21 marca 2016

BEZGLUTENOWY MAKARON Z WEGAŃSKIM SOSEM Z BOCZNIAKÓW

Mój pierwszy eksperyment z boczniakami okazał się być całkiem udany, dlatego zrobiłam krok dalej i przygotowałam sos do makaronu właśnie z dodatkiem boczniaków.

I również ten eksperyment wyszedł całkiem nieźle! ;)


Składniki:
  • 50g makaronu z ryżu brązowego z wakame
  • 100g boczniaków
  • 100ml śmietanki ryżowej
  • 1 łyżka pestek dyni
  • 1 łyżka oleju arganowego
  • koperek świeży
  • przyprawy: sól himalajska, pieprz, liść laurowy
Przygotowanie:
  1. Boczniaki umyć i oczyścić papierowym ręcznikiem, po czym pokroić w paski.
  2. Na patelni rozgrzać olej arganowy i wrzucić boczniaki wraz z liściem laurowym (w razie potrzeby delikatnie podlać wodą).
  3. Grzyby dusić na patelni do odparowania całego płynu, po czym posolić i popieprzyć, a następnie dodać śmietankę ryżową i posiekany koperek.
  4. Ugotowany makaron podawać z sosem oraz uprażonymi pestkami dyni.
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
 
Kalorie:
Całość (1 porcja)- ok. 440kcal

3 komentarze: