23 marca 2014

MASŁO ORZECHOWE Z NERKOWCÓW

Napotkałam już wiele przepisów na domowe masło orzechowe.
Stwierdziłam więc, czemu nie zrobić tego smakołyku samemu? ;)

Dużym plusem przy robieniu masła orzechowego jest to, że można stworzyć jego dowolną konsystencję w zależności od indywidualnych upodobań.

Ja preferuję takie, w którym jest mnóstwo rozdrobnionych kawałków orzeszków, dlatego skróciłam czas blendowania.

Przepis jest bardzo prosty.


Składniki:
  • 100g orzechów nerkowca (prażonych i solonych)
  • odrobina oliwy
Przygotowanie:
  1. Jeśli używamy orzechów bez soli i nieuprażonych to należy je lekko uprzednio uprażyć w piekarniku czy na patelni z odrobiną soli.
  2. Następnie wrzucić do misy blendera z oliwą i miksować do uzyskania pożądanej konsystencji (kilka razy po 2-3 minuty z odstępami).
Masło orzechowe świetnie sprawdza się we wszelkiego rodzaju owsiankach, czy kanapkach!
To idealny słodki, a jakże wartościowy dodatek do posiłku.

Kalorie:
Całość- ok. 600kcal

Kuchnia Ameryki Północnej

21 marca 2014

BABECZKI OWSIANE Z AMARANTUSEM

I niespodzianką w środku! :)


Zdecydowanie uwielbiam smak amarantusa w wypiekach. Daje specyficzny, jednak według mnie bardzo dobry smak!

Po kilku udanych próbach użycia amarantusa w słodkościach (między innymi w ciasteczkach: tutaj i tutaj) postanowiłam po raz kolejny zastosować go jako dodatek do moich babeczek :)
A w środku każdej babeczki niespodzianka- suszona śliwka!

Według mnie super połączenie wszystkich składników. Na pewno zrobię je po raz kolejny.
Dodatkowo przy użyciu bezglutenowych płatków owsianych i nieprzetworzonego twarogu wypiek jest zupełnie bezglutenowy.



Składniki:
  • 4 łyżki mąki owsianej (zmielonych płatków owsianych)
  • 3 jajka
  • 8 łyżek poppingu z amarantusa
  • 2 łyżki twarogu 0%
  • 1 banan
  • 2 łyżeczki stevi
  • 0,5 łyżeczki sody
  • 12 suszonych śliwek
Przygotowanie:
  1. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę.
  2. Wszystkie pozostałe składniki połączyć ze sobą za pomocą blendera.
  3. Następnie powoli mieszając, dodać ubite białka.
  4. Do sylikonowych foremek przełożyć ciasto, a na wierzch każdej położyć śliwkę i lekko wcisnąć w środek (niezbyt mocno, aby nie opadła na dno podczas pieczenia).
  5. Piec przez około 30 minut w 180 stopniach.

Kalorie:
Całość (12 babeczek)- ok. 810kcal
1 babeczka- ok. 68kcal

Wielkanoc bez glutenu.

18 marca 2014

WIOSENNE SPRING ROLLS

Warzywny ogródek na talerzu!!

W oczekiwaniu na powrót wiosny, która już w tym roku zawitała przygotowałam kolorowe mini spring rollsy!

Przyrządzenie tego dania sprawiło mi wiele przyjemności :) Oczywiście dużą zasługę w tym miał smak, ale również wesołe kolory i kompozycja.

Danie jest proste w przygotowaniu, a jednocześnie zdrowe!



Składniki:
  • 6 arkuszy papieru ryżowego
  • 5 łyżek kaszy KUSKUS
  • 30g groszku
  • 50g małych marchewek
  • 5 różyczek brokułu
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • przyprawy: curry, kurkuma, czosnek, zioła prowansalskie, koperek, pieprz cytrynowy
Przygotowanie:
  1. Kaszę kuskus wymieszać z przyprawami i zalać wrzącą wodą na pół cm ponad poziom kaszy.
  2. Brokuł ugotować w lekko osolonej wodzie.
  3. Przygotowaną kaszę wymieszać z groszkiem, koncentratem i sosem sojowym.
  4. Papier ryżowy przygotować według instrukcji na opakowaniu- każdy arkusz namoczyć kilkanaście sekund w ciepłej wodzie.
  5. Na rozłożony papier ryżowy nałożyć kaszę z groszkiem oraz marchewkę i zawinąć.
  6. Na talerzu ułożyć spring rollsy i resztę warzyw.
I warzywny, wiosenny, pełen kolorów i zdrowia ogródek gotowy!


Kalorie:
Całość (6 sztuk)- ok. 400kcal
1 sztuka- ok. 67kcal

16 marca 2014

WEGETARIAŃSKIE MUFFINY Z NUTĄ CYNAMONU

I znowu ciecierzyca w słodkiej odsłonie.
W wypiekach sprawdza się idealnie, nadaje kremowy posmak i zwartą, a tym samym miękką konsystencję babeczek.

