3 kwietnia 2017

SMOOTHIE BOWL Z MELONEM I BUDYNIEM JAGLANYM

Uwielbiam smoothie bowl i budynie jaglane, więc czemu by tego nie połączyć?!
Wyszło coś pysznego! Orzeźwiającego, słodkiego, sycącego- pycha!


Składniki:
  • 4 łyżki kaszy jaglanej
  • 1 szklanka mleka owsianego
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • kawałek melona
  • pół pomarańczy
  • dodatki: kawałek granatu, łyżka masła migdałowego, daktyle, nerkowce
Przygotowanie:
  1. Kaszę jaglaną porządnie opłukać w wodzie, a następnie ugotować w mleku z dodatkiem cukru- ostudzoną kaszę zblendować, po czym wyłożyć do miseczki.
  2. Melona zblendować z pomarańczą i również przełożyć do miseczki.
  3. Całość ozdobić dodatkami. 
Kalorie:
Całość (1 duża miska)- ok. 590kcal

2 kwietnia 2017

TRUDNY ORZECH DO ZGRYZIENIA? NIEKONIECZNIE! cz.1

Słowem wstępu- dzisiaj kilka słów na temat moich ukochanych orzechów!




Na świecie występuje wiele przeróżnych rodzajów orzechów! Od naszych polskich- włoskich po brazylijskie pochodzące z puszczy amazońskiej. Każde z nich są bardzo wartościowe mimo, iż różnią się nieco wartościami odżywczymi. To prawda, że mają bardzo wysoką kaloryczność oraz sporą zawartość tłuszczów, ale na pewno nie należy z nich rezygnować! Są to kalorie pełne witamin i minerałów, które uzupełnią wszystkie niedobory w naszym organizmie! Nie powinniśmy obawiać się też dużej zawartości tłuszczów, ponieważ są to tłuszcze bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe, które między innymi obniżają poziom złego cholesterolu. 

Kaloryczność orzechów waha się od około 220 do około 720 kcal na 100g. Jest to kaloryczność podobna do chipsów, czy słodyczy. Jednak nie można tkwić w przekonaniu, że skoro liczba kalorii jest podobna to oba produkty wpłynął podobnie na nasz organizm! Nic bardziej mylnego! Nie należy bać się tych kalorii, które mają pokrycie w niezaprzeczalnej wartości odżywczej danego produktu, a stronić od tych, które są bezwartościowe! Oczywiście jak w przypadku każdego, nawet zdrowego produktu, powinniśmy zachować umiar w ich spożyciu. Zaleca się, a by w ciągu dnia zjadać niewielką garść orzechów (tj. około 7-10 sztuk), oprócz brazylijskich, w przypadku których zalecana dzienna dawka to 2-3 sztuki.

Poniżej przedstawiam orientacyjne wartości odżywcze na 100g produktu, właściwości poszczególnych rodzajów orzechów oraz propozycje ich wykorzystania:

MIGDAŁY- 572kcal/20,0g białka/52,0g tłuszczu/20,5g węglowodanów/12,9g błonnika.
*Przez wielu uważane za najszlachetniejsze orzechy; zawierają stosunkowo małą ilośc kalorii, dużą ilość białka oraz błonnika; bogate we flawanoidy; chronią przed chorobami serca, obniżają poziom złego cholesterolu; bogate w witaminę B2 oraz E; poprawiają wygląd skóry i opóźniają procesy starzenia. 


ORZECHY LASKOWE- 628kcal/15,0g białka/61,0g tłuszczu/17,0g węglowodanów/9,7g błonnika.
*Są również bogatym źródłem witaminy E oraz biotyny, które korzystnie wpływają na wygląd skóry i włosów; charakteryzują się sporą zawartością miedzi, która przyczynia się do zwalczania wolnych rodników; dodają energii i siły; co najważniejsze to orzech występujący w Polsce, dlatego możeby kupić je w niewygórowanych cenach z pewnych źródeł.


