie odcedzić i zblendwać na mus.
  2. Ekspandowaną grykę wymieszać z kakao i musem daktylowym.
  3. Masę wyłożyć na spód formy (formując niskie brzegi) i odstawić do schłodzenia.
Krem 
  1. Nerkowce namoczyć, po czym zblendować na krem z bananem i sokiem z cytryny.
  2. Krem nałożyć na wcześniej przygotowany spód.
  3. Mazurek ozdobić nerkowcami, morwą białą i kruszonymi ziarnami kakao- całość przed podaniem schłodzić. 

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
 
Kalorie:
Całość (12 kawałków)- ok. 1410kcal
1 kawałek- ok. 118kcal