(bo najedliście się niezdrowymi przekąskami....? ;) )
Mam na to zdrowy sposób! I niebanalny!
Lekkie danie zawierające czerwony ryż oraz boczniaki, podane z pysznym sosem :)
Składniki:
- 4 łyżki czerwonego ryżu
- 100g boczniaków
- 1 marchew
- 1 łyżeczka sezamu niełuskanego
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1/2 łyżeczki syropu z jakonu
- świeża kolendra
- przyprawy: sól czarna, papryka słodka
- Boczniaki umyć, osuszyć ręcznikiem (jeżeli są duże to pokroić na mniejsze kawałki), marchew obrać i pokroić w talarki.
- Tak przygotowane warzywa ułożyć na blaszce (wyłożonej papierem do pieczenia), skropić oliwą z oliwek i piec około 20 minut w 180 stopniach.
- Ryż ugotować i odcedzić, ugotowany ryż wymieszać z upieczonymi warzywami.
- Całość posypać sezamem, polać sosem z wymieszanego soku z cytryny z syropem z jakonu oraz przyprawami i ozdobić listkami kolendry.
Kalorie:
Całość (1 porcja)- ok. 365kcal
Czerwony ryż bardzo lubię, bo jest taki trochę chrupiący, a boczniaków to szczerze mówiąc nie jadłam nigdy, ale przepis bardzo fajny :)
OdpowiedzUsuńJak ja dawno nie jadłam boczniaków.
OdpowiedzUsuńFajny, prosty, ale na pewno pyszny :)