ORZECHY WŁOSKIE- 657kcal/16,0g białka/60,3g tłuszczu/18,0g węglowodanów/6,5g błonnika.
*To kolejne pełnowartościowe orzechy, które występują w Polsce; są nietypowe, bo jako jedyne zawierają wielonienasycone kwasy tłuszczowe (omega-3 i omega-6); często określa się je, jako
pożywienie dla mózgu; wykazują również właściwości uśnierzające ból; polecane dla osób przemęczonych.


ORZECHY BRAZYLIJSKIE-656kcal/14,0g białka/66,0g tłuszczu/4,0g węglowodanów/8,0g błonnika.
*Pochodzą z dalekich obszarów nad Amazonką; są najbogatszym źródłem sele
nu, około 2 sztuki pokrywają dzienne zapotrzebowanie na selen; zapobiegają nowotworom; zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób serca.


ORZECHY NERKOWCA- 553kcal/18,2g białka/43,8g tłuszczu/32,7g węglowodanów/3,3g błonnika.
*Posiadają w swoim składzie bardzo dużo żelaza, aby poprawić jego wchłania
nie najlepiej spożywać je w towarzystwie produktów zawierających witaminę C (np. sok pomarańczowy); zawierają równiez sporo cynku oraz potasu; mają wyjątkowo delikatny, słodki smak, dlatego uważane są przez wielu za najsmaczniejsze spośród orzechów.


ORZECHY MAKADAMIA- 718kcal/7,9g białka/75,8g tłuszczu/14,25g węglowodanów/8,6g błonnika.
*To najtłustsze spośród wszystkich orzechów i właśnie temu zawdzięczają swój wspaniały smak ;) Najczęściej pochodzą z Hawajów; bogate w mangan, który odgrywa ważną rolę
w produkcji hormonów; posiadają naturalne przeciwutleniacze.


 
ORZECHY PEKAN- 691kcal/9,2g białka/72,0g tłuszczu/14,0g węglowodanów/9,6g błonnika.
*Te orzechy charakteryzują się dość dużą zawartością witaminy B1 oraz antyoksydantów zwalczających wolne rodniki; w smaku przypominają nieco orzechy włoskie.


ORZECHY PINIA- 673kcal/16,7g białka/68,4g tłuszczu/13,0g węglowodanów/3,
7g błonnika.
*Są otrzymywane ze środziemnomorskiego gatunku sosny; dobrze regulują ciśnienie krwi; zawierają potas, żelazo, miedź i cynk; pomagają w stanach zapalnych i łagodzą suchy kaszel; są głównym składnikiem pesto.


A już niebawem druga część artykułu! ;)

31 marca 2017

BABECZKI Z PŁASKURKI Z POLEWĄ I GRANATEM

Tajemnicza płaskurka to jeden z gatunków pszenicy. Ma ona dłuższą historię niż przykładowo orkisz. Ziarno to w nieprzetworzonej mocno formie jest bardzo wartościowe. Ma dość wysoką zawartość białka i sporo błonnika, niestety w Polsce nie jest powszechnie uprawiana.
Jeśli jednak natraficie na nią w sklepach to radzę spróbować ;)
Mi zasmakowała, a przy tym stanowi ciekawe urozmaicenie moich wypieków :)


Składniki:
Babeczki
  • 8 łyżek mąki z płaskurki
  • 2 łyżki mąki ryżowej 
  • 3 łyżki cukru kokosowego
  • banan
  • chlust mleka
  • 3 jajka
Dodatki
  • banan
  • chlust mleka
  • 1 łyżka kakao
  • kawałek granatu
Przygotowanie:
  1. Wszystkie składniki na babeczki zblendować ze sobą, masę przełożyć do foremek i piec około 20/25 minut w 180 stopniach. 
  2. Banana zblendować z kakao, mlekiem- polewę odstawić do lodówki w celu schłodzenia.
  3. Gotowe babeczki polać polewą oraz posypać ziarenkami granatu. 

