19 marca 2016

MAZUREK Z EKSPANDOWANEJ GRYKI

Pomyślałam, poszperałam po szafkach i wykombinowałam dla Was (oraz dla siebie :) ) mazurek bez pieczenia!

Myślę, że to dobry pomysł zrobić taki świąteczny mazurek bez użycia piekarnika, ponieważ podczas przygotowań jest on zapewne wykorzystywany przez Was do przygotowania wielu innych dań!

Mazurek ma bardzo lekki spód wykonany z ekspandowanej gryki, zaś masa nerkowcowa jest troszkę bardziej treściwa (i kremowa i słodka) ;)


Składniki:
Spód
Krem 
  • 100g nerkowców
  • 1 banan
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • do ozdobienia: morwa biała suszona, nerkowce, kruszone ziarno kakao
Przygotowanie: 
Spód
  1. Daktyle namoczyć, a następnie odcedzić i zblendwać na mus.
  2. Ekspandowaną grykę wymieszać z kakao i musem daktylowym.
  3. Masę wyłożyć na spód formy (formując niskie brzegi) i odstawić do schłodzenia.
Krem 
  1. Nerkowce namoczyć, po czym zblendować na krem z bananem i sokiem z cytryny.
  2. Krem nałożyć na wcześniej przygotowany spód.
  3. Mazurek ozdobić nerkowcami, morwą białą i kruszonymi ziarnami kakao- całość przed podaniem schłodzić. 

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni.
 
Kalorie:
Całość (12 kawałków)- ok. 1410kcal
1 kawałek- ok. 118kcal

7 komentarzy:

  1. Przeszłaś samą siebie! Wygląda to fantastycznie, a w smaku pewnie jest jeszcze lepsze. :-) Bardzo podoba mi się taka wegańska wersja.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dzięki, znika w zastraszającym tempie, więc przed świętami jeszcze jakiś zrobię na pewno ;)

      Usuń
  2. Wygląda cudnie! :D
    Ekspandowana gryka jest RAW ? :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Oryginalny pomysł, ale pewnie pyszny. Pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo mi sie podoba przepis. Swietny pomysl na spod a jeszcze lepszy na krem:-). Juz mialam napisac pytanie,czy krem nie sciemnieje,przez dodatek banana. Czytam,a tutaj sok z cytryny. Jak zawsze-Pelen profesionalizm:-P.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ale mi tu słodzisz, aż się zaczerwieniłam :)

      Usuń
  5. Świetnie wygląda, smakuje pewnie też :) Widzę, że idealne urozmaicenie na trudne chwile podczas redukcji :)

    OdpowiedzUsuń