5 marca 2016

CZERWONY RYŻ Z PIECZONYMI BOCZNIAKAMI

Znacie to uczucie, gdy nadchodzi pora obiadowa, a Wy w zasadzie nie jesteście głodni? ;)
(bo najedliście się niezdrowymi przekąskami....? ;) )

Mam na to zdrowy sposób! I niebanalny!
Lekkie danie zawierające czerwony ryż oraz boczniaki, podane z pysznym sosem :)


Składniki:
  • 4 łyżki czerwonego ryżu
  • 100g boczniaków
  • 1 marchew
  • 1 łyżeczka sezamu niełuskanego
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki syropu z jakonu
  • świeża kolendra
  • przyprawy: sól czarna, papryka słodka
Przygotowanie:
  1. Boczniaki umyć, osuszyć ręcznikiem (jeżeli są duże to pokroić na mniejsze kawałki), marchew obrać i pokroić w talarki.
  2. Tak przygotowane warzywa ułożyć na blaszce (wyłożonej papierem do pieczenia), skropić oliwą z oliwek i piec około 20 minut w 180 stopniach.
  3. Ryż ugotować i odcedzić, ugotowany ryż wymieszać z upieczonymi warzywami.
  4. Całość posypać sezamem, polać sosem z wymieszanego soku z cytryny z syropem z jakonu oraz przyprawami i ozdobić listkami kolendry.
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
 
Kalorie:
Całość (1 porcja)- ok. 365kcal

2 komentarze:

  1. Czerwony ryż bardzo lubię, bo jest taki trochę chrupiący, a boczniaków to szczerze mówiąc nie jadłam nigdy, ale przepis bardzo fajny :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak ja dawno nie jadłam boczniaków.
    Fajny, prosty, ale na pewno pyszny :)

    OdpowiedzUsuń