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni. 
 
Kalorie:
Całość (12 babeczek)- ok. 1050kcal
1 babeczka- ok. 88kcal

29 marca 2017

MAKARON RYŻOWY Z PESTO PIETRUSZKOWYM

Czasem te najprostsze rozwiązania są zarazem najszybsze i najsmaczniejsze!
Tak też było w przypadku tego dania :)

Lekki makaron ryżowy z pesto z pietruszki! Sycący i pełen witamin :)


Składniki:
  • 300g makaronu ryżowego
  • 2 pęczki natki pietruszki
  • 3 łyżki tahini
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 3 ząbki czosnku
  • sok z 1 cytryny
  • szczypta soli himalajskiej
Przygotowanie:
  1. Makaron ryżowy zalać wrzątkiem i odstawić pod przykryciem na kilka minut, aż zmięknie, po czym odcedzić.
  2. Pozostałe składniki dokładnie ze sobą zblendować.
  3. Gotowy makaron wymieszać z pesto. 
Kalorie:
Całość (4 porcje)- ok. 1430kcal
1 porcja- ok. 358kcal

27 marca 2017

JAGLANA PASTA OLIWKOWA Z OLEJEM Z NASION WIESIOŁKA

Jak nie hummus to pasta jaglana tym razem z oliwkami!
Idealna do chleba zamiast masła, czy innych past jajecznych.
Sprawdzi się również jako przekąska w towarzystwie świeżych warzyw, czy wkładka to tortilli ;)


Składniki:
  • 250g kaszy jaglanej
  • 200g zielonych oliwek
  • 4 łyżki oleju z nasion wiesiołka
  • 2 ząbki czosnku
  • przyprawy: sól himalajska, rozmaryn
Przygotowanie:
  1. Kaszę jaglaną opłukać i ugotować w wodzie.
  2. Ostudzoną kaszę zblendować na gładką pastę z olejem, czosnkiem, oliwkami oraz przyprawami.

Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni. 
 
Kalorie:
Całość (5 porcji)- ok. 1150kcal
1 porcja- ok. 230kcal

26 marca 2017

BATONIKI MIGDAŁOWO- FIGOWE

I kolejna pyszna, a zarazem zdrowa przekąska, czy deser ;)
Dodają mnóstwo energii, a do ich przygotowania wystarczy zaledwie kilka składników!


Składniki:
  • 250g migdałów
  • 150g płatków owsianych
  • 200g fig
  • 4 łyżki soku wyciśniętego z pomarańczy
Przygotowanie:
  1. Figi sparzyć wrzątkiem, odcedzić i zblendować z sokiem pomarańczowym.
  2. Migdały zmielić wraz z płatkami, dodać mus figowy i całość porządnie wymieszać.
  3. Masę wyłożyć do blaszki wyłożonej folią spożywczą, bądź papierem do pieczenia- schłodzić.
  4. Po schłodzeniu całość pokroić na kawałki.

Kalorie:
Całość (15 batonów)- ok. 2590kcal
1 baton- ok. 173kcal

21 marca 2017

CHIA BOWL Z MANGO

Zakochałam się we wszelkiego rodzaju owocowych michach z różnościami!
Więc szaleję i dzisiaj skończyło się to michą z chia :)


Składniki:
  • 6 łyżek chia
  • 1 mango
  • 500ml wody koksowej
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • dodatki: granat, pomarańcza, banan, jagody inkaskie w surowej czkoladzie
Przygotowanie:
  1. Wodę kokosową wymieszać z cukrem, mango pokrojonym w kostkę i chia- odstawić do lodówki na kilka godzin.
  2. Gotowy pudding przełożyć do miski i ozdobić dodatkami.
Przepis jest również dostępny w zasobach portalu Gotuj w stylu eko, gdzie mam przyjemność gotować jako Szef kuchni. 
 
Kalorie:
Całość (2 porcje)- ok. 920kcal
1 porcja- ok. 460kcal