Moim faworytem jest połączenie jej z lekko kwaskowatą żurawiną i aromatycznym cynamonem ;)


Składniki:
  • 240g ciecierzycy konserwowej
  • dojrzały banan
  • 3 jajka
  • 3 łyżki otrębów żytnich
  • 2 łyżeczki stevi
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • garść żurawiny suszonej
Przygotowanie:
  1. Ciecierzycę odsączyć z zalewy, a następnie zmiksować z bananem, jajkami, otrębami, cynamonem, stevią i proszkiem do pieczenia.
  2. Masę przełożyć do sylikonowych foremek i ozdobić żurawiną.
  3. Piec około 20- 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Idealna słodka rozkosz na niedzielne popołudnie, przekąskę w pracy, czy przy wieczornym filmie ;)

Kalorie:
Całość (12 muffinek)- ok. 920kcal
1 muffinka- ok.  77kcal

Kuchnia Ameryki Północnej

13 marca 2014

BURGERY GRYCZANE Z BROKUŁAMI

Wpadłam na ten pomysł, gdy zajrzałam do lodówki i znalazłam tam brokuła, który aż się prosił, żeby go wykorzystać :)

Pomyślałam, że zrobię po raz kolejny burgery, jednak tym razem użyję kaszy gryczanej niepalonej, która przez wiele osób uznawana jest, jako królowa kasz. Pełna jakże cennych składników odżywczych, a przy tym pyszna.

Burgery można potraktować, jako przekąska, danie główne, czy wkładka do bułki ;)



Składniki:
  • 35g kaszy gryczanej niepalonej
  • 200g brokuła
  • koperek
  • kiełki brokuła
  • przyprawy (oregano, papryka słodka, przyprawa grzybowa)
Przygotowanie:
  1. Kaszę i brokuła ugotować, a następnie zmiksować z koperkiem i doprawić do smaku.
  2. Dodać kiełki brokuła i wymieszać.
  3. Uformować kotlety i piec przez około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni.
Burgery są łagodne, a jednocześnie bardzo interesujące w smaku. Dodatkowo jeden ma tylko 29kcal!

Użycie innych, orientalnych przypraw może podrkękcić ich smak, także zachęcam do eksperymentowania! ;)

Kalorie:
Całość (7 burgerów)- ok. 200kcal
1 burger- ok. 29kcal

Kiełki

11 marca 2014

BROWNIE Z FASOLI ADZUKI

Już od dłuższego czasu zamierzałam upiec brownie, jednak w tym zdrowszym wydaniu ;)
W końcu przyszła na to pora, a podstawowym składnikiem jest nietypowa odmiana fasoli- adzuki!

Muszę przyznać, że ta odmiana fasoli przypadła mi do gustu. Ma łagodniejszy posmak, niż tradycyjna czerwona fasola. Świetnie sprawdziła się w moim wypieku.




Składniki:
  • 300g fasoli adzuki
  • 2 dojrzałe banany
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka lnu mielonego
  • 2 łyżeczki stevi
  • 3 łyżki kakao niskotłuszczowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie:
  1. Fasolę namoczyć przez 12 godzin. W międzyczasie kilkakrotnie wymienić wodę (fasola zwiększy swoją objętość).
  2. Len zaparzyć w niewielkiej ilości przegotowanej, wrzącej wody.
  3. Następnie wszystkie składniki (namoczoną fasolę, banany, jogurt naturalny i wszystkie proszki) zmiksować na gładką masę.
  4. Przełożyć do dużej sylikonowej formy (bądź zwykłej wyłożonej papierem do pieczenia).
  5. Piec około 35-40 minut w temperaturze 180 stopni.
* Ciasto należy pozostawić do całkowitego wystygnięcia, wtedy bardziej stężeje. Najlepiej przechowywać je w chłodnym miejscu (lodówce).

Jest to na pewno jeden z bardziej udanych eksperymentów jeśli chodzi o moje wypieki z fasoli. Polecam dla wszystkich amatorów słodkości, tym bardziej, że jeden kawałek to tylko 87 kcal ;)




Kalorie:
Całość (16 kawałków)- ok. 1390kcal
1 kawałek- ok. 87kcal

Brunetki, blondynki czyli brownies i blondiesKuchnia Ameryki Północnej

9 marca 2014

SOS GROSZKOWY Z MAKARONEM RYŻOWYM

 NICZYM GROSZKOWE PESTO.

 



Błyskawiczna uczta! Szybka, smaczna i zdrowa :)

Tym razem postanowiłam wykorzystać groszek, za którym bardzo przepadam. Pod ręką miałam również makaron ryżowy i tak właśnie powstało to danie.

Składniki:
  • pół puszki groszku konserwowego
  •  łyżka koperku
  • 1 łyżka słonecznika
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • przyprawy (czosnek, papryka słodka, pieprz cytrynowy)
  • 1/3 opakowania makaronu ryżowego
Przygotowanie:
  1. Słonecznik uprażyć na teflonowej patelni.
  2. Groszek odcedzić, dodać pozostałe składniki i delikatnie zmiksować (nie na gładką masę!).
  3. Makaron ryżowy przygotować według instrukcji na opakowaniu (zalać zagotowaną wodą i odstawić na 10 minut).
  4. Na talerz wyłożyć przygotowany makaron, pesto groszkowe i posypać uprażonymi ziarnami słonecznika.
 *Oczywiście zamiast makaronu ryżowego można użyć dowolnego- swojego ulubionego :)


Kalorie:
Całość (1 porcja)- ok. 360kcal